Yritysralli näytti, että pieneltäkin paikkakunnalta löytyy toimintaa ja työpaikkoja

Yläkoululaisten Yritysralli päättyi metsätyömaalle, missä metsäkoneyrittäjä Mikko Mäkinen kertoi yrityksensä toiminnasta. Kuva: Juha Jäntti

Juupajoen yläkoululaiset viettivät tiistaina kokonaisen koulupäivän tutustumalla paikallisten yritysten toimintaan. Yritysrallin järjestivät yhteistuumin paikallinen 4H-yhdistys ja Juupajoen yrittäjät.

Yläkoululaiset kiersivät yrityksissä kahdessa ryhmässä ja kahdella bussilla. Oppilaat pelasivat matkojen aikana Yritysralli-peliä, jossa tehtävänä oli ratkoa työelämään liittyviä tehtäviä. Pelin on toteuttanut 4H-yrittäjä HenrixHelp Niko Mäkinen.

Kummankin ryhmän viimeisellä etapilla metsäkoneyrittäjä Mikko Mäkinen kertoi yrityksensä toiminnasta. Mäkisen moto oli kaatamassa metsää parin sadan metrin päässä.

– Tämä oli ainakin mukavan erilainen koulupäivä. Monet kohteet olivat jo ennestään tuttuja. Ympäristöasiantuntijan kertomat asiat olivat varmaan eniten uutta, Lauri Rae ja Jere Jokinen totesivat katsellessaan näkymiä peltoaukean laidalla.

Jaakko Särkinen tutkaili metsässä työskentelevää motoa jo hiukan asiaa tuntevan oloisena. Hän on ehtinyt olla Mäkisen yrityksessä töissäkin, ja metsäkoneet ovat jossain määrin tuttuja.

– Hain juuri yhteishaussa opiskelemaan metsäkoneenkuljettajaksi. Pääsykokeet ovat tulossa vielä tällä viikolla, Särkinen kertoi tavoitteistaan.

Yrittäjyysasioista jutustelivat metsäkoneyrittäjä Mikko Mäkinen, ysiluokkalaiset Mico Palomäki ja Jaakko Särkinen sekä 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Mäkinen. Kuva: Juha Jäntti

Kannustusta yrittäjyyteen

Päivän tavoitteena oli tuoda paikallisten yritysten toimintaa nuorille tutummaksi. Juupajoki on pieni paikkakunta, mutta se tarjoaa kuitenkin monipuolisesti erilaisia työtilaisuuksia.

– Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastolta on mahdollista saada tukea tapahtumien järjestämiseen. Tartuimme tähän, ja saimme hiukan yli tuhannen euron rahoituksen Yritysrallin toteuttamista varten, 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Ulla Mäkinen kertoi tapahtuman taustoista.

– Kun nuoret saavat täältä myönteisiä kokemuksia, moni heistä saattaa palata opiskelujensa jälkeen työhön Juupajoelle. Pyrimme ainakin kertomaan, että siihen löytyy mahdollisuuksia.

Yrittäjyyspäivät voivat kannustaa nuoria myös tutustumaan yrittäjyyteen harrastuksenomaisesti 4H-yrittäjinä. Jokainen 4H-yrittäjä on pystynyt esimerkiksi työllistämään itsensä kesän ajaksi, mikä on tärkeää, kun kesätöiden saanti ei ole useinkaan kovin helppoa.

Retkeläiset seurasivat moton toimintaa metsätyömaalla. Kuva: Juha Jäntti

Nuoret ykkösenä

Yrittäjäyhdistyksen sihteeri Marjut Marttila kokosi päivää varten tarvittavan yritysjoukon kokoon heti, kun hankkeen rahoitus oli selvillä. Vierailujen kohteina oli 12 yritystä, jotka Marttila sai helposti mukaan.

– Yrittäjät ovat käyneet aiemmin esittäytymässä 4H-tapahtumissa, joten nuoret ovat jo osin tutustuneet yrittäjäväkeen. Nyt heillä oli tilaisuus nähdä, missä töitä tehdään, Marttila totesi.

– Saimme esille hyvän valikoiman yrityksiä, jotka edustavat monenlaisia toimialoja. Pääsimme näyttämään ja kertomaan, että täällä on monenlaista yritystoimintaa ja työllistymisen mahdollisuuksia.

Marttilan mukaan paikalliset yrittäjät ovat olleet mielellään mukana kaikessa, mikä edistää nuorten tietoisuutta yrittäjyydestä.

– Yrittäjät kokevat, että nuoret ovat se kohderyhmä, jonka he haluavat erityisesti huomioida.

Perusopetuksen rehtori Lea Nurminen oli iloinen siitä, että yläkoululaiset saivat yrittäjyyspitoisen koulupäivän. Tapahtuma oli tervetullutta vaihtelua loppukevään koeruuhkan keskelle, varsinkin kun talvi ja kevät ovat menneet tiukkoja koronarajoituksia noudattaen.

– Oppilaat saivat tutustua monipuolisesti paikallisiin yrityksiin. Tämä oli samalla myös antoisa kotiseuturetki eri puolille omaa asuinkuntaa.

Päivän onnistumista oli varmistamassa muiden lisäksi 4H-yrittäjä TalliHelppi Sara Jauhiainen. Hän vastasi Yritysrallin tarjoiluista yrityskierrosten aikana.

Leave a Comment