Vaikka kuinka naama ärsyttäisi

Kuntavaaleihin on aikaa enää puolitoista viikkoa, ja ennakkoäänestys on täydessä käynnissä. Äänestämättä jättäminen ei ainakaan mahdollisuuksien puuttuessa jää tekemättä, kun ennakkoäänestys vielä piteni kestoltaan.

Puolueetkin pääsivät viikonloppuna varovaisesti kokeilemaan äänestäjien pariin jalkautumista. Koronarajoitusten takia vaalityö on tällä kertaa ollut vähemmän näkyvää kuin yleensä, mutta hiukan entisaikojen tunnelmaa näki esimerkiksi Vasemmistoliiton pystyttäessä telttansa marketin ovenpieleen. Aatteen syvä punaväri tosin on vaihtunut pinkiksi ainakin liiveissä, mitä ehdokkaat asiasta kysyttäessä pitivät raikkaana ratkaisuna.

Jos lähestyjä ei ole omaa aatesuuntaa, äänestäjät ovat vuosien varrella kehittäneet omat strategiansa liiveihin sonnustautuneiden väistämiseksi tyylikkäästi. Yksi katselee ihan muualle kädet kauppakasseja roikottaen, toinen mutisee suupielestään: olen jo äänestänyt. Joku sentään sanoo kohteliaasti ”ei kiitos”.

Eräs ikävä lieveilmiö näyttää kuitenkin liittyvän lähes joka vaaleihin. Vaalimainosten tärvely on laissakin kiellettyä toimintaa, aina sitä kuitenkin näyttää tapahtuvan. Tälläkin kertaa paikallinen puheenjohtaja sai vaalimainontaan varattujen telineiden kohdalla toimivalta yrittäjältä tiedon, että heidän julisteitaan on revitty. Se on demokratian halventamista, jota ei voi kuitata edes ajattelemattomuudella. Kaikille koulunsa käyneille tämä asia lienee kuitenkin opetettu jo alaluokilla.

Annetaan siis julisteiden ja mainosten olla rauhassa, vaikka jonkun kuva kuinka ärsyttäisi, ja otetaan kantaa mieluummin äänestyskopissa numeron avulla.

Leave a Comment