Taiston talon kesäkauteen kuuluu antiikkia, kirppistavaraa ja taidetta – paikan vessoista löytyy jotain odottamatonta

Jukka Luttinen on hoitanut Taiston talon asioita noin 8 vuotta muutettuaan Helsingistä Orivedelle. Talotoimikunnan puheenjohtaja Luttinen on eläkkeellä, joten aikaa Taiston toiminnan kehittämiselle on mukavasti. Kuva: Markus Puolakanaho
Jukka Luttinen on hoitanut Taiston talon asioita noin 8 vuotta muutettuaan Helsingistä Orivedelle. Talotoimikunnan puheenjohtaja Luttinen on eläkkeellä, joten aikaa Taiston toiminnan kehittämiselle on mukavasti. Kuva: Markus Puolakanaho

Taiston talon talotoimikunnan puheenjohtaja ja yleismies Jukka Luttinen esittelee kirpputorilla myytävää tavaraa. Vanhojen huonekalujen, lasi- ja keramiikkaosion ja tekstiilien jälkeen hän näyttää pöydällä myytäviä työkaluja, jotka ovat kirpputorilla ja kesäkauden päättävässä maalaishuutokaupassa erittäin suosittuja.

– Näistähän miehet suorastaan kilpailevat, hän kertoo.

Juhla- ja liikuntatalo Taiston kesäkausi avattiin viime viikon tiistaina. Kesällä Taistolla on toimii antiikki- ja kirppismyynnin lisäksi kesäkahvila, jonka seinät on hiljattain maalattu.  Piha-alueelta löytyy orivesiläisten yrittäjien Keijo Tikkasen ja Kari Pekosen telttasauna. Taiston kellaritilassa taas on avautunut orivesiläisen valokuvaaja Marjo Aspegrenin valokuvastudio.

Lue myös: Taiston talon kahvion seinät saavat uuden värin, mutta ilme 1950-luvulta säilyy ennallaan

Yleensä Taisto on työllistänyt kesäisin keskimäärin kahta nuorta, mutta nyt saadaan kolmaskin nuori töihin taloon.

– Osuuspankki antaa avustusta kesätyöntekijöiden palkkaamiseen, niin saatiin kolmas nuori myös työllistettyä, Luttinen kertoo.

Vessoista löytyy yllätys

Kirpputori on sijoitettu Taiston talon liikuntasaliin, jossa pelataan talviaikaan muun muassa sulkapalloa, sählyä ja lentopalloa. Salissa on järjestetty myös tansseja ja sirkuskouluja sekä elävän musiikin iltoja, jolloin paikalla on ollut myös anniskelua.

Taistolla onkin järjestetty erilaisia tapahtumia hyvin laajalla skaalalla. On ollut aurinkoenergia- ja maalämpöiltoja, Romanien kansallispäivän ohjelmaa, burleskia, stand up-komiikkaa, joulumyyjäisiä ja kiertävää teatteria. Pop-up-tapahtumia on pidetty Taistolla paljon.

– Olemme avoimia sille, jos joku haluaa järjestää tapahtumia, Luttinen sanoo.

Alakerrassa sijaitsee varastotila, biljardihuone ja verstas, jossa kunnostetaan vanhoja huonekaluja ja pidetään talosta huolta. Kellarikerroksesta löytyy myös Ulf-Johan Virtasen monitoimiverstas. Kerroksessa virtaa myös usein hiki, sillä varastotilan vieressä on nyrkkeilysali, jonne nostalgista tunnelmaa luovat vanhojen tapahtumien julisteet.

Mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy alakerran vessoista. Sekä miesten että naisten vessoissa on yksi WC-koppi, josta löytyy Markus Hannilan taidetta. Naisten vessakoppiin Hannila on maalannut merenalaista maisemaa, ja miesten puolelle taas naivisti Henri Rousseaun tyylistä tropiikkia. Luttinen kertoo, että vessoihin on tarkoitus tuoda vielä kaiuttimilla asiankuuluvaa äänitunnelmaa.

Markus Hannila on maalannut Taiston talon vessakoppeihin eksoottisia maisemia. Kuva: Markus Puolakanaho
Markus Hannila on maalannut Taiston talon vessakoppeihin eksoottisia maisemia. Kuva: Markus Puolakanaho

Koronarajoitukset aiheuttivat ongelmia

Koronan vuoksi Taiston väki on pitänyt paljon talkoita, kun tapahtumia on jouduttu perumaan. Kevättalvella talkoita on järjestetty joka maanantai maalaamisen ja pienten remonttien merkeissä.

Tapahtumien järjestäminen on ollut Taistolla haasteellista korona-aikana. Luttinen kertoo, että yhtenä iltana Taistolla oli esiintymässä kaksi bändiä, joiden keikat saivat ikävän käänteen, kun uudet rajoitukset tulivat voimaan päivää ennen tapahtumaa. Paikalle tuli 10 maksavaa asiakasta.

– Molemmat bändit ottivat lipputuloista sitten huikeat 45 euron palkkiot, Luttinen kertoo.

Luttinen on ollut Taiston toiminnassa mukana vuodesta 2013 lähtien, jolloin Taiston talo oli mukaan huonossa jamassa. Tuolloin paikka eli vahvasti elokuvanäytöksistä.

Talon omistaa Oriveden Sosialidemokraattinen Yhdistys, mutta Luttisen mukaan talon toimintaa on avattu tietoisesti ulospäin.

– Aseman Valot -kyläyhdistys saa käyttää tiloja vapaasti, hän sanoo.

Kesäkauden päättävä maalaishuutokauppa on jo Taistolla perinne. Luttisen mukaan reilu 30 henkeä toimittaa tavaraa taloon 20 prosentin myyntiprovisiolla. Millaista tavaraa maalaishuutokaupassa oikein on myynnissä?

– Tämän seudun tavaraa. Valikoima on hyvin kirjavaa, Luttinen vastaa.

Leave a Comment