Kuin yökylään pääsisi

Kun monet yhteiskunnan toiminnot liukuvat kohti 24/7-rytmiä, tällä on seurauksensa myös perhe-elämään. Kaupat ovat auki aamuvarhaisesta iltamyöhään ja jopa yön yli, ravintolat palvelevat aamuöille ja hoiva-alalla on perinteisesti tehty töitä kellon ympäri. Myös näillä aloilla ihmisillä on lapsia, ja niin pitääkin olla. Syntyvyys on ihan tarpeeksi vähäistä muutenkin.

Orivedellä vuorohoitoa on ollut tarjolla jo 12 vuotta Holmassa, sitä ennen Ahotien ryhmiksessä. Nyt vuorohoito on keskitetty Orivarsan päiväkotiin, jolle on remontoitu toimivat tilat entiseen valtion virastotaloon monen palvelun karattua pois.

Joku saattaa jopa sääliä pikkulapsia, jotka viettävät öitäkin päiväkodissa. Turha kuitenkin ajatella heitä lapsiparkoina, sillä toiset lapset saattavat jopa kadehtia yöksi päikkyyn jääviä. Oma jännänsä siinä varmasti on, mutta nukkumaanmenon toistuvista rutiineista ja lasten turvallisuudentunteesta huolehditaan visusti. Portilla lastaan hakeva äiti kertoo itsekin aikanaan olleensa vuorohoidossa vanhempien töiden takia. Yön yli hoidossa oli oma hauskuutensa – kuin pääsisi yökylään. Sama toistuu hänen lapsellaan, ja palvelujen vastaantulo perheiden olosuhteisiin saa äidiltä kiitosta.

Paikalla olleesta lapsilaumasta moni haetaan kotiin pitkin iltaa, iltakymmeneen mennessä. Tällä kertaa yön yli jää neljä lasta, jotka nukkuvat omissa, nimetyissä sängyissään. Hoitajat valvovat heidän yöuntaan itse silmiään ummistamatta.

Yöhoidon järkevänä periaatteena on vanhempien työajoista riippumatta turvata lapselle kunnon yöuni, jota tarvitaan jo pienenä kasvun varmistamiseksi. Riittävä, palauttava yöni on tavoitteena meillä aikuisillakin, vaan eipä se aina toteudu.

Leave a Comment