Lukijan kuva: Outo viiva Pukalalla – löytyykö selitystä?

Selittämätön suora viiva erottuu mäntyjen vasemmalta puolelta ja niiden välissäkin. Kuva: Marja Penttala

Luonto on ihmeellinen. Lukijamme, Pukalajärven rannalla viihtyvä vapaa-ajanasukas Marja Penttala Espoosta, lähetti toimitukseen mielenkiintoisen kuvan.  Tietääkö joku selityksen kuin viivoittimella vedetylle viivalle?

– Ihan suora, valkoinen viiva näkyi järvessä viime sunnuntaina. Se erottui hyvin täältä yläviistosta katsottuna ja jatkui koko näkyvissämme olleen matkan järven pituussuunnassa. Järvihän on hyvin pitkä, eikä viivalla näkynyt päätepisteitä, Penttala kuvailee.

Hän on perheineen mökkeillyt Pukalalla jo viisi vuosikymmentä, eikä vastaavaa ilmiötä ole kohdalle sattunut.

– Se ei ainakaan voinut olla mikään heijastuma taivaalta, esimerkiksi lentokoneen tai pilven aiheuttama, ja olihan se ihan viivasuorakin, Penttala mietiskelee vaihtoehtoja.

Kuva on otettu puolenpäivän jälkeen sunnuntaina, Riikan-päivänä, kun kovin tuuli oli jo ohi.

Viiva oli näkyvissä useamman tunnin, ainakin pari tuntia, sitten se levisi, ikään kuin hajosi siitä pois. Viivan todellista leveyttä oli lähettäjän mukaan vaikea matkan päästä arvioida, mutta enintään joitakin kymmneiä senttejä paksu se lienee ollut, alle puolen metrin levyinen.

– Ystäväni oli pistänyt viestiä tuntemalleen meteorologi Matti Huutoselle, joka oli ollut hyvin kiinnostunut havainnosta. Hän oli luvannut ilmoittaa siitä johonkin nettiyhteisöön, jossa seurataan vedenalaisia virtauksia. Järvihän on hyvin syvä, Suomen syvimpiä, joten tälläkin voi olla tekemistä asian kanssa, soittaja arvelee.

Moni on hänellekin epäillyt veneen ajaneen juuri hetkeä aikaisemmin tältä kohtaa ja jättäneen jälkensä, olihan viiva jotenkin  vaahtomainen, mutta mitään  liikennettä ei järvellä ollut pitkään toviin ollut.

Onko joku muu huomannut viivan ja löytyykö sille selitystä? Toimitukseen voi asiasta laittaa sähköpostia.

 

 

Leave a Comment