Koronatukea on tarjolla nyt erityisesti yksinyrittäjille ja pienyrityksille – hakuaika päättyy 23. kesäkuuta

Yritykset voivat nyt hakea kustannustukea koronasta aiheutuneisiin liiketoiminnan tappioihin.

Kyse on kolmannesta kustannustuen kierroksesta. Haku avautui huhtikuun lopulla ja ensimmäisen viikon aikana tukea maksettiin yli 2 000 yritykselle. Hakemusten hyväksymisprosentti oli 64.

Kustannustuen kolmannella kierroksella tukea on haluttu kohdistaa entistä paremmin yksinyrittäjille ja pienyrityksille, etenkin alle 10 henkilöä työllistäville yrityksille.

Tähän on pyritty erityisesti tuen alarajan muutoksella. Aiemmin kustannustukea voitiin maksaa vain, jos laskennallinen tukisumma oli vähintään 2 000 euroa. Aiemmilla tuen hakukierroksella suurin osa hakemuksista hylättiinkin tuen alarajan takia.

Kolmannella tukikierroksella tukea voidaan myöntää 2 000 euroa, vaikka tuen laskennallinen määrä jäisi tämän alle. 2 000 euroa tukea voi näissä tapauksissa saada yritys, jolla on y-tunnus, ja jonka liikevaihto on laskenut yli 30 prosenttia, ja jolla on vähintään 2 000 euroa hyväksyttäviä kuluja.

Nyt alkaneen tukikierroksen ensimmäisen viikon aikana 87 prosenttia saapuneista hakemuksista tuli pieniltä, alle 10 henkeä työllistäviltä yrityksiltä. Niille on maksettu yhteensä noin 14 miljoonaa euroa tukea. Pienyritysten hakemuksista on hyväksytty 63 prosenttia.

Ero kustannustuen toiseen kierrokseen on merkittävä, sillä silloin myönteisen tukipäätöksen sai vain 36 prosenttia tukea hakeneista 16 365  pienyrityksestä.

Myös uudet 1.1.2020 jälkeen perustetut yritykset ovat tuen kolmannella kierroksella erilaisessa asemassa kuin aiemmin. Uusille  yrityksille, joiden toimiala kuuluu valtioneuvoston asetuksella määriteltyihin tuen piirissä oleviin toimialoihin, voidaan nyt maksaa tukea toimialan keskimääräisen liikevaihdon muutoksen  perusteella.

Kustannustukea haetaan Valtiokonttorin sähköisessä asiointipalvelussa. Hakuaika päättyy 23. kesäkuuta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?