Holman vuoropäiväkoti palkittiin ympäristötyöstään Vihreällä lipulla – vihreät tavat otettiin haltuun agenttien valvovien silmien alla

Holman vuoropäiväkoti, Vihreä lippu
Holman vuoropäiväkodille on myönnetty Vihreä lippu. Lapset ja päiväkodin henkilökunta juhlistivat hetkeä nostamalla jäätelötikkuja. Kuva: Kaisa Niiranen

Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi on myöntänyt Holman vuoropäiväkodille Vihreän lipun osoitukseksi korkeatasoisesta, suunnitelmallisesta ja osallistavasta ympäristökasvatustyöstä.

Vihreä lippu on kansainvälinen kasvatusalan ympäristöohjelma ja sertifikaatti, jossa lapset ja nuoret muuttavat toimintayksikkönsä arkea kestävämmäksi teema kerrallaan, yhdessä opettajien ja kasvattajien kanssa.

Samalla he saavat kokemusta yhteisiin asioihin vaikuttamisesta, kestävän tulevaisuuden rakentamisesta ja ympäristöongelmien ratkaisuista.

Vihreä lippu on osa kansainvälistä Eco-Schools-ohjelmaa, maailman suurinta koulujen ja päiväkotien kestävän kehityksen verkostoa, joka toimii 68 maassa. Suomessa Vihreässä lipussa on mukana jo 95 000 lasta ja nuorta sekä 11 000 opettajaa ja kasvattajaa.

vihreä lippu, Holma
Vihreä lippu liehui Holman vuoropäiväkodin lipputangossa. Kuva: Kaisa Niiranen

Jätteet kuriin ja omat vihreät tavat

Ensimmäinen teemamme oli jätteiden vähentäminen. Aluksi kartoitimme päiväkodin, henkilöstön sekä perheiden tietoisuutta ja sitä, kuinka jätteitä jo lajitellaan. Iloksemme saimme huomata, että paljon oli jo käytössä erilaista lajittelua.

Päiväkodille teimme omat lajittelupisteet erilaisille jätteille. Pohdimme ja tutkimme lasten kanssa, mistä jätettä tulee ja mihin ne päätyvät.

Mietimme yhdessä meidän päiväkotimme Vihreän lipun tavat. Ne ovat:

1. Kun pestään kädet, ei laiteta hanaa päälle täysille ja kädet kuivataan pyyhkeeseen tai yhteen paperiin.

2. Pyydetään aikuiselta vähän ruokaa, lisää voi aina hakea ja pyritään syömään lautanen tyhjäksi.

3. Laitetaan piirustuspaperiin nimi, jotta piirustusta voi jatkaa myöhemmin. Paperiin voi piirtää molemmille puolille.

Holman vuoropäiväkoti, Vihreä lippu
Vihreän lipun juhlaa päiväkodilla vietettiin kesäkuun puolivälissä. Silloin nostettiin muun muassa Vihreä lippu liehumaan. Kuva: Kaisa Niiranen

Agentit tarkkailivat toimintaa

Meillä toimi säännöllisesti lastenraadit, joissa pohdimme ja tutkimme erilaisia asioita teemaan liittyen. Suunnitelmissa oli tehdä retkiä ja osallistaa perheitä enemmän mukaan toimintaamme, mutta koronapandemia muutti meidänkin suunnitelmiamme. Paljon pystyimme kuitenkin tekemään erilaisia asioita.

Teimme muun muassa joka lapsiryhmässä joulu- ja kevätkranssit kierrätysmateriaaleista, muutenkin käytimme kierrätysmateriaaleja kädentaitoihin, mittasimme meiltä tulevaa biojätettä, laskiaistapahtuma, teimme ötököille talvipesiä, lapsiagentit tarkkailivat vihreän lipun tapojemme noudattamista, tutkimme videoiden avulla jätteiden kulkua, kotiin tehtäväksi oli korjata jokin asia tai esine yhdessä lapsen kanssa, järjestimme perheille aineettoman tonttupolun, kaivoimme syksyllä maahan erilaisia roskia ja keväällä tutkimme mitä niille oli tapahtunut.

Erityisesti lasten mieliin jäi, roskien kaivaminen maahan ja niiden tutkiminen keväällä, perheiden tonttupolku sekä agentteina toimiminen oli varsin kivaa. Lapset muistuttelivat toisiaan sekä aikuisia Vihreän lipun tapojen noudattamisesta.

Biojätemäärän mittauksissa huomasimme, kuinka vähän meiltä sitä tulee ja se kannusti lapsia entistä enemmän toimimaan sen asian eteen. Onnistuimme hienosti yhdessä vähentämään jätteiden määrää ja opimme uutta lajittelusta. Näiden asioiden parissa jatkamme myös muutettuamme Orivarsan päiväkodin tiloihin.

Kaisa Niiranen

Holman vuoropäiväkoti

Holman vuoropäiväkoti, Vihreä lippu
Lipunnostoon osallistui koko päiväkodin väki. Kuva Kaisa Niiranen
Holman vuoropäiväkoti, Vihreä lippu
Vihreä lippu -toimintaan Holman vuoropäiväkodissa on kuulunut muun muassa talvipesien tekeminen ötököille. Työ palkittiin nyt Vihreällä lipulla ja sitähän päiväkodilla juhlittiin. Kuva: Kaisa Niiranen

Juttua on muokattu 21.6.2021 kello 6.56: Juttuun on lisätty valokuvia.

Leave a Comment