Yli 3 000 jätti äänioikeutensa käyttämättä Orivedellä – innokkaimmin äänestettiin itäisellä äänestysalueella, jonka äänestyspaikkana toimi sunnuntaina Eräjärven koulu

Äänestyspaikka, Orivesi
Orivedellä ennakkoäänestäjien määrä oli lähes tuhat enemmän kuin varsinaisen vaalipäivän äänestäjien määrä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kesäkuulle siirretyt kuntavaalit eivät saaneet orivesiläisiä liikkeelle edellisvaalien tapaan. Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelun tilastot osoittavat, että äänestysaktiivisuus laski edellisistä kuntavaaleista.

Oriveden äänestysprosentti vuoden 2021 kuntavaaleissa oli 57,9. Neljä vuotta aiemmin se oli 63,1.

Lue lisää: Saarikot kävivät äänestämässä ja suuntasivat seuraavaksi kahveille – Rovastinkankaan koulun äänestyspaikalla äänestäjiä oli käynyt tasaiseen tahtiin

Orivesiläiset äänestivät kuitenkin innokkaammin kuin keskimäärin koko maassa. Koko Suomen äänestysaktiivisuus näissä vaaleissa oli 55,1 prosenttia. Pirkanmaan vaalipiirin äänestysprosentiksi muodostui 56,8.

Orivesiläisiä äänioikeutettuja näissä vaaleissa oli 7 374. Heistä 36,2 prosenttia eli 2 669 äänesti ennakkoon ja 21,7 prosenttia eli 1 597 kävi äänestämässä varsinaisena vaalipäivänä. Äänestämässä kävi yhteensä 4 366 henkilöä.

Äänioikeutensa jätti käyttämättä 3 108 henkilöä. Edellisissä kuntavaaleissa äänestämättä jätti 2 787 äänioikeutettua orivesiläistä.

Itäisellä alueella innokkaimmat äänestäjät

Aktiivisimmin vaaliuurnilla kävivät Oriveden itäisen äänestysalueen asukkaat. Heistä äänioikeuttaan käytti 65,2 prosenttia. Varsinaisena vaalipäivänä alueen äänestyspaikkana toimi Eräjärven koulu.

Heikointa äänestysaktiivisuus oli pohjoisella äänestysalueella, jossa ääniaktiivisuus oli 56,4 prosenttia. Varsinaisena vaalipäivänä alueen äänestyspaikka oli Oriveden kaupungintalo.

Eteläisen äänestysalueen äänestysprosentti 58,3. Alueen asukkaat kävivät varsinaisena vaalipäivänä äänestämässä Rovastinkankaan koululla.

Edellisissä kuntavaaleissa Orivedellä oli vielä kuusi äänestysaluetta.

Eräjärven äänestysprosentti oli tuolloin 68,0 ja Hirsilän 62,3. Karpin alueen äänestysprosentti oli 64,1 ja Vehkalahden 63,4. Keskustan eteläisen äänestysalueen aktiivisuus oli 59,9 ja keskustan pohjoisen alueen 63,9.

Leave a Comment