Lavakesä on avattu, tanssijoiden määrä koronarajoitusten purkauduttua on vielä arvoitus

Rönnin lavan juhannusaatto vietettiin ulkotiloissa elävän musiikin tahtiin. Kuva: Juha Jäntti

Rönnin lava avasi kesäkautensa juhannustapahtumalla. Illan artisti esiintyi ulkolavalla, eikä sisätilassa järjestetty vielä tansseja. Ensimmäiset tanssit sisälavalla olivat vuorossa heti, kun kalenteri kääntyi heinäkuun puolelle.

– Kesä on vielä kokonaisuutena suuri kysymysmerkki. Olemme odottavalla kannalla sen suhteen, miten paljon väkeä saamme tansseihin, lavan ohjelmistosta vastaava Jussi Valve kertoi varsinaisen tanssikauden avajaisten aattona.

– Nyt ei tiedetä, onko tanssin harrastajilla patoutunutta tarvetta päästä tansseihin, vai viekö varovaisuus vielä voiton. Tämä on puolentoista vuoden pimeän tauon jälkeen täysi mysteeri.

Koronarajoitukset ovat lieventyneet niin paljon, että Rönnin lavallakin on uskallettu laittaa kesän tanssit liikkeelle. Ohjelmaa järjestetään niin paljon kuin suinkin pystytään.

– Esiintyjävalikoima ei aivan vastaa normikesää, mutta aika laajalla skaalalla olemme saaneet esiintyjiä. Tarjontaa on niin perustanssiväelle kuin vaativammillekin harrastajille.

– Uskomme vahvasti siihen, että ainakin aktiivisimmat tanssijat lähtevät liikkeelle. He ovat joutuneet olemaan kauan pois harrastuksensa parista, joten heidän osaltaan vetoa lavoille varmasti riittää.

Rönnin lavalla tanssitaan jälleen heinä- ja elokuun aikana. Kuvassa menoa kesältä 2019. Kuva: Juha Jäntti

Kesäkausi suunniteltiin jo talvella

Tanssi-iltoja on luvassa heinäkuussa torstaisin ja lauantaisin, elokuussa vain lauantaisin.

Kesän ohjelman rakentaminen on ollut Valveen mukaan melkoisen ”mielenkiintoista”. Suunnitelma on tehty melko lailla nopeasti, ja sopimuksia on tehty niiden artistien kanssa, jotka ovat olleet saatavilla. Pääosa ohjelmasta oli jo viime vuonna valmiina, mutta ohjelma on jonkin verran elänyt tilanteen mukaan.

– Jos vasta nyt etsisimme esiintyjiä tätä kesää varten, olisimme auttamatta myöhässä. Alalla eletään sen verran pitkän aikavälin suunnitelmilla, että nyt pitäisi olla jo ensi kesän ohjelma valmiina ja esiintyjät sovittuina.

– Tietyllä riskillä on tultu tätä kesää kohden. Tehtyjä sopimuksia on purettu sen mukaan, kun on nähty, että joudumme perumaan suunniteltuja tanssi-iltoja.

Valve uskoo, että tulossa on hyvä lavakesä. Tosin rajoitusten vapautumisten kanssa on tapahtunut niin nopeita muutoksia, että siinä on ollut täysi työ pysyä perässä.

Jos rajoitukset eivät tiukkene tämänhetkisestä, normaaleissa tansseissa ei tarvita erityisiä rajoitustoimia. Valveen mukaan lavalla ja ulkoalueilla riittää tilaa niin, että pääsylippujen määrää ei tarvitse rajoittaa.

Jos tanssi-iltoihin alkaa tulla todella paljon väkeä, sitten tilannetta on mietittävä erikseen.

– Koronaturvallisuus perustuu siihen, että tanssikävijöille on käsienpesupaikkoja ja käsidesiä tarjolla. Henkilökunta on perehtynyt hygieniavaatimuksiin ja maskien käyttöön. Päävastuu on kuitenkin aina yleisöllä itsellään.

Selkeämpiä ohjeita kaivataan

Kulunut vajaan puolentoista vuoden koronajakso on ollut tapahtumajärjestäjän kannalta jopa äärimmäisen sekavaa. Erilaisia rajoituksia on tullut jatkuvalla syötöllä. Usein on ollut vaikeaa ymmärtää, mitä määräykset tarkkaan ottaen tarkoittavat.

– Tanssijärjestäjät kyselevät facessa toisiltaan, mitä rajoitukset tarkoittavat. Viranomaiset ovat sysänneet vastuita toisilleen, ja meidän on ollut todella hankalaa ymmärtää, miten eri tilanteissa pitää toimia.

Valve toivoo, että jatkossa olisi selkeämpää, mikä viranomainen määrää ja valvoo tapahtuma-alalla. Nyt tuntuma on ollut se, että usempikin taho antaa määräyksiä, mutta valvonta ei kuulu oikein kenellekään. Lisäksi usein oli vaikea ymmärtää, mikä oli suositus ja mikä määräys.

Sekavuutta tuo sekin, että ravintolatoiminta ja yleisötapahtumat kuuluvat lainsaadännössä eri asia-alueille. Jos ravintolassa järjestetään konsertti, paikka siirtyy kokoontumislain alaisuuteen tapahtuman ajaksi ja palaa sitten takaisin majoitus- ja ravitsemustoiminnasta annetun lain alaisuuteen. Lait asettavat erilaisia vaatimuksia esimerkiksi istumapaikkojen määrän osalta.

– Ravintolassa saadaan olla muutoin normaaliin tapaan, mutta esiintyjän tullessa lavalle pitää ottaa turvavälit. Esityksen jälkeen voidaan taas ryhmittyä tiiviimmin.

– Epäselviä yksityiskohtia ja tulkinnanvaraisuuksia riittää. Mitä lakia sovelletaan tanssilavaan, jolla on ravintolatoimintaa? Miten määritellään sisätila tai alueellisesti rajattu ulkotila? Lakitekstit ja viranomaismääräykset eivät kerro kaikkea riittävän tarkalla tasolla.

Valve on kokenut raskaimpana sen, että järjestäjällä ei ole selkeää tietoa, mitä saa tehdä ja mitä ei. Kun liikutaan harmaalla alueella, urheiluseura ei ota järjestäjänä minkäänlaisia riskejä. Sitten voidaan olla tilanteessa, että naapuri järjestää menoja, mutta itse ei uskalleta.

– Kun monenlaiset tapahtumatyypit niputetaan, siinä on kovin erilaisia asioita yhdessä. Mikään linjanveto ei tällöin toimi kaikkien järjestäjien osalta järkevästi.

Leave a Comment