Sairaanhoitopiiri muistuttaa: Ota käyttöön päivystysavun puhelinnumero

Pirkanmaan päivystysapu

Pirkanmaan päivystysavun puhelinnumero on ollut käytössä puolisen vuotta.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri muistuttaa, että moneen äkilliseen vaivaan voi saada avun jo soittamalla päivystysavun maksuttomaan puhelinnumeroon 116 117, jolloin päivystykseen ei tarvitse välttämättä lähteä laisinkaan.

Päivystysapunumero on tarkoitettu kaikille pirkanmaalaisille silloin, kun oma terveysasema on kiinni ja asiakas arvelee, että sairaus tai vaiva saattaa vaatia päivystyksellistä hoitoa.

Päivystysavusta asiakas saa asiantuntijan arvion hoidontarpeestaan ja tilanteeseen sopivimmasta hoitopaikasta. Joskus se on Acuta tai Valkeakosken päivystys, joskus oma terveysasema. Tarvittaessa asiakkaalle annetaan hoito-ohjeita.

Käytössä jo puoli vuotta

Päivystysapu otettiin Pirkanmaalla käyttöön vuodenvaihteessa eli puolisen vuotta sitten. Se ei kuitenkaan ole vielä kaikilta osin lyönyt läpi. Sairaanhoitopiiri suosittelee käyttämään numeroa, koska sen avulla voidaan voidaan välttää muun muassa ruuhkien muodostumista päivystyksiin.

– Varauduimme noin 9 000 puheluun kuukaudessa. Tällä hetkellä puheluita tulee kolmisen tuhatta. Määrä on koko ajan kasvanut, mutta ehdottomasti enemmänkin saisi ja kannattaisi soittaa, sanoo päivystyksen toimialuejohtaja Sirpa Rainesalo Taysista

Tällä hetkellä eniten puheluita tulee pikkulasten ja alle 10-vuotiaiden lasten vanhemmilta.

– Heitä voidaan usein auttaa pelkän puhelun kautta, eikä päivystykseen tarvitse aina lähteä lainkaan. Voimme esimerkiksi antaa ohjeita kuumeen hoitoon tai vatsakipuisen lapsen seurantaan, Rainesalo kertoo.

Päivystysapu auttaa kaikissa tilanteissa, jotka ovat kiireellisiä mutta eivät varsinaisia hätätilanteita. Hätätilanteessa oikea numero on aina 112.

Kiirevastaanotolle tarvittaessa tieto

Jos asiakkaan vaiva ei vaadi välitöntä päivystyskäyntiä, mutta seuraavana päivänä kannattaisi käydä terveysasemalla, päivystysapu välittää asiakkaan kotikunnan kiirevastaanotolle tiedon tilanteesta.

Asiakkaan ei tarvitse itse soitella uudestaan mihinkään, vaan terveysaseman auetessa sieltä otetaan asiakkaaseen yhteyttä.

Tavoitteena on, että jokainen kiireellistä tai päivystyksellistä hoitoa tarvitseva saa avun sopivasta paikasta, ilman pompottelua tai turhia käyntejä päivystyksessä.

– Päivystysapu 116 117:stä on monella tapaa hyötyä. Voimme vähentää ruuhkia Acutassa, kun asiakas saa avun tarkoituksenmukaisimmasta paikasta. Asiakas puolestaan saa hyvät toimintaohjeet, ja asiat selkenevät yhdellä puhelulla, Rainesalo toteaa tiedotteessa.

Näin päivystysapu 116 117 toimii:

  • Jos oma terveysasemasi on suljettu ja epäilet tarvitsevasi päivystyksellistä apua, soita 116 117. Numero on maksuton. Jos oma terveysasema on avoinna, ole yhteydessä sinne. Hätätilanteessa soita aina 112.
  • Päivystysapupuhelun alussa valitset palveluntuottajan kahdesta eri vaihtoehdosta. Tampereen ja Oriveden asukkaat valitsevat tuottajaksi Tampereen kaupungin. Muiden kuntien asukkaat valitsevat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin.
  • Myös Pirkanmaan alueella kesää viettävät mökkeilijät voivat hyödyntää päivystysavun numeora 116 117, vaikka kotikunta olisi muualla. Tällöin palveluntuottajaksi valitaan sairaanhoitopiiri.
  • Saat puhelimessa hoidontarpeenarvion ja ohjeita. Tarvittaessa sinua neuvotaan tulemaan päivystykseen, mutta jos tilanteesi ei vaadi välitöntä hoitoa, asiasi voidaan ohjata terveysasemalle. Monissa tilanteissa pärjätään puhelinneuvonnalla: voit saada esimerkiksi ohjeita kivunhoitoon tai tilanteen seurantaan.
  • Niitä henkilöitä, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta, palvellaan joko tekstiviestillä tai chatissa. Tamperelaisia ja orivesiläisiä palvellaan päivittäin numerossa 040 639 7700 klo 7–22. HUSin järjestämä tekstipalvelu tuottaa päivystysapua chat-palveluna verkossa koko Suomen alueelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?