Juha Soikka sai jälleen suurimman äänisaaliin – hän muistuttaa kuntatalouden tulevista haasteista

Kokoomuksen Juha Soikka muistuttaa, että korona-aika toi kuntatalouteen tilapäistä nostetta, joka ei jatku loputtomiin. Kuva: Juha Jäntti

Kokoomuksen Juha Soikka oli Juupajoen kuntavaalien ääniharava jo neljättä kertaa peräkkäin. Nyt saadut 97 ääntä olivat neljä ääntä viimevuotista enemmän.

Puolue sai uuteenkin valtuustoon neljä paikkaa. Tavoite oli yhden paikan lisäys.

– Vähän harmittaa tämä tulos, emme päässeet aivan tavoitteeseemme. Toisaalta meillä meni paremmin kuin useimmilla muilla puolueilla, Soikka totesi.

Oman äänimääränsä Soikka näkee isona luottamuksen osoituksena kuntalaisilta. Saatu kannatus on osaltaan myös kannustanut jatkamaan pitkällistä valtuustouraa.

Soikan mukaan Perussuomalaiset tuo menestyksensä myötä päätöksentekoon omaa väriään. Samalla hän muistutti, että yksikään puolue ei yksin pysty päättämään mistään.

– Perussuomalaiset on ainoa puolue, joka voitti lisäpaikkoja. Heidän painoarvonsa kasvaa, ja he ovat jatkossa mukana, kun neuvottelemme keskeisistä luottamushenkilöpaikoista.

Tuleva valtuustokausi saattaa muodostua kuntatalouden suhteen mielenkiintoiseksi.

– Korona sekoitti kuntien talouden myönteisellä tavalla, ja se voi aiheuttaa jatkossakin pientä harhaa tulevaisuuden suhteen. Normaalitilanteessa Juupajoella oli talous hallinnassa, mutta emme voi tietää, mitä jatkossa on luvassa, Soikka korosti.

– Valtio ehkä ottaa jotain koronatukirahoista takaisin. Tulossa ovat sote-uudistus ja ehkä maakuntavero. Tämä kaikki merkitsee tiettyä epävarmuutta kuntien talouteen.

Vaihtuvuudessa plussia ja miinuksia

Juupajoen Demareiden puheenjohtaja Anne Lepola harmitteli sitä, että puolue menetti yhden valtuustopaikan.

– Perussuomalaisten menestys tarkoittaa luonnollisesti sitä, että heidät otetaan painokkaammin huomioon hallituspaikoista ja muista luottamuspaikoista keskusteltaessa.

Lepola näkee myönteisenä sen, että valtuuston kokoonpano uudistuu nyt vahvasti. Mukaan tulee valtuutettuja, joilla on näkemystä monenlaisten kuntalaisryhmien tarvitsemien palvelujen suhteen, oli sitten kyse eläkeläisistä tai lapsiperheistä.

– Taija Heletoja on tuonut kunnanhallituksen puheenjohtajana meille kannatusta. Hän oli ennakolta vahva ehdokas, ja tulos oli hänen osaltaan vähintään odotusten mukainen.

Juupajoen Keskustan puheenjohtaja Tarja-Riitta Koskinen osasi uumoilla sitä, että vaalitulos ei ole välttämättä aivan odotusten mukainen.

– Kenttä oli jotenkin nihkeällä päällä, joten tulos ei tullut suurena yllätyksenä. Toisaalta pärjäsimme jopa yllättävän hyvin siihen nähden, minkä verran saimme ehdokkaita listallemme.

Koskinen näkee valtuuston vahvan uudistumisen haasteena.

– Kun mukaan tulee kerralla suuri määrä uusia valtuutettuja, alkuun menee oma aikansa siinä, että he opettelevat valtuustotyön toimintatapoja.

Leave a Comment