Seudun yleisurheilijat valmistautuvat kauteen mitalinkiilto silmissään – seuraa muun muassa näitä OrPon urheilijoita tänä kesänä

Juuso Hassi
Kymmenottelija Juuso Hassin tavoitteena tänä kesänä on rikkoa EM-kisojen tulosraja. Kuva: Juha Jäntti

Koronavirus hellittänee sen verran, että yleisurheilukesää päästään viettämäään ja osin siirrettynä syyskesälle. SM-mitaleita tavoittelee tänä kesänä nippu urheilijoita Oriveden Ponnistuksen paidassa. Osalla on kiikarissa myös arvokisat.

Juuso Hassi on voittanut kymmenottelijaurallaan neljä SM-kultaa ulkona ja kolme sisällä.

Hän jakaa nyt Kalevan Kisoissa kymmenottelussa saavutettujen mitalien yhteismäärän kaksitoista yhdessä Paavo Yrjölän ja Mikko Vallen kanssa.

– Valmistautuminen tulevaan kauteen on sujunut terveenä. Tavoitteena on rikkoa ennätys 7 734 pistettä ja saavuttaa vuoden 2022 EM-kisoihin vaadittava tulos alkukesän aikana. Valmentajina jatkavat Lauri Hassi ja Jari Olli, kertoo Juuso Hassi.

Isä Jaakko Hassi huolehtii managerin hommista.

Juuso Hassi on valmistunut filosofian maisteriksi keväällä Jyväskylän yliopistosta. Kilpailukauden Hassi avasi toukokuun lopulla. Tuolloin hän muun muassa osallistui Jyväskylän Harjulla pidettyihin kisoihin. Tampereen Ratinassa hän kävi suunnitellusti kilpailemassa kymmenottelusta vain ensimmäisen päivän.

Alkukesän pääkisa on Saksan Ratingenissa, missä Hassin tavoitteena on tehdä tulos, joka riittää paikkaan vuoden 2022 EM-kisojen kymmenotteluun.

Lauri valmentaa veljeään

Lauri Hassi puolestaan juoksee ja valmentaa. Hän on juossut Kalevan Kisoissa 400 metrin aidoissa neljänneksi vuonna 2015. Sama sijoitus tuli viime talven SM-hallissa 800 metrin sileällä.

–Päämatkani on 800 metriä, millä pitäisi sijoittua Kalevan Kisoissa finaaliin. Tavoitteenani on alittaa 1.50. Toinen juoksumatkani on 1 500 metriä. Harjoitukset ovat sujuneet hyvin. Urheilemista on mukava jatkaa, kun ennätykset paranevat, toteaa Lauri Hassi.

Lauri valmentaa veljeään Juusoa ja kymmenottelija Aleksi Salmista sekä kahta JKU:n juoksijaa. Hän on valmistunut liikuntatieteiden maisteriksi. Hän pysyy Jyväskylässä hyvien harjoitusolojen parissa.

OrPoa edustava Teemu Laurikainen tavoittelee tänä kesänä kahden metrin ylitystä. Kuva: Juha Jäntti

Yli kaksi metriä on mahdollista

M17-sarjassa kisaava korkeushyppääjä Teemu Laurikainen teki 16-vuotiaissa Suomen kärkituloksen 195. Sisähallissa hän otti viime talvena hallimestaruuden tuloksella 195 tuloksella.

Talvella hän sai uuden valmentajan, kun Ilpo Mikkonen otti lahjakkaan hyppääjän ohjaukseensa.

– Teemun liikkuvuus on hyvä. Jo ilman punttisalia tuloskunto kohoaa, jopa 15 senttiä. Aivan realiteettia on saavuttaa hyppykorkeus 203 – 205 senttiä. Se vaatii tiivistä harjoittelua, Mikkonen arvioi.

Harmittavasti ikäryhmän EM-kisat Italiassa on peruttu koronan vuoksi.

– Jäljelle jää Suomi-Ruotsi poikien maaottelu Tukholmassa ja tietenkin SM-kisat Hyvinkäällä, josta kaksi parasta pääsee Ruotsi-otteluun, Mikkonen kertoo.

