Sinilevää on yleisesti normaalia enemmän – Orivedeltä ei ole tehty havaintoja

Satelliitin keräämään aineistoon perustuva kuva sinileväesiintymistä Pyhäjärvessä 4. heinäkuuta. Kuva: Pirkanmaan ely-keskus

Pirkanmaalla havaittiin 14. heinäkuuta sinilevää 11:llä leväseurannan havaintopaikalla. Oriveden kahdella havaintopaikalla, Kirkkolahden uimarannalla ja Oriselän rannassa ei ollut sinilevää.

Sinilevää on nyt Järviwikin leväbarometrin mukaan ajankohdan keskiarvoon nähden normaalia enemmän.

Runsaasti sinilevää havaittiin Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä. Hieman sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä ja Vesijärvessä, Nokialla Pyhäjärven Halkoniemessä, Maatialanlahdella ja Kuloveden Naarlahdella, Sastamalassa Rautavesi-Liekovedessä ja Houhajärvessä, Lempäälässä Pyhäjärven Lempoisten uimalassa ja Mäyriänrannassa sekä Tampereella Näsijärven Rauhaniemen uimarannassa.

Kansalaishavaintoja sinilevästä kirjattiin Toisvedeltä, Vaskivesi-Visuvedeltä, Rutajärvestä, Mäyhäjärvestä, Vanajavedestä ja Kihniön Nerkoojärvestä.

Sinilevää on havaittu usealla Tampereen uimarannalla.

Veden laatua voi seurata TARKKA-palvelussa

TARKKA on Suomen ympäristökeskuksen julkinen palvelu, jossa on mahdollista tarkastella SYKEn avoimia satelliittiaineistoja. Satelliittihavainnot ovat yksi viime vuosina kehittyneistä automaattisista seurantamenetelmistä, joilla kerätään ajankohtaista tietoa Suomen ja lähialueiden ympäristöstä.

Satelliittihavaintoja hyödynnetään muun muassa maanpeitteen muutosten ja lumen sulamisen seuraamiseen sekä meri- ja järvialueilla vesien tilan arviointiin. Ympäristönseurannassa kiinnostaa esimerkiksi sinileväaikaan veden pinnassa kelluvan levän määrä.

Palvelun karttakäyttöliittymä esittää sekä tarkan erotuskyvyn (10 m – 60 m) että keskierotuskyvyn (300 m – 1 km) satelliittiaineistoja. Palvelun keskeisimmät aineistot ovat päivittäiset tosivärikuvat ja vedenlaatuaineistot.

Tosivärikuva-aineisto kattaa eri satelliitti-instrumenteilla tuotetut havainnot vuodesta 2003 alkaen. Vedenlaatutuotteita kuten pintalämpötila, sameus ja pintalevä on saatavilla eri alueilta edustavilta päiviltä vuodesta 2003 alkaen. Lisäksi palvelussa on aineistoja lumen, järvijäiden ja maanpeitteen seurantaan.

Leave a Comment