Ajoituksen joustavuus houkuttelee liikkeelle jo ennakkoäänestysvaiheessa

Ennakkoäänestys on suosiossa äänestysaikataulun joustavuuden vuoksi. Kuva: Juha Jäntti

Kolme neljästä Oriveden Sanomien kyselyyn vastanneesta kertoi äänestävänsä ennakkoon meneillään olevissa kuntavaaleissa. Kun vastaajia oli 31, ennakkoäänestämisen puolesta liputti 24 vastaajaa.

Viisi vastaajaa kertoi äänestävänsä varsinaisena vaalipäivänä 13. kesäkuuta. Kaksi vastaajista aikoo jättää äänestämättä.

Ennakkoäänestys houkuttelee, koska äänestäjä voi valita vapaasti sopivimman ajankohdan käydä äänestämässä. Ennakkoon äänestämisestä on tullut monelle jo tapa, josta ei ole mitään syytä poiketa.

Yksi vastaaja arvioi, että jos ihminen on terveenä ennakkoäänestyksen aikaan, äänestäminen on helpointa tehdä silloin. Tämä lienee jonkinasteista riskinhallintaakin. Se on ainakin selvää, että jos henkilö on sairaana juuri vaalipäivänä, äänestäminen voi olla mahdotonta.

– Ennakkoon äänestäminen sujuu sopivasti työpäivän lomassa, eikä tarvitse erikseen lähteä sunnuntaina paikan päälle, eräs vastaajista kertoi.

– Valinta on jo tehty, miksi sitä pitkittämään, toinen totesi.

Yksi vastaajista kirjoitti kommenttinaan, että hän on äänestänyt ennakkoon jo pitkään.Tällä kertaa hän saattaa kuitenkin jättää äänestämättä, koska sopivaa ehdokasta ei ole löytynyt. Viime vaalien oma ehdokas ei ollut vastaajan mielestä tuon luottamuksen arvoinen.

Leave a Comment