Tämän opin ensimmäistä juttua kirjoittaessani: Täällä asuu orivesiläisiä, ei oriveteläisiä

Markus Puolakanaho
Markus Puolakanaho. Kuva: Elli Liukkonen

Kokemukseni Orivedestä ovat säälittävän vähäiset. Olen käynyt kerran Orituvalla, kun olin ajomatkalla Tampereelta Jyväskylään. Hain nälässä Hesburgerilta purilaisen, jonka söin kaiken kukkurassa autossa. Se siitä aidosta Orivesi-kokemuksesta.

Nyt olen kuitenkin täällä täysin untuvikkona raportoimassa Oriveden, Juupajoen, Längelmäen, Eräjärven ja muun lähiseudun tapahtumista. Otan haasteen nöyränä vastaan. Minua kiinnostaa tällä alalla ihmiset ja heidän tarinansa. Elämänkokemukseni sanoo, että parhaat ja koskettavimmat tarinat löytyvät usein yllättävistäkin paikoista. Odotan innolla, että Oriveden seudun moninaiset ihmiset saavat minut yllättymään ja kiinnostumaan. Aidoissa kohtaamisissa on paikallisjournalismin ydin.

Kotoisin olen Tammelan kunnasta, jossa asuu kolmisen tuhatta ihmistä vähemmän kuin 9000 asukkaan Orivedellä. Kasvoin käytännössä koko lapsuuteni maalla. Nykyään olen kaupunkilaistunut, ja asustelen Tampereella tyttöystäväni ja koiran kanssa. Opiskelen journalistiikkaa Jyväskylän yliopistossa. Vapaa-ajallani tuotan elektronista musiikkia ja teen dj-keikkoja. Tai siis tein ennen nykyistä maailmantilannetta. Olen loputtoman utelias, analyyttinen ja hölmön huumorintajun omistava persoona.

Nautin myös hyvistä sarjoista, elokuvista ja videopeleistä. Haluaisin lukea yhtä paljon romaaneja kuin nuorempana. Harrastin lukioaikoina aktiivisesti tennistä, ja tarkoitus olisi käydä tänä kesänä vähän testaamassa, jos tenniskärpänen purisi uudemman kerran. Täytyykin käydä testaamassa paikalliset tenniskentät Rovastinkankaalla.

Ensimmäisen juttuni raakaversiossa puhuin muuten oriveteläisistä, jolloin päätoimittajamme korjasi nopeasti, että täällä asuvat nimenomaan orivesiläiset. Tällainen sisäinen tieto on sellaista, jota oppii usein ainoastaan oltuaan yhteisössä sisällä hyvän aikaa.

Toivonkin, että kesän pestini päättyessä olen edes jonkinlainen Orivesi-tietopankki, joka muistaa kunnanvaltuutettujen ja kaupunginosien nimet hiprakassa jouluaaton ruokapöydässä. Se, kiinnostaako mummoani tietoiskut Orivedestä, on toissijainen seikka.

Jos vakavasti puhutaan, toivon, että tänä kesänä pystyn tuomaan Oriveden seudun ihmisille jotain arvokasta. Journalismin tehtävä ei ole palvella yrityksiä, valtiota tai viranomaisia, vaan kansalaisia. Laittakaa rohkeasti juttuvinkkejä asioista, jotka koette tärkeäksi. Mitä paremmin ihmiset tietävät paikkakuntansa ja yhteiskunnan asioista, sitä parempia päätöksiä he voivat tehdä. Nyt onkin oiva aika hankkia tietoa kuntavaaliehdokkaista ja puolueista, sillä kuntavaalit lähestyvät. Äänestäkää ja vaikuttakaa!

Markus Puolakanaho

Kirjoittaja on Oriveden Sanomien kesätoimittaja.

Leave a Comment