Lasten ja nuorten kesätouhuja on luvassa niin paljon kuin rajoitukset vain antavat myöten

Oriveden lapsille ja nuorille on tarjolla monenlaista kesätoimintaa, vakuuttavat kaupungin vapaa-aikaohjaaja Petteri Lähteenmäki, seurakunnan nuorisotyönohjaaja Mikko Sorva, MLL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Hanne Holm ja Oriveden 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Mirja Toropainen. Kuva: Juha Jäntti

Useimmat lasten ja nuorten kesäleirit ja -tapahtumat jäivät viime kesänä toteutumatta koronarajoitusten vuoksi. Orivedellä merkittävimmät toimijat ovat suunnitelleet tulevalle kesälle runsaasti toimintaa. Lähiviikot kertovat, mitä kaikkea on mahdollista tehdä.

– Toivoimme, että olisimme tässä vaiheessa jo viisaampia sen suhteen, mitä kesä tuo tullessaan. Emme kuitenkaan pysty vielä kertomaan, miten laajasti pystymme toteuttamaan kesän suunnitelmia, Oriveden kaupungin vapaa-aikaohjaaja Petteri Lähteenmäki kertoo.

Kaupunki on järjestänyt perinteisesti lasten kesäleirejä, ja niitä on tarkoitus pitää tänäkin kesänä. Leirejä markkinoidaan jo täyttä päätä, ja ilmoittautuminen alkaa näinä päivinä. Lopullinen varmistus leirien toteutumisesta kuitenkin vielä puuttuu.

Jos kesäleirejä ei ole mahdollista pitää normaaliin tapaan, varasuunnitelmatkin ovat olemassa. Lasten ja nuorten taidepaja voidaan järjestää. Sen sijaan elokuun alkupäiviin kaavaillut OrwFestin tilanne on epäselvä.

– Jännitämme myös suunnitellun perheviikonlopun kohtaloa. Kirkkolahdelle on mietitty pariakin isompaa tapahtumaa.

– Retket ovat tässä vaiheessa ekstraa, joita järjestämme tilanteen niin salliessa. Yksittäinen retki onnistuu lyhyelläkin varoajalla, mutta matkaan lähdetään tavallista pienemmillä porukoilla, Lähteenmäki arvioi.

Kepparikerhoa ja puistotreffejä

MLL ja 4H toteuttavat yhdessä keppihevosaiheisia päiväleirejä kesäkuussa, kahden ensimmäisen koulujen kesälomaviikon aikana. Luvassa on kaksi erillistä kerhoa, jotka on tarkoitettu 3.-6.-luokkalaisille. Leirit pidetään MLL:n tiloissa Nuorten Kampuksella.

– Kepparikerhot voidaan järjestää, jos koronarajoitukset pysyvät nykyisellään tai helpottuvat. Tarvittaessa otamme vain kymmenen kerholaista ryhmää kohden. Otamme jo vastaan ilmoittautumisia, muutama paikka on vielä vapaana, MLL:n paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Hanne Holm toteaa.

Koska MLL:n perhekahvila on ollut tauolla, yhdistys kaavailee kesäajalle perheiden puistotreffien järjestämistä. Niiden keskeinen tarkoitus on tarjota vertaistukea pienten lasten vanhemmille.

Oriveden 4H järjestää nuorille 4H-yritysvalmennuksia touko- ja kesäkuulla. Valmennus antaa perustiedot 4H-yrittäjyydestä ja valmiudet perustaa oma 4H-yritys. Lisäksi yhdistys suuntaa voimavaroja erityisesti 15-17-vuotiaiden kesätyöllistämiseen.

– Vielä ei ole selvää, voidaanko valmennuksia järjestää kokoontumisina, vai onko tapahtumat tarjottava verkon kautta. Joka tapauksessa, jos rajoitukset antavat myöten, saamme paljon asioita liikkeelle, Oriveden 4H:n toiminnanjohtaja Mirja Toropainen ennakoi.

Riparilaiset tarvittaessa pieniin ryhmiin

Seurakunta pystyy toteuttamaan lasten kesäkerhot koronarajoitukset huomioiden. Samoin Leiripirtillä ulkona järjestettävät nuortenillat voidaan pitää ohjelmassa. Elokuussa on luvassa sekä lasten ja nuorten leiri että perheleiri Päiväkummussa.

– Kesän osalta tärkeää on se, että pystymme järjestämään rippikoululeirit. Varasuunnitelma on se, että tuomme leireille tavallista enemmän työntekijöitä, ja jaamme rippikoululaiset riittävän pieniin ryhmiin, nuorisotyönohjaaja Mikko Sorva kertoo.

Päiväkummun leirikeskuksessa majoitutaan neljän hengen huoneisiin. Rajoitukset voidaan huomioida sijoittamalla yhteen huoneeseen vain kaksi leiriläistä. Kaikissa huoneissa on peseytymismahdollisuudet.

Seurakunnan kesäkerhot järjestetään 7. kesäkuuta alkaen, kahden viikon aikana. Ilmoittautuminen näihin kerhoihin on jo meneillään.

Kaikkien järjestäjätahojen yhteinen viesti on, että kesälle on tulossa lasten ja nuorten tapahtumia ja tekemistä laaja kattaus. Koska tässä vaiheessa moni asia on vielä auki koronarajoitusten vuoksi, vanhempien kannattaa seurata kerho-, leiri- ja tapahtumatietoja etenkin verkossa.

– Olemme suunnitelleet paljon asioita kesäajalle jo hyvissä ajoin, koska tapahtumat eivät synny vain sormia napsauttamalla. Kaikki tietävät ja ymmärtävät näinä aikoina sen, että suunnitelmat voivat muuttua. Luvassa on joka tapauksessa paljon kivaa puuhaa kesäviikoille.

Leave a Comment