Varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kannusti kokoomuslaisia jaksamaan vielä viimeiset kuntavaalimetrit – kuntia hän kehotti etsimään yhteistyön mahdollisuuksia toistensa kanssa

Antti Häkkänen
Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Antti Häkkänen pysähtyi kuntavaalikiertueellaan Orivedellä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

– Velkarahalla ei voi tulevaisuutta rakentaa. Tämä nykyinen linja, jossa Suomi pysyvästi velkaantuu ja veroja korotetaan, ei voi olla pysyvä. Se ei ole hyvä valtiolle eikä kunnille.

Kokoomuksen kuntavaaliviesti ei jäänyt epäselväksi, kun puolueen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Antti Häkkänen pysähtyi keskiviikkona Orivedellä innostamaan paikallisia kuntavaaliehdokkaita jaksamaan vielä vaalien loppumetrit.

Pikaisen vierailun aikana edellisessä hallituksessa oikeusministerinä toiminut Häkkänen ennätti käydä läpi Orivedelle ajankohtaisia asioita talous- ja hallintojohtaja Marjatta Liljan kanssa sekä keskustella vaalitapahtumaan saapuneiden kuntalaisten kanssa.

Häkkänen ei häpeillyt nostaa esille, että kokoomus on juuri julkaistun Yrittäjien barometrin mukaan kaikkein yrittäjämyönteisin puolue. Hän painottikin, että kunnissa on pyrittävä yrittäjämyönteisyyteen ja yrittäjyyden vahvistamiseen

– Yrittäjyys luo työpaikkoja. Sitä kautta saadaan verotuloja, joilla voidaan palkata vanhuksille hoitajia ja kouluihin opettajia, Häkkänen totesi.

Veronkorotukset ovat viimeinen vaihtoehto

Kokoomuksen linjauksen mukaan veronkorotusten pitäisi olla viimeinen käyttöön otettava keino niin kunnissa kuin valtiolla.

– Jokainen veronkorotus on toimeentulon leikkaus. Me haluamme, että se raha jää ihmisille omaan käyttöön, oman asuinalueen palveluiden käyttöön ja sitä kautta työllistymiseen.

Vaihtoehtojakin veronkorotusten tilalle Häkkäsellä oli tarjota.

– Pitää tehdä työllisyyttä edistäviä päätöksiä ja parantaa palvelujen kustannustehokkuutta. Tarvittaessa palvelujen tuottamisessa on käytettävä yksityisiä toimijoita ja järjestöjä.

Häkkänen kannusti kuntia myös etsimään yhteistyön mahdollisuuksia lähiseudun kuntien kanssa.

– Erityisesti suurten kaupunkien ulkopuolelle kuntien kannattaa tehdä nykyistä enemmän yhteistyötä. Tosi monella paikkakunnalla tehdään jo niin, että pyritään esimerkiksi lukion elinvoima pelastamaan kuntien välisellä yhteistyöllä.

Liljan kanssa Häkkänen oli keskustellut muun muassa sote-palveluiden järjestämisestä, joissa Orivesi tekee yhteistyötä Tampereen kanssa. Hän piti ratkaisua hyvänä esimerkkinä yhteistyöstä ja siitä, miten kunta voi itse olla määrittämässä, kuinka se veroeurojaan käyttää.

Tekeillä olevaa sote-uudistusta hän pitikin haitallisena etenkin keskuskaupunkien ulkopuolisille kunnille.

– Käytännössä sote-ratkaisu on tarkoittamassa sitä, että päätösvalta palveluista siirtyy keskuskaupunkiin ja päätösvalta rahasta siirtyy Helsinkiin. Tällä hetkellä Oriveden päättäjät pystyvät pääosin päättämään kaikista palveluista ja niihin käytettävistä euroista.

Oppivelvollisuuden laajentaminen ei saanut kiitosta

Kiitosta Häkkäseltä ei saanut elokuussa voimaan tuleva oppivelvollisuuden laajentaminenkaan. Häkkänen huomautti, että uudistus on Suomen kouluhistoriassa huonointa rahankäyttöä koskaan.

– Nyt 130 miljoonaa euroa käytetään keski- ja hyvätuloisten perheiden koulukirjoihin ja koulukyyteihin. Pienituloisille oppimateriaalilisä on jo ollut olemassa eli siihen on voinut tukea saada, Häkkänen sanoi.

Valtio on luvannut korvata kunnille kaikki uudistuksesta kertyvät kulut. Häkkänen kertoi, että jo nyt on havaittu, että uudistukseen varatut eivät tule riittämään.

– Tässä voi käydä niin, että Oriveden kaltaisilla paikkakunnilla resurssit koulutuksessa kanavoituvat vääriin kohteisiin. Opetukseen käytettävän ajan lisäämisen tai opetuksen laadun parantamisen sijaan rahaa menee nyt kirjoihin, Häkkänen kritisoi.

– Tärkeämpää olisi ollut suunnata resursseja opinto-opetukseen, pienryhmäopetukseen, varhaiseen tukeen ja varhaiskasvatukseen. Nämä ovat olleet mukana mallissa, jota kokoomus on esittänyt. Maksuton toinen aste 16-vuotiaan kohdalla ei enää toimi, siinä peli on jo pelattu. Resursseja olisi laitettava jo varhaisempaan vaiheeseen, Häkkänen jatkoi.

Häkkäsen kanssa muutaman sanasen vaihtoi myös orivesiläinen Osmo Pohjonen. Hänen vahva viestinsä liittyi maakuntaveroon.

– Sitä ei saisi missään nimessä tulla, joten millä sen saisi estettyä. Vaikka vero olisi vain 0,1 prosenttia ensimmäisellä kerralla, niin siitä automaatti lähtee kuitenkin pyörimään, Pohjonen arvioi.

Äänestämässä Pohjonen ei vielä ollut käynyt. Valinta oli jo varma, mutta sen kirjaaminen äänestyslapulle oli jätetty odottamaan sunnuntaita.

– Vaalipäivä on juhlapäivä ja ainoa oikea äänestyspäivä, Pohjonen sanoi.

Juttua on muokattu 11.6.2021 kello 14.36: Juttuun on korjattu tieto, että Antti Häkkänen tapasi Oriveden kaupungin edustajista talous- ja hallintojohtaja Marjatta Liljan, ei kaupunginjohtaja Juha Kuusistoa kuten jutussa aluksi väitettiin.

Leave a Comment