Sunnuntaina vielä ehtii

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistai-iltana. Oikeusministeriön vaalien tieto- ja tulospalvelun mukaan Orivedellä ja Juupajoella äänensä oli käynyt iltapäivään mennessä antamassa reilusti yli kolmasosa kuntien äänioikeutetuista. Molemmissa kunnissa ennakkoäänestysinnokkuutta on ollut enemmän kuin koko maassa. Se lukema oli iltapäivällä 29,8 prosenttia.

Edellisiin kuntavaaleihin verrattuna äänestysinnokkuudessa ei ole tapahtunut hurjaa nousua. Kevään 2017 kuntavaaleissa ennakkoon kävi nimittäin koko maassa äänestämässä 26,6 prosenttia äänioikeutetuista. Todennäköistä toki on, että äänestyspaikoilla vilske on lisääntynyt illan mittaan.

Oriveden lukion historian ja yhteiskuntaopin opettaja Janne Mäkinen totesi viime viikon keskiviikkona lukiolla pidetyn vaalipaneelin yhteydessä, että parasta 18 ikävuoden saavuttamisessa on, että silloin pääsee äänestämään.

Nuoret ovat todennäköisesti asiasta toista mieltä ja saattaa olla, että heitä ei voisi vähempää kiinnostaa ainakaan kuntavaaleissa äänestäminen. He ovat ikäluokkaa, joka suunnittelee karistavansa paikkakunnan pölyt ainakin hetkellisesti kintereiltään.

Äänestysuurnalla pyörähtäminen on kuitenkin vaivan väärti. Kun kuntavaaleissa päättäjät valitaan neljäksi vuodeksi, ehtii niiden aikana tapahtua vaikka mitä. Onko paikkakunta värikäs vai harmaa, se voi olla sinusta kiinni. Sunnuntaina vielä ehtii, joten käy kertomassa, mitä sinä haluat.

Leave a Comment