Oriveden markkinoiden peruutuksesta sovittiin jo kesäkuun lopulla – päätös tuntuu oikealta nykyisessä koronatilanteessa

Oriveden markkinoilta heinäkuussa 2018. Kuva: Juha Jäntti

Oriveden markkinat jäävät tältä kesältä väliin, jo toista vuotta peräkkäin. Viime kesänä koronarajoitukset estivät suuret yleisötapahtumat kokonaan. Tänä vuonna järjestäjillä on ollut enemmän harkintavaltaa, mutta tilannetta ei nähty vielä riittävän turvalliseksi.

Päätös markkinoiden perumisesta syntyi jo juhannuksen aikoihin. Tilanne koronatartuntojen osalta ei ollut tuolloin vielä niin paha kuin kuukautta myöhemmin. Päätökseen vaikuttivat myös muut syyt.

– Korona oli merkittävä peruste päätökselle. Toisaalta itselläni on ollut melkoisesti tekemisiä viime aikoina, ja ihmisen pitää vähän levätäkin. Katsotaan tuoreemmin voimin sitten tilannetta ensi vuotta kohden, jo 40 vuoden ajan Oriveden markkinaisäntänä toiminut Reijo Kahelin kertoo.

– Se oli selkeästi mielessä, että emme halua olla lisäämässä koronan leviämistä, jos sellaiseen on vähänkin riski olemassa. Peruutuspäätös raastoi sielua, mutta tämän hetken koronatilannetta katsoessa voidaan sanoa, että päätös oli oikea. Perinteisesti meidän markkinoillemme tulee väkeä laajalti muualtakin kuin vain aivan lähitienoolta.

Kahelinin mukaan pitkä markkinatauko kirpaisee. Markkinat ovat olleet Orivedellä kaiken kansan tapahtuma, joka on tuonut ihmisiä yhteen.

– Markkinat ovat olleet perinteistä sosiaalista kanssakäymistä vähintään yhtä paljon kuin kaupantekoa.

Torikauppiaat ovat soitelleet ja kyselleet markkinoiden perään hyvin tiiviiseen tahtiin. Heidän elinkeinonsa on edelleen selvästi tavallista heikommissa kantimissa, kun Kahelinin arvion mukaan ehkä puolet valtakunnan markkinatapahtumista on edelleen tältä kesältä peruttu.

Leave a Comment