50 vuotta sitten: Siitamassa soudeltiin kirkkoveneellä

vanha vuosikerta, Siitama
Sunnuntaina oli kirkas päivä. Vain pikkuinen tuulenhenki saatteli Siitaman kirkkoveneen matkaan.

Viime viikonvaihde Siitamassa vietettiin piirileikkien ja kirkkoveneellä soudun merkeissä. Lauantai-iltana oli Jukolassa illanvietto. Sen yhteydessä avattiin Siitama-piirin kevätnäyttely. Esillä oli runsaasti uusi valokuvasuurennoksia sekä Jorma Haaviston ja Eero Leppäsen öljyväritöitä. Kyläalbumikuvastoa oli myös n. 50 sivua näytteillä.

Erikoisuutena oli Helsingissä asuvan ent. siitamalaisen radioteknikko Jorma Maunulan puhdetyö: Siitaman muinaisrantakartta, jossa nähtiin ns. Angylys meren rantaviiva ja Vesijärvi ennen 1604 suurmuutosta.

Helvi Mäkelä esitti Marjatta Perttulan kirjoittaman kronikan 24 v. sitten suoritetusta kirkkoveneretkestä. Piirileikkejä harjoiteltiin Reino Setälän säestyksellä ja lopuksi tanssittiin.

SUNNUNTAINA klo 12 alkoi Ruokosten yleisessä rannassa kirkkovenesoutu. Lähes 150 henkilöä kävi vuorollaan kokeilemassa miltä tuntui soutaa tuota lähes satavuotiasta kirkkovenettä, joka viimeksi oli vesillä v. 1949. Hyvin vene kulki Sulo Raukolan toimiessa taitavana perämiehenä. Vene oli kunnostettu ja tervattu K-Maatalouskeskus Orivesi ja Keskon lahjoittamalla tervalla.

Soutajat ”kirjattiin” arkistoitaviksi. Veneen kunnossapitoa varten oli myös vapaaehtoinen kolehti.

Sunnuntaina oli myös näyttely avoinna Jukolassa ja illalla kokoontui satakunta henkeä Kulmalan kalliolle piirileikkejä leikkimään, kokkoa polttamaan ja seurustelemaan. Sunnuntaina 27.6. klo 12 ennen ”kirkkoonlähdön” filmausta oli vielä tilaisuus turistisoutuun haluaville.

Samoin on näyttely Jukolassa avoinna 27.7. klo 17-20.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 24.6.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment