Kuntalaiset ovat puhuneet

Kuntavaalit pidettiin, äänet on laskettu, tarkistettu ja keskiviikkona tulokset vielä vahvistetaan. Kuntalaiset ovat siis puhuneet, millaiseen suuntaan he haluavat asuinpaikkakuntaansa kehittyvän. Tai ainakin osa heistä on puhunut.

Näissä kuntavaaleissa yhdeksi suurimmaksi päivittelyn ja ihmettelyn aiheeksi on noussut äänestysaktiivisuuden lasku. Koko maan äänestysprosentiksi saatiin 55,1. Orivedellä lukema nousi lähelle 60 prosenttia ja Juupajoella mentiin sen yli, joten kunnissa käytiin äänestämässä aivan kohtuullisesti.

Vaaleissa kuunnellaan äänestäneiden ääntä. Nyt lienee syytä kuunnella myös niitä, jotka eivät vaaliuurnilla käyneet ja miettiä, miksi kuntalaisia ei tällä kertaa kiinnostanut olla valitsemassa heitä koskevista asioista päättäviä henkilöitä.

Vuosi toisensa jälkeen suomalaiset ovat olleet innokkaita äänestämään presidentinvaaleissa. Se on hyvä asia, mutta presidentti ei kuitenkaan päätä siitä, kuinka suuri on kuntavero tai miten paljon rahaa kunnassa käytetään yksityisteiden kunnossapitoon.

Kuntalaisten elämään oleellisesti vaikuttavista asioista päätökset tehdään kunnassa ja kuntalaiset valitsevat edustajansa päättäjiksi. Elokuun alusta lähtien on jälleen neljä vuotta aikaa arvioida, kuinka nyt valitut päättäjät tehtävässään onnistuvat.

Leave a Comment