Marjo Aspegren avasi valokuvausstudion Taiston talolle – ”Haluan vangita hetkiä ja rajata todellisuudesta pieniä osia”

Marjo Aspegrenin valokuvastudio Kuvastin avasi ovensa kesäkuun alussa. Kuva: Markus Puolakanaho
Marjo Aspegrenin valokuvastudio Kuvastin avasi ovensa kesäkuun alussa. Kuva: Markus Puolakanaho

Taiston Talon kesäkauden avajaisten yhteydessä talon kellarikerrokseen avattu Marjo Aspegrenin valokuvastudio Kuvastin huokuu historiaa. Tila on toiminut Suomen Punaisen Ristin varastotilana ja myös painonnostosalina, todennäköisesti 50-luvun lopulta lähtien.

– Tuntui aivan mahtavalta saada tänne oma studio, Aspegren kertoo.

Valokuvastudiona tila on ollut ennenkin, ja edellisen valokuvaajan lähteminen talosta loi tilaisuuden Aspegrenille. Taiston Talon talotoimikunnan puheenjohtaja Jukka Luttinen ilmoitti, että studiotilasta lähti vuokralainen ja tila olisi vapaana.

Lue myös: Taiston talon kesäkauteen kuuluu antiikkia, kirppistavaraa ja taidetta – paikan vessoista löytyy jotain odottamatonta

Valokuvaaja ihastui paikkaan välittömästi. Edellinen valokuvaaja teki tilan suhteen ison työn, ja Aspegren onkin hänelle kiitollinen.

Aspegrenia kiinnostaa valokuvauksessa erityisesti maalaismaisemakuvaus ja rappioromantiikka. Rappioromantiikkaa hän kuvailee ”kauniilla tavalla vanhaksi”.

– Esimerkiksi Virossa jätetään usein kaupunkeihin keskiaikaiset rakenteet, mutta viereen voidaan rakentaa jotain ultramodernia, kuten peililasia.

Valokuvaajana hän haluaa tuoda kauneutta esiin pienten yksityiskohtien kautta. Myös värit ovat Aspegrenille tärkeitä.

– Haluan vangita hetkiä ja rajata todellisuudesta pieniä osia.

Henkilökuvaukseen ja etenkin studiokuvaukseen Aspegren sai hyvää oppia Voionmaan koulutuskeskuksesta, jossa hän suoritti valokuvaajan ammattitutkinnon. Henkilöiden lisäksi tuotekuvaukset ja lemmikkien kuvaaminen luonnistuvat studiolla.

Historian havinaa: Marjo Aspegrenin ensimmäinen kamera oli hänen 15-vuotiaana saama Olympus OM-2. Kuva: Markus Puolakanaho
Historian havinaa: Marjo Aspegrenin ensimmäinen kamera oli hänen 15-vuotiaana saamansa Olympus OM-2. Kuva: Markus Puolakanaho

Vastapainoa työlle

Valokuvausta Aspegren tekee toistaiseksi sivutyönä. Päivätyönään hän toimii vapaaehtoistoiminnan asiantuntijana Tampereella. Iltoihin ja viikonloppuihin painottuva sivutyö studiolla sopii valokuvaajan mukaan asiakkaillekin yleensä parhaiten.

Aspegren kokee, että valokuvaus on sopivaa vastapainoa asiantuntijatyölle. Valokuvaus on hänen suuri intohimonsa, ja hän onkin kuvannut 15-vuotiaasta asti. Nuorena hän etsi jatkuvasti kuvakulmia, vaikka kameraa ei olisi ollut mukana.

Kahden uran yhdistäminen onnistuu hyvin varsinkin nyt, kun Aspegrenin kolme tytärtä ovat aikuisia ja muuttaneet pois kotoa.

– Olen myös myynyt kuviani Vastavalo-nimisen kuvatoimiston kautta vuodesta 2015 lähtien, hän kertoo.

Aspegren on myös tuottanut tekstiä toimittajana, eritoten puutarhajuttujen parissa. Puutarha onkin hänen toinen tärkeä intohimonsa. Aspegren on pitänyt puutarhablogia jo kymmenisen vuotta.

Studion perustamisessa tuli hieman kiire, sillä Aspegrenilla oli kuukausi aikaa miettiä nimi, suunnitteluttaa logo, kehitellä markkinointimateriaalit ja hankkia kalusteet tilaan. Kehykset näytillä tilassa oleviin kuviin Aspegren sai avajaisia edeltävänä päivänä.

– Kehystinkin täällä kuvia yötä myöten, hän kertoo.

Marjo Aspegren haluaa kuvillaan tuoda esille kauneutta ja pieniä yksityiskohtia. Maalaismaisemat ja rappioromantiikka ovat tyylejä, jotka inspiroivat häntä valokuvaajana. Kuva: Markus Puolakanaho
Marjo Aspegren haluaa kuvillaan tuoda esille kauneutta ja pieniä yksityiskohtia. Maalaismaisemat ja rappioromantiikka ovat tyylejä, jotka inspiroivat häntä valokuvaajana. Kuva: Markus Puolakanaho

Studiokuvaamista arkipäiväisemmäksi

Oma studiotila on kuvaajalle tärkeä juuri siksi, että Aspegrenin koti ei studioksi oikein sovellu. Paljon järkeäkään ei kotistudion pitämisessä olisi, sillä hän asuu puolisonsa kanssa turhan syrjässä. Taiston talo on sopivan keskeisellä paikalla.

Aspegren haluaisi pienentää ihmisten kynnystä tulla studiokuvattavaksi, sillä Suomessa studiokuvaaminen on melko juhlavaa ja jäykkää. Studioon tullaan kuvauttamaan itseä lähinnä erityistapauksissa ja juhlapäivinä.

– Se on usein jännittävä ja pelottavakin hetki, hän toteaa.

Studiokuvausten arkipäiväistämiseen Aspegren on pohtinut tutustumiskertojen järjestämistä, jolloin voisi tulla tutustumaan studiokuvaukseen. Hän on ajatellut pitää myös studiokuvaamisen kursseja ja hän vuokraa studiotaan myös muille.

Luonnossa kuvaamisesta pitävä Aspegren kertoo, että Oriveden seudulla on paljon hyviä kuvauspaikkoja. Pukalan virkistysmetsä, Leppähampaan koski, Putaankoski, Juupajoen rotko ja Hörtsänän arboretum ovat loistavia miljöitä kuvaamiselle.

– Ei tarvitse mennä merta edemmäs, hän tiivistää.

Leave a Comment