50 vuotta sitten: Oriveden ja Eräjärven kuntaliitosanomus jätetty valtioneuvostolle, Vetori ravasi tähtiluokkaan Forssan Pilvenmäellä

Oriveden ja Eräjärven kuntien puolesta kunnanvaltuuston puheenjohtaja agrologi Teuvo Viskari, kunnanhallituksen varapuheenjohtaja talousneuvos Lauri Saario ja kunnanjoht. Tapio Taivalaho Orivedeltä sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja koulunjoht. Yrjö Kantoniemi, kunnanhallituksen puheenjohtaja kunnallisneuvos Eino Hirtolahti ja kunnanhallituksen varapuheenjohtaja pienvilj. Paavo Sinkka Eräjärveltä jättivät 6.7. 71 sisäasiainministeri Eino Uusitalolle kunnanvaltuustojen 3.5. 71 tekemiin yksimielisiin päätöksiin perustuvan anomuksen Eräjärven kunnan liittämiseksi varoineen, velkoineen ja vastuineen kokonaisuudessaan Oriveden kuntaan tammikuun 1. p:stä 1973 lukien. Tilaisuudessa oli myös läsnä hallitusneuvos Esko Kangas sisäasiainministeriöstä. Ministeri Uusitalo totesi, että valtiovallan taholta koetaan vapaaehtoisuuteen perustuvat kuntaliitokset myönteisenä kehityksenä ja järkevyyden osoituksena, koska suuremmalla kunnalla on paremmat edellytykset selviytyä tehtävistään. Kunta ei ole itsetarkoitus, vaan se on tarkoitettu palvelemaan kuntalaisia. Ministeri Uusitalon käsityksen mukaan kuntaliitoksen toteutumiselle 1.1. 73 lukien ei ole mitään esteitä.

Tähtiori Vetori.

VETORISTA TÄHTI – Forssan maili 29.4

Eräjärven Olavi vanhatalon I palkinnon ktk-ori Vetori teki vihdoinkin sen teon, jota oli jo pari vuotta varrottu: pinkoi Forssan Pilvenmäen kaviouralla tähtiluokkaan. Voitti mailin kovan kilvan ajassa 2.23,8, mikä vastaa km-aikaa 1.29,4. Sillä aukenivat tähtiluokan portit.

Kahdeksanvuotias Vetori on muuan raviratojemme kauneimpia: linjakas, kuivahkon jäntevä, läikkyvälautasinen. Isä on Etu-Veto, emä Vanhatalon omaa, vanhaa jalostetta, Ritalo. Entinen ryhmäajon ennätys oli 30.1, tasoituksessa 31.3 (epäv.). Viime vuonna oli Vetorilla 22 astutusta. Oriin kunnonnäyte tuli hivenen liian myöhään Hämeen haasteravijoukkuetta nimettäessä. – Onnea ja uusia hienoja voittoja. -EP

Jutut on julkaistu Oriveden Sanomissa 8.7.1971. Ne julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin ne ovat 50 vuotta sitten lehdessä olleet.

Leave a Comment