Lapselliset idealistit

Orivedellä on vielä ilmastonmuutoksen epäilijöitä ja ilmastotalkoisiin ryhtyneitä saatetaan pitää idealisteina. Tutkimukset ovat kuitenkin selvästi osoittaneet, että ilmastonmuutos on todellisuutta ja sen ovat valtakunnan politiikassa jo kaikki puolueet myöntäneet.

On laskettu, että meillä on noin 10 vuotta aikaa toimia, jotta saisimme pidettyä maailman tilanteen lähestulkoon normaalina. Tämä tarkoittaa sitä, että toimilla on jo kiire. Emme voi enää sysätä vastuuta lapsillemme, vaan meidän on toimittava nyt.

Nuorillemme ilmastonmuutos on arjen todellisuutta ja he ovat huolissaan. He tahtovat nähdä ja kuulla ratkaisuja. Asiallinen tieto ja toiminta lieventävät ilmastoahdistusta ja huolta luonnon monimuotoisuuden vähenemisestä.

Meidän vanhempien tehtävä on luoda lapsille turvallisuuden tunne. Voisimmeko hetkeksi asettua huolestuneen nuoren asemaan ja ajatella miltä tuntuu katsoa vierestä kuinka aikuiset ympärillä eivät tee mitään, vaikka heidän tulevaisuutensa on uhattuna?

Olemme varmasti kaikki yhtä mieltä siitä, että tahdomme turvata lapsillemme hyvän tulevaisuuden. Tulevaisuuden, jossa he voivat nauttia riittävästä hyvinvoinnista. Tulevaisuuden, jossa heillä on puhdasta ilmaa, jota hengittää ja puhdasta juomavettä. Tulevaisuuden, jossa he saavat kulkea luonnossa, jossa kuulee lintujen laulun ja näkee kimalaisten pölyttävän mustikan kukkia.

On meidän velvollisuutemme, omalla esimerkillämme, opettaa lapsille monimuotoisen luonnon ja puhtaan ympäristön arvo ja kuinka siitä pidetään huolta. Emme voi ajatella, että meidän ei kannata toimia, kun suurvaltiotkaan eivät ryhdy tekoihin. Tällaiseen väittelyyn ja välttelyyn meillä ei ole aikaa. On uskottava esimerkin voimaan ja siihen, että jokaisen teot ja valinnat vaikuttavat.

Lapset voivat myös toimia esimerkkinä vanhemmilleen, jos vain osaamme kuunnella heitä. Nelivuotias kerää pientareilta tölkit, ekaluokkalainen ottaa selvää kuivakäymälöistä, suunnittelee ja rakentaa isänsä kanssa. Nämä esimerkit kertovat, että moneen lapseen on jo iskostunut ympäristötietoisuus. Koulu, päiväkoti ja harrastusjärjestöt ovat hyviä ympäristökasvattajia.

Me olemme kaikki äitejä. Olemme huolissamme lastemme tulevaisuudesta. Riippumatta puolueesta, jaamme yhteiset arvot. Me haluamme oikeasti toimia ja keskustella. Kun haluamme, että asiat muuttuvat niin silloin on toimittava rakentavasti ja toisia kuunnellen.

Onneksi yhteistyötä ja keskusteluyhteys kuitenkin löytyy myös Oriveden valtuutetuista ja ehdokkaista yli puoluerajojen. Kaupungin valtuustot tekevät merkittäviä päätöksiä luonnon hyvinvoinnin kannalta ja myönteiset päätökset luovat myönteistä kaupunkikuvaa Orivedestä luonnonläheisenä asuinpaikkana.

Yhteistyöllä ja eri sukupolvien näkemyksistä oppien rakennamme turvallista tulevaisuutta. Pienistä puroista kasvaa suuri virta, joka kääntää maailmankatsomuksen kirjassa uuden sivun. Ehkä juuri sinä olet kasvattamassa uuden ekologisen teknologian läpimurron kehittäjää. Lapsissa on tulevaisuus.

Sara Häkkinen (yrittäjä, perheenäiti, Vihreiden ehdokas)

Aulikki Laine (biologian ja maantieteen opettaja, Vasemmistoliiton ehdokas)

Tuula Sipilä (luokanopettaja, maatilan emäntä, Keskustan ehdokas)

Leave a Comment