Tuulivoiman ja sähköautoilun likaisilla lähteillä

Tuulivoimasta ja -puistosta on ollut jo monta kirjoitusta, mutta haluan tuoda vielä yhden mutta erilaisen, maailmanlaajuisen näkökulman tähän asiaan.

Suomessa ja koko Euroopassa tavoitellaan hiilineutraaliutta, päästöjen vähentämistä, kierrätystä ja luonnonsuojelua. Yleinen käsitys varmasti on, että vihreät energiamuodot tukevat näitä tavoitteita.  Näin ei kuitenkaan ”Likaista, vihreää energiaa” -dokumentin mukaan ole.

Tuulivoimaloiden generaattoreihin, aurinkokennoihin sekä sähköautojen osiin tarvitaan harvinaisia maametalleja, joita kaivetaan ja tuotetaan kaivoksilla muun muassa Kiinassa, Kongossa, Chilessä ja Mongoliassa hyvin epäeettisissä oloissa, näiden köyhien maiden kustannuksella.

Maametallien käyttö on miljardien bisnes, jossa kaivoksissa työskentelevien terveys ei paina mitään, ympäristöä saastutetaan surutta.  Puhdistamattomat jätevedet päästetään suoraan maaperään, jossa on esimerkiksi elohopeaa ja jopa radioaktiivisia aineita.

Tässä muutamia nostoja dokumentista. Vihreässä energiassa onkin kyse maapallon toisella puolella tapahtuvasta luonnon tuhoamisesta. Köyhät maat saastuvat ja maksavat kovaa hintaa siitä, että muu maailma saa vihreää energiaa. Mihin tämä lopulta johtaa?

Onko sähköauton osto sittenkään ympäristöteko? Ovatko vihreät vaihtoehdot fossiilisiakin huonompia?

Haastankin nyt tuulivoimasta ja sähköautoista kiinnostuneet, varsinkin niiden kannattajat ja maapallon ilmastosta ylipäänsä huolta kantavat, katsomaan kyseisen, silmiä avaavan dokumentin Yle Areenasta.

Maija Ylistalo

kuntavaaliehdokas (kok.)

Leave a Comment