Vaaralliset jätteet kulkeutuivat oikeaan paikkaan Länkipohjassa – ”Lajittelun pitäisi olla niin helppoa, ettei sitä tarvitsisi erikseen opiskella”

Jätekeräys
Kari Huikuri esitteli auton takakonttiin kertyneitä jätteitä jätehuoltotarkastaja Tiina Haapalahdelle. Loisteputket kuuluvat vaaralliseen jätteeseen. Kuva: Leena Lähdesmäki

Elävät kylät -hankkeen, Jämsän kaupungin ja Erkki Salminen Oy:n yhdessä järjestämä vaarallisen jätteen mobiilikeräyspäivä Länkipohjassa oli menestys. Koskenpäällä ja Juokslahdessa alkanut suosio jatkui, ja asiakkaita tuli tasaisena virtana jätevedenpuhdistamolle.

– Ihmiset ovat tuoneet paljon maaleja, akkuja, aerosolipulloja, paristoja ja loisteputkia, kertoo jätehuoltotarkastaja Tiina Haapalahti Jämsän kaupungilta.

Samalla kun jätteet saatiin kerättyä asianmukaiseen lajitteluun, saattoivat asiakkaat saada myös neuvontaa.

– Patterien navat pitäisi teipata. Myös silloin, kun palauttaa ne kauppojen palautuspisteisiin. Loisteputkilamput kuuluvat vaarallisiin jätteisiin, mutta vanhat hehkulamput menevät palamattomaan jätteeseen, tai jos lamppuja on vain muutama, poltettavaan jätteeseen, muistuttaa Tiina Haapalahti.

Jätekeräys
Tyhjät muovipakkaukset voi laittaa polttokelpoiseen jätteeseen. Jätehuoltotarkastaja Tiina Haapalahti opastaa Pekka Hyryä. Kuva: Leena Lähdesmäki

Kummallisilta jätteiltä vältyttiin

Mitään kovin kummallisia jätteitä ei lauantaina jätepisteelle tullut.

– Äsken tuli jotain uuninarinahiekkaa, josta ei oikein tiedetty, mitä se oli, mutta se lajitellaan kiviaineksiin, kertoo Suvi Konttila Erkki Salminen Oy:stä.

– Ja Juokslahdella tuli luoteja, mutta ne ja kaikki räjähteet pitää viedä poliisiasemalle, muistuttaa Olli Pelkonen Erkki Salminen Oy:stä.

Pekka Hyry on pakannut auton takakonttiin erilaisia öljypulloja keräykseen tuotaviksi.

– Kyllä minä tunnustaudun luonnonsuojelijaksi. En voi ymmärtää, kuinka jotkut nykypäivänäkin heittävät vaikka karkkipaperin luontoon. Kyllä sellaisen voi laittaa taskuun ja viedä roskikseen. Joku voi ajatella, että sehän on vain yksi roska, mutta jos tuhat ihmistä ajattelee samalla tavalla, niin se on jo tuhat roskaa.

Vielä 1960-luvulla oli erilainen suhtautuminen roskaamiseen.

– Muistan kyllä, että joskus aikuisetkin kehottivat autoillessa avaamaan ikkunan ja heittämään roskat ulos. Onneksi suhtautuminen on muuttunut. Muistan, että sitten jo oppikouluaikaan järjestettiin koulussa roskienkeräystalkoita keväisin.

Monet kokevat kuitenkin lajittelun vaikeaksi.

– Lajittelun pitäisi olla niin helppoa, ettei sitä tarvitsisi erikseen opiskella, pohtii Pekka Hyry.

Tiina Haapalahti nyökyttelee. Tuttua asiaa.

– Monet myös kokevat jätteistä perittävän hinnan korkeaksi, vaikka meillä Jämsässä maksut ovat varsin kohtuulliset moneen muuhun paikkaan verrattuna. Lisäksi jätepisteitä on paljon enemmän.

Jätekeräys
Kari Huikuri oli kerännyt autotallin hyllyyn unohtuneita kemikaali- ja öljypakkauksia. – Emäntä käski viedä purkit pois, kun ne ovat olleet jo niin kauan hyllyssä, ettei niistä oikein tiedä, mitä niissä on.

Toiveena pidemmät aukioloajat

Varsinaisia kehittämisehdotuksia Länkipohjassa ei tullut paljon aukioloaikoja enempää – toivottiin, että jäteasema jätevedenpuhdistamolla olisi auki pitempään tiistaisin, sillä klo 16 – 18 auki olevalle pisteelle ei työssäkäyvä tahdo oikein ehtiä.

– Helpotusta voivat tuoda kesälauantain aukiolot heinäkuussa. Silloin jäteasema on auki heinäkuun 1. ja 3. ja elokuun 3. lauantaina. Lisäksi Kuorevedellä Vakkilan tiloissa on jäteneuvontaa 7. elokuuta.

Oma jäteasema Länkipohjassa koetaan tärkeäksi, sillä jätteen vieminen Jämsänkoskelle Erkki Salmisen jäteasemalle on pitkän matkan takia hankalaa.

– Kyllä sinnekin voi jätteen tuoda suoraan. Asema on auki arkisin ja kesälauantaisin kesäkuun puolivälistä elokuun puoleen väliin, muistuttaa Suvi Konttila.

Leave a Comment