Koronarokotus on otettava ensisijaisesti kotikunnassa eikä mökkipaikkakunnalla

Koronarokotus pitää käydä ottamassa ensisijaisesti omassa kotikunnassa eikä mökkipaikkakunnalla, tiedottaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on ohjeistanut näin koko Suomea.

Syynä on se, että rokotukset jaellaan kuntiin niiden asukasmäärän ja ikärakenteen mukaisesti, eikä jakelussa voida huomioida mökkiläisten osuutta.

Jos mökkiläiset hakeutuvat mökkipaikkakunnan rokotuksiin, rokotesuunnittelu vaikeutuu ja kuntien varsinaisten asukkaiden rokottaminen voi hidastua.

Suomessa käytössä olevien koronarokotteiden annosten väli on edelleen 12 viikkoa.

THL muistuttaa, että 12 viikon annosväli on erityisen tärkeä annettaessa lähetti-RNA -rokotteita (Pfizer-Biontech ja Moderna), sillä rokotteiden riittävyyttä joudutaan jatkuvasti arvioimaan tarkoin.

Jos lähetti-RNA-rokotteiden annosväli jostain syystä lyhentyy 12 viikon alle, valtakunnallinen ja alueellinen rokotussuunnittelu vaikeutuu. Tämä voi vaarantaa uusien rokotusten aloittamisen heillä, jotka saavat ensimmäisen annoksensa.

Lähetti-RNA-rokotteiden antoväliä ei voi lyhentää esimerkiksi ulkomaanmatkan takia, ellei kyse ole rokotuksen siirtämisestä vain muutamilla päivillä.

Koko väestön nopea rokottaminen on valtava haaste Pirkanmaan kunnille.

– Jotta kaikki saisivat mahdollisimman nopeasti rokotuksen, annetuista rokotusajoista on pidettävä kiinni. Rokotusajan voi perua ainoastaan pakottavasta syystä, kuten sairastumisen takia, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa muistutetaan.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?