ORTODOKSINEN KIRKKO: Kahden vuoden ja viiden kuukauden odotuspiina päättyi, Vaasan ortodoksisen seurakunnan peruskorjaushanke ei johtanut syytteisiin

Vaasan ortodoksinen seurakunta ja Tampereen ortodoksinen seurakunta yhdistyivät tämän vuoden alussa. Länsi-Suomen syyttäjäalue selvitteli peräti kaksi vuotta ja viisi kuukautta rikosepäilyjä, jotka liittyivät vuosina 2013-2016 tehtyyn seurakuntasalin remonttiin. Erikoissyyttäjä ei ole löytänyt näyttöjä sen enempää luottamusaseman väärinkäytölle kuin törkeille petoksillekaan.
Vaasan ortodoksinen seurakunta ja Tampereen ortodoksinen seurakunta yhdistyivät tämän vuoden alussa. Länsi-Suomen syyttäjäalue selvitteli peräti kaksi vuotta ja viisi kuukautta rikosepäilyjä, jotka liittyivät vuosina 2013-2016 tehtyyn seurakuntasalin remonttiin. Erikoissyyttäjä ei ole löytänyt näyttöjä sen enempää luottamusaseman väärinkäytölle kuin törkeille petoksillekaan.

Vaasan ortodoksisen seurakunnan salin peruskorjaushankkeen tiimoilta törkeistä petoksista ja luottamusaseman väärinkäytöstä epäillyt henkilöt ovat välttyneet syytteiltä. Viisikon piina kesti peräti kaksi vuotta ja viisi kuukautta. Länsi-Suomen syyttäjäalueen erikoissyyttäjä Heidi Röblom on jättänyt syytteet nostamatta epäillyistä rikoksista, koska ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäiltyjen syyllisyyden tueksi.

Tutkintapyyntö liittyi Vaasan ortodoksiseen seurakuntaan, joka oli vielä tutkintapyynnön jättämisen aikaan eli vuoden 2018 lokakuussa oma, itsenäinen seurakunta. Vaasan ortodoksinen seurakunta ja Tampereen ortodoksinen seurakunta yhdistyivät tämän vuoden alussa.

Vaasan ortodoksinen seurakunta peruskorjasi seurakuntasaliaan vuosina 2013-2016. Seurakunnassa vuonna 2018 toimitetun seurakunnantarkastuksen yhteydessä selvisi, että peruskorjaushankkeen dokumentointi on ollut puutteellista. Tarkemman tarkastuksen jälkeen todettiin lisäksi, että rakennustöihin liittyy epäselvyyksiä. Tehdyt selvitykset osoittivat, että seurakunnalle on aiheutunut merkittäviä taloudellisia vahinkoja.

Ortodoksisen kirkon johto teki asiasta poliisille tutkintapyynnön, koska kirkon johdolla on valvontatehtävä.

Rikosepäilyt liittyivät Vaasan ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalin peruskorjaukseen, joka tehtiin vuosina 2013-2016. Hankkeen toteuttamisen alkuperäinen tarjous oli noin 140 000 euroa. Urakkaan oli kuitenkin tullut muutoksia, jotka viivästyttivät työn etenemistä. Peruskorjauksen lopulliseksi hinnaksi kertyi kaiken kaikkiaan 783 000 euroa.

Viisi henkilöä epäiltyinä

Asiassa on nyt selvitetty, ovatko seurakunnan silloinen kirkkoherra ja sittemmin hänen tilalleen tullut kirkkoherra ja / tai seurakunnan neuvoston silloinen varapuheenjohtaja, joka oli myös aktiivisesti hankkeessa mukana, syyllistyneet rikoksiin.

Urakoitsijana olleen yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja olivat myös epäiltyinä.

Seurakuntasalin peruskorjauksen aloittamisen aikainen kirkkoherra ja hänen seuraajansa olivat epäiltyinä luottamusaseman väärinkäytöstä ja törkeästä petoksesta.

Seurakunnanneuvoston varapuheenjohtaja oli epäiltynä törkeästä petoksesta.

Urakasta vastanneen yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja olivat epäiltyinä törkeistä petoksista.

Rikosepäilyt perustuivat vahvasti rakennuttajatoimisto Martti Rönkön laatimaan lausuntoon. Siinä otettiin laajasti kantaa projektin toteutukseen ja laskutukseen. Rönkkö ei ole itse osallistunut projektiin, vaan hän on laatinut lausunnon jälkikäteen asiakirjojen sekä kahden tarkastuskäynnin perusteella.

Länsi-Suomen syyttäjäalueen erikoissyyttäjä Heidi Röblom on tehnyt kaikista viidestä epäillystä samansisältöisen syyttämättä jättämispäätöksen.

– Jätän syytteen nostamatta epäillystä rikoksesta, koska ei ole olemassa todennäköisiä syitä rikoksesta epäillyn syyllisyyden tueksi, Röblomin päätös kuuluu.

Asianomistajalla eli Vaasan ortodoksisella seurakunnalla on tämän päätöksen jälkeen oikeus käyttää omaa syyteoikeuttaan.

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment