Pirkanmaa siirtyy koronaepidemian kiihtymisvaiheeseen – rajoituksia ravintoloiden aukioloihin odotettavissa

Koronatartuntojen määrä on lähtenyt nousuun Pirkanmaalla. Kuva: Juha Jäntti

Pirkanmaa siirtyy jälleen koronaepidemian perustasolta kiihtymisvaiheeseen. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan tartuntojen määrä jatkaa kasvuaan, ja epidemiatilanne on mennyt edelleen huonompaan suuntaan.

Maakunnan kahden viikon ilmaantuvuus 100 000:aa asukasta kohden on 56. Positiivisten testien osuus Fimlabissa testatuista oli viime viikolla 2,8 prosenttia.

Epidemiatilanteen vaikeutuminen ja kiihtymisvaiheeseen siirtyminen on merkki siitä, että jokaisen kannattaa tarkistaa oman toimintansa turvallisuus korona leviämisen kannalta. Tiedotteessa korostetaan turvavälien ja maskien käytön merkitystä.

Baaritartuntojen määrä nousussa

Koronatartuntoja saadaan edelleen runsaasti perhepiiristä ja tuttavien tapaamisista, mutta myös baari- ja yökerhotartuntojen määrä on kasvussa. Ulkomailta saadut tartunnat ovat vähenemään päin.

Tartunnat painottuvat nuoriin ikäryhmiin. Viime viikon tartunnoista 41 prosenttia tuli 20–29-vuotiaille. Yli 70-vuotiailla ei ilmennyt yhtään tartuntaa. Tähän vaikuttanee iäkkäiden hyvä rokotussuoja.

Pirkanmaalaisista nuorista aikuisista vasta noin puolet on rokotettu ensimmäisen kerran, ja rokotussuoja on vielä puutteellinen. Nuorten ja nuorten aikuisten ahkera rokotuksessa käyminen on siten nyt erityisen tärkeää, varsinkin kun oppilaitosten lukuvuoden alku ei ole enää kaukana.

Pirkanmaalla on sairaalassa tällä hetkellä vain yksittäisiä koronapotilaita, mutta sairaaloissa on muuten varsin täyttä. Vaikka koronaan liittyviä sairaalahoitojaksoja on tällä hetkellä vähän, tartuntojen lisääntyminen johtanee myös terveydenhuollon kuormituksen kasvuun jollain aikavälillä.

Rajoituksia ravintoloiden aukioloaikoihin

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen aiheuttaa käytännön vaikutuksia varsinkin ravintoloiden aukioloaikoihin. Valtioneuvosto on asettamassa lähipäivinä ravintolarajoituksia kiihtymisvaiheessa olevilla alueille.

Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen ei tuo merkittäviä muutoksia muihin Pirkanmaan alueen suosituksiin tai rajoituksiin, koska maski- ja etätyösuositukset ovat olleet Pirkanmaalla voimassa tähänkin asti. Niiden merkitys vain korostuu entisestään.

Viime viikon aikana todettiin kaikkiaan 173 tartuntaa, ja näistä 80 prosentin lähde saatiin jäljitettyä. Sairastuneista 34 prosenttia oli edeltävästi karanteenissa.

Eniten eli 38 tartuntaa saatiin sukulaisten, ystävien tai tuttavien tapaamisista. Perhepiiristä saatiin 36 tartuntaa. Ravintoloista, baareista ja yökerhoista tuli 22 tartuntaa eli 13 prosenttia kaikista tunnetuista tartunnanlähteistä. Ravintoloista, baareista ja yökerhoista saajen tartuntojen määrä on ollut noususuunnassa viime viikkoina.

Ulkomailta saatujen tartuntojen määrä on nyt laskusuunnassa. Niitä oli kahdeksan prosenttia viime viikon tartunnoista.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?