Pirkanmaan koronatilanne on lähellä leviämisvaihetta, Orivedeltä raportoitu yksi uusi tartunta

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan maakunta pysyy edelleen koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Siirtyminen leviämisvaiheeseen ei ole kuitenkaan kaukana. Koronan ilmaantuvuus on ollut sairaanhoitopiirin alueella 85 tartuntaa 100 000:aa asukasta kohden viimeisimpien kahden viikon ajalla.

Keskiviikkona raportoitiin Pirkanmaalle 61 uutta tartuntaa. Orivedelle raportoitiin yksi tartunta. Nyt Oriveden tartuntojen kokonaismäärä on 51. Juupajoelta on raportoitu kaikkiaan 6 tartuntaa koko pandemian aikana.

Sairaanhoitopiirin taholta todetaan, että koronatilanne on mennyt selkeästi huonompaan suuntaan jo muutaman viikon ajan. Viime aikoina tartuntamäärien nousu on ollut jyrkkää. Myös sairaalahoidon tarve on lisääntynyt hieman.

Tilanne edellyttää kaikilta valppautta ja varovaisuutta. Tämän hetken tärkeimpiä tavoitteita on varmistaa terveydenhuollon kantokyky ja tehdä mahdolliseksi koulujen turvallinen aloitus lähiopetuksena niin peruskoulussa kuin toisella asteella.

– Suosittelemme kaikille tapahtumanjärjestäjille, että erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa on vahva maskisuositus. Suosittelemme tätä myös ulkona järjestettävissä tilaisuuksissa, kuten kesäteattereissa. konserteissa ja festivaaleilla, sanoo johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Aville esitetään rajoitustoimia

Tavoitteena on suunnata rajoitustoimet sinne, missä tartuntoja tulee tällä hetkellä eniten.

Pandemiaohjausryhmä esittää aluehallintovirastolle tartuntatautilain 58. pykälän mukaisia kokoontumisrajoituksia sillä lisäyksellä, että sisätiloissa edellytetään turvavälien toteutumista. Lopullisen päätöksen rajoitusten sisällöstä tekee avi lähipäivinä.

Ohjausryhmä suosittelee, että yksityisissä tilaisuuksissa noudatetaan soveltuvin osin vastaavia toimia kuin julkisissa.

Maskia suositellaan edelleen kaikille yli 12-vuotiaille kaikissa kohtaamisissa. Etätyösuositus on Pirkanmaan alueella voimassa elokuun loppuun asti. Suosituksen jatkotarvetta arvioidaan ensi viikolla.

Eniten tartuntoja 20–39-vuotiailla

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 285 uutta koronatartuntaa. Tartunnan lähde saatiin selville 228 tapauksessa, eli 80 prosenttia tartunnoista jäljitettiin.

Ravintoloista, baareista ja yökerhoista tuli 23 prosenttia tartunnoista eli 65 tartuntaa. Määrä on kasvanut selvästi edelliseen viikkoon nähden.

Perhepiiristä samasta taloudesta saatiin 57 tartuntaa eli 20 prosenttia. Ulkomailta tuli 26 tartuntaa. Työpaikoilta saatiin 14 tartuntaa, tuttavien ja ystävien tapaamisista 11 tartuntaa ja yleisötapahtumista kahdeksan tartuntaa. Yksityisistä juhlista tuli viisi tartuntaa, kuten myös harrastuksista.

Erityisesti 20–39-vuotiaiden tartunnat ovat lisääntyneet. Selkeästi eniten tartuntoja oli ikäryhmällä 20–29-vuotiaat.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?