50 vuotta sitten: Kukkamaalauksia, riihentuoksua – Aune Koppasen töiden riihinäyttely avasi Oriveden Kesän taidenäyttelysarjan

vanha vuosikerta, Aune Koppanen
Oriveden kunnan tervehdyksen esittivät, Aune Koppasen ”Kellosalmen Riihinäyttelyn avajaisissa, kunnanjohtaja Tapio Taivalaho ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Teuvo Viskari.

Aidossa hämäläisriihessä Suomaseman Kellosalmessa avattiin keskiviikkona 2. 6. taiteilija Aune Koppasen kukka-aiheisten pastellitöiden näyttely. Riihessä on esillä kolmisenkymmentä parin viime vuoden työtä. Näyttely on avoinna elokuun loppuun.

Näyttelyriihelle, vuosisataisen Kellosalmen tilalle, on matkaa Oriveden kirkolta kymmenisen kilometriä vanhaa Tampereen tietä ja edelleen saman verran Suomasemaan kääntyvää tietä. Tie tänne tait. Koppasen veljen. Erkki Koppasen omistamalle tilalle kulkee halki vehreiden rantamaisemien. Reitti sopii hyvin taiteen ystävien sunnuntaiajeluksi. Näyttelytyöt on sijoitettu vanhaan riiheen, siihen myöhemmin rakennettuun kuivuriosaan, alaosaan ja parvelle.

Riihentuoksu ja patinoituneet seinät ovat onnistunut tausta Aune Koppasen herkille ja luonnonläheisille maalauksille. Yleisimmin tait. Koppanen käyttää töissään pilkutustekniikkaa, jolla hänen luontainen sommittelutaitonsa pääsee raikkaasti ja kauniisti esille. Sinisen eri sävyt sekä vihreä ovat taiteilijan mielivärejä. Pariisin paperi on ueimmiten pohjana Aune Koppasen töissä. Jonkin verran hän käyttää myös maalattua kartonkia.

Kokoelma on ehyt. Näyttely on kokonaisuudessaan sopusointuinen yhdistelmä taidetta ja luontoa. Ehkä tait. Aune Koppasen varma tyyli on kypsynyt niinä useina vuosina, joina maalaaminen sai jäädä syrjään. Kouluvuosinaan Aune Koppanen kertoo harrastaneensa piirustusta ja maalausta, mutta harrastuksen jääneen vähitellen. Pari vuotta sitten aiempi virike heräsi uudelleen joulun aikaan, jolloin hän maalasi tauluja ystävilleen lahjaksi. Kesällä 1968 hän oli tait. Nandor Mikolan johtamalla taideleirillä Orivedellä ja sittemmin Tampereen työväenopiston kuvataidekursseilla. Ensimmäisen kerran tait. Aune Koppasen töitä oli näytteillä viime vuonna Tampereella Tikankolossa. Menneenä talvena hänellä oli näyttely Porissa.

Ammatiltaan tait. Aune Koppanen on kudonnan opettaja Sampolassa. Vapaa-aikoinaan hän irtautuu mielellään kudonnan parista ja rentoutuu maalaten. Jos kaikki käy hyvin ja innostusta riittää, kertoi Aune Koppanen jatkavansa harrastustaan ja asettavansa vastaisuudessakin töitään näytteille. Tait. Koppanen on kotoisin Karjalasta Sakkolan Kiviniemestä.

Avajaispäivänä toivottivat Oriveden kunnan puolesta näyttelylle menestystä kunnanjohtaja Tapio Taivalaho ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja Teuvo Viskari tuoden tait. Koppaselle kukkatervehdyksen. Näyttelyvieraat voivat varamsti yhtyä Teuvo Viskarin tervehdyssanoihin, joissa hän toi esille ilonsa siitä, että löytyy ihmisiä, joilla on kauniita ajatuksia ja silmää pistää näkemänsä toistenkin nähtäväksi ja iloittavaksi.

Näyttely on avoinna koko kesän päiväsaikaan. Siihen voi tutustua suuremmassakin ryhmässä. Näyttelyä koskeviin tiedusteluihin vastaa puhelinnumero 55502.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 10.6.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment