Vähemmän puhetta, enemmän tekoja

Jos opin näytelmän vuorosanat oikein, sanon Aimo Hurskaisena Rönnin Kesäteatterissa tänä kesänä, että ”puhumalla asiat seleviää, mykkänä ei piä murjottoo”.

Varmaan nuo Simo Hämäläisen kirjoittamat sanat ovat totta. Mutta toisaalta arvelisin, että pelkkä puhe ei juurikaan vie asioita eteenpäin. Lupausten antaminen puhumalla taitaa olla näiden päivien muoti-ilmiö.

Puhumisen taito ja kyky on tärkeä. Mutta silti asioita pitäisi pelkän puheen sijasta katsella tekojen, toiminnan ja tulosten kautta ja varassa. Ajankohtaisesti esimerkiksi siitä lähtökohdasta, millaisessa toiminnassa vuosien aikana on halunnut ja kyennyt olemaan mukana.

Yleensä toiminta tuo myös tuloksia. Ja tuloksilla on vaikutusta oman alueen (vaikkapa kunnan) tunnettuisuuteen sekä veto- ja pitovoimaisuuteen. Ainakin jos toiminta ja tulokset mielletään yleisesti myönteisiksi.

Toimintaa ja tuloksia voi tehdä kylässä vaikkapa yhteistyön, palvelujen tai vesihuollon järjestämisessä. Toimintaa ja tuloksia voi tehdä koko kaupungissa vaikkapa kulttuuri- ja koulutustoiminnan tai toimintatilojen lisäämisessä.

Toimintaa ja tuloksia voi tehdä kunnan luottamustehtävissä vaikkapa ideoimalla erilaisia kehittämistoimia. Luottamustehtävissä tosin puheella on suurempi merkitys.

Tämmöisiä aatoksia tuli mieleeni viikko ennen kuntavaaleja. Teot, toiminta ja tulokset ovat keskiössä.

Reijo Kahelin

kuntavaaliehdokas (vas.)

Leave a Comment