Pirkanmaan koronatilanne on huonontunut – sairaalahoitoa tarvitsevien koronapotilaiden määrä on kuitenkin pieni

Koronarokotteita saavat Pirkanmaalla kaikki 16 vuotta täyttäneet ja 12–15-vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat. Kuva: Juha Jäntti

Pirkanmaan koronatilanne on huonontunut, kerrottiin Taysin tiedotteessa tiistaina. Positiivista on se, että tartunnanlähteen jäljitys onnistuu edelleen hyvin, eikä sairaalahoitoa tarvitsevia koronapotilaita ei ole paljoa.

Koronatartuntoja Pirkanmaalla todettiin viime viikolla 149. Jäljitettyä saatiin 83 prosenttia tapauksista.

Vain kolme prosenttia tartunnan saaneista oli saanut täyden rokotesarjan. Viime viikon tartunnat painottuvat tiedotteen mukaan 20–29-vuotiaiden ryhmään.

– Edelleen korostan maskien, turvavälien ja käsi- ja yskimishygienian merkitystä. Testiin kannattaa hakeutua herkästi, jos on hengitystieinfektion oireita. Rokotukset etenevät, mutta koronapandemia ei ole vielä ohi. Avautuva yhteiskunta tarkoittaa kansalaisten suurempaa omavastuuta, kertoo Taysin apulaisylilääkäri Reetta Huttunen.

Ilmaantuvuusluku on noussut

Viimeisen kahden viikon ajalta koronan ilmaantuvuus on noussut. Se oli viime viikon päättyessä 46 tapausta 100 000 asukasta kohden.

Fimlabissa viime viikon aikana testatuista henkilöistä positiivinen tulos oli 2,3 prosentilla.

Karanteeniin asetettiin viime viikolla Pirkanmaalla yli 700 henkilöä. Määrä on edellisviikkoja enemmän. Nousua selittää tartunnan saaneiden määrän kasvun lisäksi kokoontumisten lisääntyminen.

Rokotteita Pirkanmaalla saavat kaikki 16 vuotta täyttäneet ja 12–15 vuotiaat riskiryhmiin kuuluvat. Taysin tiedotteessa muistutetaan rokotuksen ottamisesta, sillä kaksi rokotetta suojaa taudin vakavalta muodolta parhaiten.

Yksittäisiä koronapotilaita on joutunut sairaalahoitoon vain vähän, ja sairaalahoidon koronaan liittyvä kuormitus onkin keventynyt verrattuna kevään tilanteeseen.

Tartuntoja eniten perhepiiristä tai kumppanilta

Jäljitetyistä tapauksista merkittävin tartunnan lähde oli perhepiiri tai kumppani. Näitä tapauksia löytyi 36.

Sukulaisen tai ystävän tapaamisista syntyi 26 tartuntaa, ja ravintoloista ja baareista tartuntoja tuli 14. Ulkomaanmatkoilta tartuntoja löytyi 16 kappaletta, ja näistä 2 oli jalkapallon EM-kisatartuntoja.

Yleisötapahtumista tartuntoja tuli 5. Päiväkodeista tartuntoja ei syntynyt ainuttakaan, ja työpaikoilta ja harrastuksista koronaa löytyi vain yksittäisissä tapauksissa.

Venäjän kisaturismiin liittyviä tartuntoja on syntynyt Pirkanmaalla kaiken kaikkiaan 44.

Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kokoontuu seuraavan kerran arvioimaan maakunnan epidemiatilannetta 20. heinäkuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?