ORWfest järjestetään elokuussa – festareiden järjestäminen on opettanut nuorille vuorovaikutus- ja organisointitaitoja

ORWfestin järjestäjätiimiin kuuluvat Iita Karppinen (vas.), Susanna Viikari ja Senja Hannila ovat oppineet kompromissien tekoa monien muiden taitojen lomassa. Kuva: Markus Puolakanaho
ORWfestin järjestäjätiimiin kuuluvat Iita Karppinen (vas.), Susanna Viikari ja Senja Hannila ovat oppineet kompromissien tekoa monien muiden taitojen lomassa. Kuva: Markus Puolakanaho.

Tänä vuonna neljättä kertaa järjestettävä ORWfest pidetään 6. päivä elokuuta Rönnin lavalla. Nuorten järjestämä yhden päivän festivaali on kokonaan päihteetön. Viime vuoden tapahtuma jouduttiin perumaan koronavirustilanteen vuoksi, mikä oli tapahtuman järjestäjätiimiin kuuluvien Senja Hannilan, Susanna Viikarin ja Iita Karppisen mukaan harmittava takaisku.

– Olihan se sääli, kun sitä oltiin odotettu ja sitä valmisteltu, mutta se oli silti järkevä päätös, Hannila sanoo.

Festivaali on ajateltu nuoria silmällä pitäen, ja kolmikon mukaan yleisö onkin yleensä koostunut paljolti yläasteikäisistä ja lukiolaisista. Kaikenikäiset ovat kuitenkin tervetulleita.

– Ala- tai yläikärajaa ei ole, huikkaa kaupungin etsivän nuorisotyön Annemari Päivärinta.

Päivärinta on toisen etsivän nuorisotyöntekijän Marika Mäkisen kanssa nuorten tukena ORWfestin järjestämisessä. Heidän lisäkseen nuorten apuna ovat kaupungin nuoriso-ohjaajat ja joukko aikuisia vapaaehtoisia. Vapaaehtoisia on muun muassa Mannerheimin Lastensuojeluliiton Oriveden yhdistyksestä, joka on tapahtuman virallinen taustaorganisaatio.

Elokuussa luvassa aktiviteetteja ja musiikkia

Susanna Viikarin mukaan tämän vuoden festareista on tulossa rento, mutta samaan aikaan toimintaa täynnä oleva kokonaisuus. Hannila uskoo, että paikalle on tulossa hyvin yleisöä, koska ihmiset odottavat koronavuoden jälkeen, että jotain järjestettäisiin.

Festivaalin päiväohjelmaan kuuluu erilaisia aktiviteetteja, kuten suppausta, melontaa, airsoftia ja pihapelejä. Elokuussa on paikalta löytyy myös graffitiseinä, johon voi maalailla spraymaalilla vapaasti.

Iltaohjelmaan kuuluu musiikkia eri artistien voimin, eikä genrerajoituksia ole. Viime tapahtumassa vuonna 2019 esiintyivät rap-artistit Kube ja Kake Karisson, popyhtye Younghearted sekä paikallinen rap-duo Blackout.

– Usein joku artisti on ollut paikallinen, niin siten heitäkin tuetaan, Hannila mainitsee.

Artistikattaus on tehty nuoria ajatellen. Järjestäjät ovat pitäneet kouluissa kyselyitä, joissa on tiedusteltu, mitä aktiviteetteja ja artisteja ORWfestille halutaan.

Tämän vuoden artisteja nuoret eivät voi vielä paljastaa, mutta esiintyjät aiotaan julkistaa lähiaikoina.

Tapahtuman järjestäjätiimi on jaettu pienempiin ryhmiin, joista jokainen hoitaa omaa osa-aluettaan. Kuvassa olevat Senja Hannila (vas.), Susanna Viikari ja Iita Karppinen kuuluvat rahoitusryhmään. Kuva: Markus Puolakanaho.

Tapahtuman järjestäminen on opettanut monenlaista

Festareiden järjestämisessä oppii nuorten mukaan monia hyödyllisiä taitoja, kuten päätöksentekokykyä.

– Yleisesti ihmisten kanssa vuorovaikuttamista oppii, Viikari lisää.

Nuorten mukaan ison tapahtuman järjestäminen opettaa myös kompromissien tekoa ja sitä, että kaikki ei aina mene niin kuin suunnittelee.

– Ensimmäisenä vuotena on ollut jännittävä nähdä, miten aikaisin prosessi aloitetaan ja mitä se vaatii, Viikari mainitsee.

Hannila on ollut järjestämässä tapahtumaa vuodesta 2019 asti, Viikari ja Karppinen taas ovat ensimmäistä kertaa mukana.

Järjestäjäporukka on jaettu pienempiin ryhmiin, kuten rahoitusryhmään ja mainostusryhmään. Rahoitusryhmä tekee esimerkiksi rahoitushakemuksia ja järjestää arpajaisia. Mainostusryhmäläiset taas hoitavat tiedotuksen ja päivittävät muun muassa sosiaalisen median kanavia.

Itse tapahtumapäivän tehtävät jaetaan festareiden lähestyessä. Osan tehtävä on työskennellä backstagella ja toiset vastaavat aktiviteeteista. Osa nuorista juontaa tapahtumaa.

Rahoittajia ja vapaaehtoisia tarvitaan

Tapahtumaa sponsoroi joukko yksityishenkilöitä, mutta yritykset saavat myös lahjoitusta vastaan mainosta tapahtumasta.

– Meillä on lähiaikoina alkamassa Mesenaatin joukkorahoituskampanja, Hannila mainitsee.

Etsivän nuorisotyön Annemari Päivärinta sanoo, että nuoria mahtuu vielä järjestäjätiimiin mukaan. Myös vapaaehtoisia aikuisia kaivattaisiin lisää. Yleensä kävijöitä tapahtumassa on ollut nuorten mukaan parisataa. Nuoret toivovat, että festari voidaan järjestää normaalisti.

– Ollaan suunniteltu tätä samalla lailla kuin aina ennenkin. Tietenkin jos tulee joitain rajoituksia, niin katsotaan miten monta ihmistä voi tulla ja niin edespäin, Hannila kertoo.

Festivaali on vastaanotettu kolmikon mukaan hyvin edellisinä vuosina.

– Tämä on myös kesäloman huipennus monille, sillä tapahtuma järjestetään viikkoa ennen koulujen alkua.

Leave a Comment