Sinilevätilanne on rauhoittunut koko maassa – Orivedeltä ja Juupajoelta ei havaintoja

Sinilevä ei ole ollut vaivana Oriveden seudun järvivesissä tänä kesänä. Kuva: Juha Jäntti

Viilentynyt sää on vähentänyt sinilevien esiintymistä Pirkanmaalla ja laajemminkin Suomen sisävesillä. Sinilevää on havaittu kuluvalla viikolla Pirkanmaalla vain kolmella valtakunnallisella havaintopaikalla viikolla. Vielä viime viikolla levää havaittiin yhdellätoista havaintopaikalla.

Pirkanmaan ely-keskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen tiedotteiden mukan sinilevätilanne on rauhoittunut koko maassa. Lähes kaikki viimeaikaiset sinilevähavainnot koskevat vähäistä määrää sinilevää.

Riikka-rajuilma sekoitti järvien pintavesiä, mikä johti sinilevän sekoittumiseen vesimassaan.

Pirkanmaalla havaittiin tällä viikolla pieniä määriä sinilevää Kangasalan Kirkkojärvessä, Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä ja Lempäälän Mäyriänrannassa. Kansalaishavaintoja on kirjattu viimeksi kuluneen viikon aikana Toisvedeltä, Mäyhäjärvestä ja Vanajavedestä.

Järviwikin leväbarometri kertoo, että sinilevähavaintoja on Pirkanmaalla vähemmän kuin edellisinä kesinä samaan aikaan. Barometri kuvaa sinilevätilannetta suhteessa aiempien vuosien 1998-2020 havaintoihin. Se lasketaan joka viikko valtakunnallisen leväseurannan kiinteiden havaintopaikkojen havaintojen perusteella.

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Sinilevästä poiketen siitepölyä esiintyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päällä.

Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?