Vihasjärven entinen koulu on oivallinen kesäretkikohde – tekniikat ja aikakaudet lyövät kättä toisilleen

Koulun yläkerran entinen vesitoluokka on omistettu pääosin Asta Viitaniemen töille, mutta miljöökin viehättää. Kuvat: Anne Kotipuro

Kymmenen paikallista tekijää, joista kaksi jo edesmenneitä. Maalauksia, piirroksia, huovutusta, nukkeja ja virkkausta valokuviin yhdistettynä. Vihasjärven entisen koulun Valoa ja väriä -kesänäyttely pitää, minkä lupaa. Samalla kierroksella pääsee aistimaan entisaikain kansakoulumiljöötä. Jo veistoluokan työkalukaappi saa muistot heräämään!

Paikallisuus on tässä näyttelyssä valttia, ja miksei olisi, löytyyhän lähiympäristöstä enemmänkin taiteilijoita, joita yhdistävät monenlaiset sidokset: sukulaisuus, naapuruus, ystävyys… Näyttelytilat on nimetty entisen käyttönsä mukaan, joten aloitetaan alaluokista. Risto Jokela on jo yhdeksänkymppinen öljyvärien käyttäjä, ja näyttelyssä on myös hänen miniänsä, soittajanakin tunnetun Tuula Sipilän töitä.

TeijaWillman on koristanut virkaten myös valokuvia, kuten vanhempiensa hääkuvan ja tässä itsestän javeljestään otetun potretin.

Osa maalauksista on hyvinkin perinteisiä öljyväritöitä luonnosta, maisemista, asetelmista. Virkkuukoukun heiluttaja Teija Willman on koristanut virkkaamillaan kukilla vanhoja valokuvia tai antaa köynnöstensä rönsytä pitkin seiniä yläkerran veistoluokan ikkunassa. Hän kuuluu myös Elosen mutka -bändiin, jonka esiintyi näyttelyn avajaisissa juhannuksena. Näyttelyn kokoaja Aija Viitaniemi ilahtui, kun avajaisissa poikkesi noin sata kävijää.

Huovutettuna kokonainen eläintarha

Kädentaitajiin kuuluu myös itseoppinut huovuttaja Jelena Salonen, jonka vitriinistä löytyvät niin pikkuinen Ransu-koira kuin Saku Sammakkokin. Huovutusneulalla saa ihmeitä aikaan!

Jelena Salosen huovuttamia pieniä hahmoja, suurimpana tähtenä tietenkin tv:stä tuttu Ransu.

Yläkerran portaita kiivetessä voi hörähdellä Puupää-hatulla palkitun eräjärveläisen Jukka Tilsan oivalluksille. Tilsan sarjakuvissa on hiljaista huumoria: viskiä voi näköjään saada myös heikoilla jäillä. Näytteillä on pari maalausta sekä piirtäjän kommenteilla varustettuja sivuja albumista ”Kuusipäinen kuristaja” (2015).

Kuvat on piirretty pulloon kastettavalla tussiterällä. Mukana on sarjakuvaoriginaaleille ominaiseen tapaan myös korjauslappuja ja valkoista korjauslakkaa. jotka antavat piirroksille mukavasti inhimillistä rosoa. Tätä et näe valmiissa albumeissa!

Asta Viitaniemi teki tauluja, työsti tuohta ja maalasi posliinia

Yläkerran veistoluokassa, joka on palvellut aikanaan myös koulun keittolana, on useammallakin seinällä edesmenneen Asta Viitaniemen töitä. Aija Viitaniemi havaitsi taas kerran näyttelyä kootessaan, miten rakas aihe luonto eri vuodenaikoina on hänen äidilleen ollut.

Asta Viitaniemi aloitti öljyväreillä, mutta innostui yhä enemmän pastellitöistä. Tässä Oksalla puun.

Pastelliliidut olivat mieluisin ilmaisukeino Asta Viitaniemelle. Taiteilijasta kertoo myös maalaustelineen ympärille koottu, näennäisesti sekainen asetelma esineitä, josta Viitaniemi kuitenkin salamannopeasti löysi etsimänsä.

Viitaniemi teki taidetta 2000-luvun alkuun, ennen kuin voimat hiipuivat, ja oli muutenkin käsistään taitava. Kahvilassa on esillä hänen maalaamiaan posliiniesineitä, tuohitöitä ja myynnissäkin kangaspuissa kudottuja poppanoita sekä itse kehrätyistä ja kasviväreillä värjätyistä langoista solmimansa ryijy.

Eelis Lindroosin kehystämättömiä harjoitustöitä ABC-piirustuskouluun löytyy komeron seinältä. Melkoinen taituri näyttää tämä räätäli olleen myös piirtäjänä.

Räätäli oli myös itseoppinut taiteilija

Alakerrassa on myös johtajaopettajan asunto, tilava kolmio täynnä taidetta. Raija Saramäen paanutöistä ja öljymaalauksista siirrytään itseoppineen Eelis Lindroosin muun muassa värikynillä ja akvarellivärein ikuistettuihin paikallisiin rakennuksiin, joita hän näyttää tallentaneen suurella rakkaudella.

Esillä on myös räätälinä leipänsä ansainneen Lindroosin Aijan miehen Tapani Virtasen isälle ompelema turkki, painava kuin mikä, vuorissa kahtakin eriväristä lammasturkista. Hauska kuriositeetti ovat komeroon sijoitetut Eelis Lindroosin ABC-etäpiirustuskoulun taidokkaat harjoitustyöt. Lindroos oli oikealta nimeltään Leo Eelis Lindroos, siitä nimikirjaimet LEL töissä.

Airi Huhtakalliolla ja Tiina Anttilalla riitti juttua nukenteodta, josta kummallakin on omanlaistaan kokemusta.

Johtajaopettajan asunnon sivuhuoneissa esittäytyvät nukketaiteilija ja öljyväreillä maalaava Airi Huhtakallio sekä sekatekniikkaa monivaiheisissa töissään taitavasti käyttävä Tiina Anttila.

Nyt nähdään valmiina Anttilan ja Marttojen yhteistyönä syntynyt villasukkatyö, mutta kaikkein hauskimpia taitavat kuitenkin olla sekatekniikalla toteutetut kesä- ja talvisukat narulla. Niissä on niin monta työvaihetta, että jossakin kohtaa Anttilaa kuunnellessa menee laskuissa sekaisin. Jälki on kuitenkin kiehtovaa.

Tiina Anttilan kädenjälki on persoonallista, oikealla osa sukkatyötä ja ikkunalla puu läpikuultavassa kehyksessä.

Oma lukunsa on koulun kahvila ChefBug, viehättävän eriparisista pöytäryhmistä koostuva ja emäntänsä luovuudesta ammentava tarjottavien valikoima, jossa on hyödynnetty myös luonnosta löytyviä ainesosia: villiyrttejä, marjoja ja juureksia. Sirkkojakin löytyy eri muodoissa.

Näyttely Järvenpääntien varressa Eräjärvellä jatkuu 1. elokuuta asti.

Leave a Comment