Orivesi Games 2020
Kaisa Kymäläisen ennätys on 16,15. Sitä tulosta hän lähtee nyt parantelemaan. Kuva: Juha Jäntti

Kuulantyöntäjät hakevat ennätystuloksia

Kuulantyöntäjä Kaisa Kymäläisellä on Kalevan Kisoista taskussaan yksi mestaruus ja yksi hopea. Talvella tuli hallista SM-pronssia. Hänen ennätyksensä 16,15 on toissa kesältä. Sitä hän lähtee nyt parantelemaan uuden valmentajansa Teijo Kööpikän ohjauksessa.

N19-sarjan Oona Viljanen on kahden lajin taitaja. Lentopalloa hän pelaa Woman Volleyssa Rovaniemellä. Oriveden Ponnistuksessa hän yleisurheilee Jaakko Hassin valmennuksessa. Hänen lajinsa ovat kuulantyöntö ja keihäs.

Kuulassa Viljanen työnsi SM-hopeaa N16-sarjassa toissa kesänä. Kalevan Kisoissa Lappeenrannassa hän selviytyi naisten finaaliin tuloksella 13,27.

– Tavoittelen oman ikäisistä mitalia yli neljäntoista metrin tuloksella. Keihääseen panostan myös. Jaakko Hassi on valmentajani, kertoo Viljanen, jolle junamatka Tampereelta Rovaniemelle on tullut tutuksi.

Anna Pyykkö keskittyy nyt seitsenotteluun. Kuva: Kalle Uotiola.

Takaisin kentälle ja lajeita luopumista

Seiväshyppääjä Aino Suorsa paranteli yhden kauden rasitusmurtumaa. Nyt vamma on taitettu ja treenit ovat täydessä käynnissä. Suorsa kisaa N19-sarjassa ja  hänen valmentajinaan ovat Urho Kujanpää ja Jaakko Hassi.

– Ennätykseni ulkona on 300. Tavoitteeni ensi kesälle on 350. Käyn Oriveden liikuntalukiota. Se mahdollistaa aamutreenit koulun ohessa, Suorsa sanoo.

Anna Pyykkö pyrkii menestykseen seitsenottelussa N19-sarjassa.

– Jätin syksyllä lentopallon. Keskityn nyt yleisurheilussa seitsenotteluun Jaakko Hassin valmennuksessa. Käyn Orivedellä lukiossa urheilulinjaa, mikä mahdollistaa myös aamutreenit, Pyykkö kertoo.

– Olen nyt treenannut terveenä ja laadukkaasti. Tavoitteeni on rikkoa Kalevan Kisojen tulosraja 4 500 pistettä. Kausi alkoi Tampereen aluemestaruusottelusta toukokuun lopulla. Tykkään moniottelusta sen lajien tarjoaman vaihtelun vuoksi, Pyykkö sanoo.

Johanna Rosnell heitto-ottelun suomenmestari viime kesältä. Kuva: Juha Jäntti.

Myös vanhempaa OrPon kaartia nähdään kentillä

Oriveden Ponnistuksen aikuisurheilijoita on lähdössä tämän kesän yli 30-vuotiaiden kisoihin iso joukko.

Kahden edellisen kauden mitalirohmu Tanja Tanila (N35) on pitänyt vauvalomaa puolivuotiaan Iisa-tyttärensä kanssa. Tanila kaipaa jo heittorinkiin ja halu loppukesän SM-kisoihin on vahva.

Johanna Rosnell voitti viime kaudella N45-sarjassa heitto-ottelun suomenmestaruuden. Hän siirtyy nyt sarjaa ylemmäksi kevyemmille välineille.

Usko Jokinen ja Toivo Lehtinen ovat jokavuotisia kuulamitalisteja. Näyttää siltä, että joukkoon on tulossa uusiakin harrastajia.

Jari Järvenpää pitää välivuotta kisakentiltä polvileikkauksen vuoksi.

Leave a Comment