Maakunnallinen nuorisovaltuusto jalkautui Pirkanmaan eri kolkkiin – yhteistyönä syntynyt Oriveden itsenäistymisstipendi kiinnosti kovasti, samoin Juupajoen pistokkeellinen torikatos

Maakunnallisen nuorisovaltuuston jäseniä virvoketauolla Orivedellä. Edessä oikealla manun vanhin, 22-vuotias Petra Viitaniemi, vas. Oriveden tuore kesäsomettaja Fanny Anttila. Taustalla vas. Konsta Lamminen esittelee Oriveden keskustan näkymiä. Kuva: Anne Kotipuro.

Useita toimivia ja muuallekin monistettavia ideoita näyttää maakunnallinen nuorisovaltuusto napanneen mukaansa pariviikkoisella Pirkanmaan-kiertueellaan, joka tällä viikolla suuntautui Pohjois-Pirkanmaan kuntiin. Juhannuksen alla nuoret kiersivät urakalla Etelä-Pirkanmaata.

Orivedellä selvitettiin, mikä on Marttojen, seurakunnan ja kaupungin yhdessä luoma itsenäistymisstipendi, Juupajoella ihasteltiin latauspistokkeella varustettua torikatosta. Myös nykyiset ja tulevat nuorisotilat keräsivät innostuneita kommentteja.

Vuodenvaihteessa aloittanut nuorisovaltuusto on tähän asti joutunut kokoontumaan vain Teamsin välityksellä, joten kesäkiertue kuntiin palvelee myös porukan ryhmäytymistä, kun ”pallurat ruudulla” saavat kasvot ja tulevat tutuiksi.

Nuorisovaltuuston asema virallistuu soten myötä

Manu-ryhmää kunnasta toiseen saatteli kunnasta toiseen Nuorten ääni Pirkanmaalla -hankkeen koordinaattori Laura Saartoala. Orivedeltä kotoisin oleva Saartoala kertoi, että kysymyksessä on kolmivuotinen, päättymässä oleva hanke, jonka yksi, osa nuorisovaltuusto on ollut.

– Nuorisovaltuuston asema on kuitenkin tarkoitus virallistaa. Onhan tulevassa sote-uudistuksessa lakiluonnokseen kirjattu, että hyvinvointialueille pitää perustaa vaikuttajatoimielimet, joista yksi on nuorisovaltuusto tai vastaava. Näin se saisi juridisesti virallisen aseman.

Nykyisessä maakunnallisessa nuorisovaltuustossa on yhteensä 30 jäsentä yhteensä. Jokaisesta kunnasta siihen kuuluu yksi varsinainen ja yksi varajäsen. Lisäksi on seitsemän vapaata paikkaa, joille voi hakea kuka tahansa Pirkanmaalla asuva nuori.

Juupajokea manussa edustaa nyt Erkko Ojainmaa ja Orivettä Konsta Lamminen, joka oli päässyt kesätyöpaikastaan Foxtelilta vieraita vastaanottamaan yhdessä kasvatus- ja opetusjohtaja Mia Mattilan ja vapaa-aikaohjaaja Petteri Lähteenmäen kanssa.

Oma toimintamääräraha, moposuora vielä puheen asteella

Täsmälleen puoli kolmelta kaupungintalon pihaan kaartaa Eräjärven kautta Kuhmoisista ajanut pikkubussillinen nuoria, jotka pääsevät tutustumaan niin kaupunginjohtaja Juha Kuusistoon kuin videon välityksellä Kid-poniinkin. Muutama heistä oli Orivedellä joskus käynytkin.

Jos tähän asti vieraat ovat tunteneet Orivedeltä vain Konsta Lammisen ja tienneet, mitä tarkoittaa ajaa kylänpassia, nyt tutuiksi tulevat niin nuorista hauskalta kuulostanut villasukkabrändäys kuin Nyssykkä-palvelukin.

Oriveden nuorisovaltuustossa on enintään 20 iältään 12–20-vuotiasta jäsentä, ja sillä on edustajat niin lautakunnissa kuin valtuustossakin. Vaaleja ei pidetä, vaan nuvan jäseneksi voi hakea. Toimintamäärärahaa sillä on 4 000 euroa vuodessa.

Nuorisovaltuusto on sitkeästi ajanut uusia nuorisotiloja Kampuksella, jotka vierailta saivat arvosanan: – Sikahienot!

Sähköinen toimintakin tavoittanut hyvin nuoria

Kampuksella kuullaan nuorisotyöntekijöiltä Jenni Ahokkaalta ja Miia Saramäeltä sekä etsivän nuorisotyön Annemari Päivärinnalta, että digitaalisen nuorisotyön kautta on yksin huhtikuun aikana saatu 20 000 kontaktia kuukaudessa seitsemän työntekijän voimin.

Viimeiset puoli vuotta nuorisotoiminta on ollut enemmän tai vähemmän ”leijuntatilassa”, mutta kunhan taas päästään palaamaan kasvokkain tapahtuvaan toimintaan, kävijämäärien odotetaan taas kasvavan noin tuhanteen kuukaudessa.

Konsta Lammiselta vieraat utelivat, mikä on parasta Orivedellä.

– Täällä on samanhenkisiä ihmisiä, ja tunnen lähes kaikki omanikäiset kylältä! Lisäksi upea luonto ja kauniit maisemat isoine peltoaukeineen, hän uteli. Plussana mainittiin myös hyvä yhteys nuorisovaltuuston ja viranhaltijoiden välillä.

Kaupungin viranhaltijat kertoivat myös nuorten osallistamisesta. Orivedellä on huomattu, että nuoret vastaavat mielellään sähköisiin kyselyihin, kun aihe heitä kiinnostaa.

Ensivilkaisu pian avattaviin Juupajoen nuorisotiloihin

Virvoketauon ja Kampukselle kävelyn jälkeen ryhmä jatkoi Juupajoelle. Vapaa-aikakoordinaattori Henna Ruostila otti heidät vastaan, esitteli kunnanvirastoa ja vei Juupajoen rotkoon. Jäätelötauon jälkeen he saivat myös ensivilkaisun uudesta, tulevasta nuorisotilasta sekä kuulivat nuorisovaltuuston toiminnasta.

– Nuoret kehuivat tulevia tiloja ihanan avariksi ja isoine ikkunoineen mukavan näköiseksi. Vanhassa ravintolatilassa on myös mahtava, tilava keittiö yhteiseen kokkailuun, tiivisti Laura Saartoala illemmalla nuorten vaikutelmia Mäntästä, jonne ajettiin yöpymään.

Huomiota Juupajoella oli saanut myös nuorten ideoima lasikatos torilla, jossa on tärkeä latauspistoke mobiililaitteille. Se on omaehtoinen paikka hengailuun näkyvällä sijainnilla, joka ei houkuta ilkivaltaan.

Edit: korjattu 29.6. klo 11.15 Juupajoen edustajaksi maakunnallisessa nuorisovaltuustossa Erkko Ojainmaa.

Vieraat kävelivät keskustan poikki Kampuksen nuorisotiloihin, missä heille kerrottiin muun muassa Oriveden nuorille kehitellystä itsenäistymisstipendistä. Se avittaa omaan kotiin muuttavia nuoria. Istumassa vas. Otava Lehtelä, Oriveden kesäsomettaja Fanny Anttila, Petra Viitaniemi, Mila Harra, Chahrazed Benkara ja Maria Markkula. Seisomassa oik. Aada Aho, koordinasattori Laura Saartoala, Konsta Lamminen, Anna Lindström ja Mats Uotila. Kuva: Anne Kotipuro

Leave a Comment