”Se oli siitä hetkestä selvä juttu” – Miia Sirénin värikkäät ja iloiset taideteokset elävöittävät Ekyn edessä olevaa puistoa

Miia Sirén
Miia Sirén on ripustanut tauluja Eräjärven kirkon ja Ekyn vieressä olevan puiston puihin ja pensaisiin. Kuva: Mirkka Tuominen

Miia Sirén mietti eräänä päivänä, että olisi hienoa koristella Eräjärven kehittämisyhdistyksen edessä sijaitseva puistoalue värikkäillä ja iloisilla toteemitauluilla.

Sattumalta juuri samana päivänä, Tuula Sipilä kysyi, haluaisiko Sirén laittaa taulujaan esille Ekyn puistoon. Sipilällä oli ollut omia taideteoksiaan puistossa aiemmin.

– Se oli siitä hetkestä selvä juttu, Sirén naurahtaa.

Korkeat taideteokset eivät kunnolla mahtuisikaan sisätiloihin.

Toteemitauluissa toistuvat huolettoman ja iloisen näköiset eläimet erivärisinä. Eniten tauluissa esiintyy värikkäitä lintuja, mutta myös siilejä ja kettuja.

– Toteemitauluistani on kehittynyt oma, tunnistettava tyyli, Sirén toteaa.

Vihreä luonto sopii hyvin taulujen kanssa yhteen. Taiteilijan silmä näkee sopusoinnun ja kuinka värit sopivat yhteen taideteoksissa ja luonnossa.

– Vaikka taulut ovatkin kirkkaita, ne sopivat hyvin luonnon keskelle.

Yhdessä puussa on kiinni postilaatikko, jonka sisältä löytyy kynä ja vieraskirja. Siihen puistossa kävijät voivat halutessaan kirjoittaa terveiset Sirénille. Lauantain kylätorilla poikenneet ihmiset olivat jättäneet hänelle muutamia iloisia terveisiä päiväkirjaan.

– Mukavat muistot jää, jos joku sinne aina silloin tällöin kirjoittelee, Sirén kannustaa.

Sirénin mielestä kylätorin yhteydessä puistossa voisi järjestää akustisia konsertteja. Haitarimusiikkia puistossa on jo silloin tällöin kuultu.

Miia Sirén
Yksi toteemitauluista on 3,2 metriä korkea. Kuva: Mirkka Tuominen

Suojassa sateelta ja poissa jaloista

Sirén ripusti taulut puihin ja pensaisiin värikkäillä naruilla muutaman apurin kanssa. Yksi toteemitauluista on peräti 3,2 metriä korkea, joten sen ripustamisen kanssa oli hieman kiipeämistä.

Taulut ovat puiden alla sateelta suojassa, mutta ne  kestävät hyvin kosteuttakin. Jos aurinko paistaisi samaan tauluun yhtäjaksoisesti liian kauan, niin sitten taulu saattaisi hieman haalistua.

– Kun pitää leikata nurmikkoa, niin taulut eivät ole tiellä, kun ne ovat puissa kiinni naruilla. Narut eivät vahingoita puita, Sirén toteaa.

Alun perin Sirén teki lintuaiheisia tauluja Ponimaahan, jossa on lintutarhoja. Siitä lähtien hän alkoi maalata lisää lintuaiheisia tauluja.

– Ponimaan kautta lintutaulujani päätyi myös Kirkkonummelle eläintarhalle. Linnut ovat iloinen, värikäs aihe, ja siksi maalaan paljon lintuaiheisia tauluja.

Sirén kannustaakin kaikkia rohkeasti kokeilemaan taiteen tekemistä.

– Tekemisen ilo on pääasia. Ei tarvitse olla kuin laudan pätkä ja alkaa kokeilemaan, Sirén vinkkaa.

Sirénin puistotaulut pidetään näytteillä Ekyn puistossa tämän kesän ajan, luultavasti elokuulle asti. Puistoon on jokaisen helppo tulla käymään, kun itselle sopii. Koronapandemiaa ajatellen turvavälejäkin pystyy noudattamaan hyvin ulkona.

– Ei tarvitse miettiä aukioloaikoja eikä pääsymaksuja, Sirén huikkaa.

Värikkäät taulut ovat puiden alla sateelta suojassa. Kuva: Mirkka Tuominen

Eräjärvi on hyvä paikka asua

Miia Sirén muutti puolisonsa Jussi Lieskiven kanssa Eräjärvelle vuonna 2017. He ovat molemmat taiteellisia ihmisiä ja nauttivat luonnon läheisyydestä. Sirén on tyytyväinen heidän päätöksestään muuttaa Eräjärvelle.

– Täällä on ihana asua, varsinkin kun sain töitä lähikaupasta.

Jussi Lieskivi tekee musiikkia ja hänen viimeisin tuotoksensa on jääkiekon MM-kisabiisi Koko Suomi huutaa.

Pariskunta harrastaa erilaisia taiteellisia projekteja. Sellainen on heidän kotinsakin: sieltä ei valkoisia seiniä löydy, vaan värejä on käytetty iloisesti.

– Emme estä toisiamme harrastamasta ja tekemästä itselle tärkeitä asioita. Sekin on taiteen tekemistä, kun maalaa omaa kotia. On ihana asustella omassa kodissa ja omassa rauhassa, Sirén kertoo.

Sirén maalaa kesäisin usein ulkona. Samalla saa kuunnella linnun laulua ja nauttia kesän lämmöstä. Puistossa olevat taulut Sirén on maalannut akryylimaaleilla mäntypuualustoille.

– Maalaan joskus myös spraymaaleilla ja alkoholimusteella. Öljyvärit kestäisivät kuivua kauemmin kuin akryylivärit. Välillä käytän öljyvärejäkin ja muitakin tekniikoita.

Leave a Comment