Karhut rikkoivat heinäpaaleja Pirttikankaalla – tilan karja kokoontui laitumella tarkkailuasemiin

Karhun tassu taitaa olla vähän isompi, Pertti Pasuri arvioi. Kuva: Juha Jäntti

Todennäköisesti kaksi karhua rikkoi keskiviikkona heinäpaaleja Juupajoen Pirttikankaalla, Anja ja Pertti Pasurin highland-karjatilan mailla. Karhut eivät ole tiettävästi vierailleet tilan laidunalueilla, mutta tilanne pitää tilan väen nyt hivenen varuillaan.

Pertti Pasuri havaitsi vahingoittuneet heinäpaalit torstaiaamuna. Paalivarastot sijaitsevat peltojen laitamilla parin kilometrin päässä tilan pihapiiristä.

– Useampiakin paaleja oli revitty päältäpäin sen verran, että muovituksen sisältä pursuili heinätuppoja. Lähempää katsoen totesin, että karhut ovat tehneet kynsillään reikiä useampaankin paaliin. Ne ovat myös astelleet paalien päällä, Pasuri kertoi torstaina.

Karhu on tassutellut paalin päällä. Kuva: Juha Jäntti

Korvattavaa löytyi

Maaseutuasiamies Matti Hokkanen kävi tuoreeltaan tarkistamassa karhujen aiheuttamat vahingot. Jäljellä oli talven paaliruokintakauden jäljiltä vielä satakunta paalia. Vaurioita löytyi yhteensä 23 paalista.

Hokkasen mukaan valtio maksaa vahingoittuneista paaleista petovahinkokorvauksina keskimäärin 15-30 euroa paalia kohden. Korvauksen suuruus määräytyy sen mukaan, miten pahasti yksittäinen paali on vaurioitunut.

Riistavahinkokorvaus maksetaan vain, jos vahinkojen kokonaissumma on tilalla kalenterivuotta kohden vähintään 170 euroa.

– Korvaus kattanee osapuilleen paalauksen työkustannukset ja materiaalit. Tällaisten muoviin pakattujen suurpaalien myyntihinnat liikkuvat kolmen kympin molemmin puolin, Pasuri arvioi.

Maatalousyrittäjän on haettava itse korvausta. Hakemukseen tarvitaan maaseutuasiamiehen lausunto koituneista vahingoista ja petoyhdyshenkilön lausunto siitä, että nimenomaan karhu tai karhut ovat olleet asialla.

Karhuista on tehty tienoolla havaintoja vuosittain. Ne ovat aiheuttaneet Pasureiden tilalle yhden kerran merkittäviä vahinkoja vajaat kymmenen vuotta sitten.

– Silloin meillä oli yhdessä varastopaikassa 72 paalia. Karhu oli tallonut paalien päällä, ja muovit olivat rikkoutuneet jokaisesta paalista, Pasuri muisteli.

Pertti Pasuri ja maaseutuasiamies Matti Hokkanen laskevat vaurioituneta paaleja. Kuva: Juha Jäntti

Suuretkin eläimet säikkyvät karhua

Paalimenetyksiä enemmän Pasuria huolestuttaa se, että tilan jykevät highland-sonnit saattavat hermostua tienoolla liikkuvista karhuista. Jos useamman kymmenen eläimen lauma lähtee laitumelta metsään karhua pakoon, niiden takaisin houkuttelu voi olla ison työn takana.

– Luultavasti karhu ei käy näin suurten eläinten kimppuun, mutta ne kyllä säikkyvät, jos petoja liikkuu lähistöllä. Eilen koko karja kokoontui laitumella yhteen paikkaan ja eläimet katsoivat kaikki samaan suuntaan. Ne kyllä tiesivät, että jotain tavallisesta poikkeavaa on meneillään, Pasuri totesi.

– Tänään eläimet ovat olleet rauhallisempia. Ne ovat kuitenkin kokoontuneet laitumen siihen osaan, joka on kauimpana karhujen keskiviikkoisista liikkuma-alueista.

Maaseutuasiamies Matti Hokkanen kuvasi paalien vauriot korvausten hakua varten. Kuva: Juha Jäntti

Mahdollisesti eri yksilöt kuin Hirvijärvellä

Petoyhdyshenkilö Juha Jokinen kävi Pirttikankaalla tutkimassa, ovatko vahingot karhun aiheuttamia. Tästä ei jäänyt mitään epäselvyyttä, vaikka yöllinen rankkasade olikin huuhtonut mennessään suuren osan jäljistä.

– Karhut ovat käyneet paalien päällä kävelemässä, se on selvää jälkien perusteella. Toisen etutassu oli 13 senttiä leveä ja toisen noin 10-senttinen. Näillä tiedoilla arvelisin, että nämä eivät olleet samat karhut, jotka vierailivat mehiläispesillä Hirvijärvellä.

Jokinen kävi toteamassa myös naapuritilalla, että karhut olivat sielläkin poikenneet.

Lue myös: Karhut kävivät mylläämässä hakekasassa ja hajottivat mehiläispesiä Hirvijärvellä

Leave a Comment