Lukijalta: Ihmisravintoa tuhotaan

Kurttulehtiruusun marjat ovat äärimmäisen C-vitamiinipitoisia. Onko järkeä niiden hävittämisessä, kysyy kirjoittaja. Kuva: Eelis Pulkkinen.

Suomeen on rantautunut kasvien tuhoamisvimma. Kohteeksi on valittu muiden mukana kaksi komeinta kasvia kurttulehtiruusu ja komealupiini. Jokin instanssi on todennut niiden olevan vieraslajeja, jotka vievät elintilaa perinteisiltä kasveilta.

Voi hyvät ihmiset, noita kasveja on pari vuosisataa sitten tuotu ihmisten iloksi. Nyt niitä revitään pois kustannuksiin katsomatta. Eipä ole tiedossa pöljempää touhua. Asia on nimittäin niin, että nuo ruusut ovat pölyttävien hyönteisten ruoka-aitta. Lupiinia käytetään eläinten rehuna Keski-Euroopassa.

Täällä taivastellaan mehiläisten ja kimalaisten ja yleensä pölyttävien hyönteisten hävikkiä. Eikö kenellekään ole juolahtanut nuppiin se asia, että hyönteiset tarvitsevat ravintoa. Sitä ne saavat kukista ja samalla suorittavat pölytyksen. Helposti noista älyvapaista oivalluksista tulee mieleen se, että täällä ihmiset ovat sahaamassa omaa jalkaansa poikki.

Lisäksi C-vitamiinipitoiset ruusunmarjat ovat hyvä rohto kuumetauteihin ja väsymykseen. Sadassa grammassa tuoreita ruusunmarjoja on 14 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin mitä ihminen päivässä tarvitsee. Pula-aikana vitamiinirikkailla marjoilla torjuttiin esimerkiksi keripukkia. Nykyiset hyvinvoinnin kyllästämät ja poliittiseen valtaan päässet nuoret aikuiset eivät muista taikka tiedä lähihistoriaa.

Eelis Pulkkinen

Leave a Comment