Pirkanmaalle laajentuvat yritykset vahvistavat maakunnan kasvua, Pirkanmaan Imupalvelu monipuolistaa palvelujaan kysynnän mukaan

 

Kesämökkipaikkakunnalla on väliä. Reippaan vuosikymmenen Akaassa kesäasukkaana ollut toimitusjohtaja Jani Valtajärvi on oppinut tuntemaan Pirkanmaan vahvuudet. Nyt Uudenmaan IImupalvelu Oy aloittaa toimintansa Pirkanmaan Imupalvelu -brändillä maakunnassamme. Valtajärven mukaan Suomen toiseksi suurin maakunta tarjoaa vahvat kasvumahdollisuudet. (Kuva: Matti Pulkkinen)
Kesämökkipaikkakunnalla on väliä. Reippaan vuosikymmenen Akaassa kesäasukkaana ollut toimitusjohtaja Jani Valtajärvi on oppinut tuntemaan Pirkanmaan vahvuudet. Nyt Uudenmaan Imupalvelu Oy aloittaa toimintansa Pirkanmaan Imupalvelu -brändillä maakunnassamme. Valtajärven mukaan Suomen toiseksi suurin maakunta tarjoaa vahvat kasvumahdollisuudet. (Kuva: Matti Pulkkinen)

Eri puolilla Suomea toimiville kasvu- ja kehitysnälkäisille yrityksille Pirkanmaa tarjoaa poikkeuksellisen otolliset laajentumismahdollisuudet. Esimerkiksi nurmijärveläinen vuonna 1980 perustettu pneumaattiseen eli ilmalla tapahtuvaan materiaalin siirtoon erikoistunut Uudenmaan Imupalvelu Oy hakee parhaillaan uutta jalansijaa maamme toiseksi suurimmasta maakunnasta. Pirkanmaan Imupalvelu alkaa operoida Akaasta ja Lempäälän Sääksjärveltä käsin. Pirkanmaalaiskuntien elinkeinopomot todistavatkin, että maakunnasta kiinnostuneista yrityksistä satelee heille yhteydenottoja kiitettävään tahtiin.

Runsaan 4 miljoonan euron liikevaihdon 30 työntekijän voimin viime vuonna takonut Uudenmaan Imupalvelu Oy on hyvä esimerkki yrityksestä, jonka strategiana on jalkautua koko Suomen kasvukäytävälle.

Eteläpirkanmaalaisen Akaan kesäasukkaana runsaan vuosikymmenen ollut toimitusjohtaja Jani Valtajärvi on seurannut aktiivisesti Pirkanmaan veto- ja pitovoiman kehittymistä. Pitkän ja moni-ilmeisen uran innovatiivisena ja kekseliäänä rakennuspaikkojen valmistelutöiden yrittäjänä tehnyt mies on tunnistanut pirkanmaalaisen tekemisen meiningin ja faktoihin perustuvan myönteisen kasvupolun.

– Tulemme nyt kasvumaakuntaan Pirkanmaan Imupalvelu -brändillä. Meillä on jo varikko Akaassa ja hallinto Sääksjärvellä. Vastaamme kysyntään palkkaamalla lisää paikallisia alamme huippuammattilaisia, Valtajärvi kertoo.

Suomen kasvukäytävä kiinnostaa. Toiminnan laajentamiseksi on jo olemassa aputoiminimet Eco-Imupalvelu, Etelä-Suomen Imupalvelu, Lahden Imupalvelu, Pohjanmaan Imupalvelu, Päijät-Hämeen Imupalvelu, Turun Imupalvelu sekä Varsinais-Suomen Imupalvelu.

Valtajärvi laskee, että yritykselle löytyy varsin nopeasti laaja asiakaskunta. Pirkanmaan rakennuskanta on määrältään suuri ja laadultaan monipuolinen. Korjattavaa, remontoitavaa ja laajennettavaa riittää. Rakennusalalla on valoisa tulevaisuus.

– Potentiaalisia asiakkaitamme ovat rakennusliikkeet, taloyhtiöt sekä yksityiset rakennusten omistajat, Valtajärvi luettelee.

Vetovoima konkretisoituu kiinnostuksena

Business Tampere Oy:n toimitusjohtaja Harri Airaksinen sanoo, että Tampereen kaupunkiseudun ja myös koko kasvumaakunnan elinkeinoelämän tarina on uskottava ja houkutteleva. Lisäksi kerroksellinen teollisuushistoria kantaa.

– Teot puhuvat puolestaan, ja ne vetävät uusia tulijoita niin maamme toiseksi suurimpaan kasvukeskukseen kuin sitä ympäröivään innovatiiviseen maakuntaan. Muualta Suomesta Pirkanmaalle laajentaneista tulevaisuusyrityksistä muun muassa Polar Partners ja Ponsse Oyj sekä sen tytäryhtiö Epec ovat valovoimaisia esimerkkejä tulijoista, joiden myönteiset palautteet markkinoivat meitä, Airaksinen toteaa.

Airaksinen nostaa isosti esille yritys- ja innovaatioekosysteemit, jotka konkretisoivat veto- ja pitovoiman. Ekosysteemejä ovat muun muassa al ja analytiikka, autoteollisuus, elämystalous, kiertotalous / cleantech, koulutus ja osaaminen, kuvantaminen, liikkuminen, terveysteknologia, turvallisuus, älykkäät koneet ja automaatio sekä yhteydet.

– Meiltä löytyy osaavaa työvoimaa – tämä on kova valttimme, Airaksinen yksilöi.

Airaksinen teroittaa, että Pirkanmaalla on omaksuttu jo ajat sitten ajatus, jonka mukaan yrityksen siirtyminen paikasta toiseen ei ole iso juttu. Myönteinen asia on laajentaminen ja uuden synnyttäminen.

Lempäälän Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Kari Löytty mainitsee puolestaan kaupan kirkkaat kansainväliset brändit, jotka löytävät tiensä pääkaupungin jälkeen maan toiseksi vetovoimaisimpaan maakuntaan.

– Myös rakennusliikkeet ja ylipäänsä rakennusalan toimijat ovat tyypillisiä saapujia, jotka haistavat kehittyvät ja kasvavat tulevaisuuden toimintaympäristöt, Löytty lisää.

Yritysneuvoja Pirjo Ellä kertoo, että koko Tampereen kaupunkiseudun hyvä maine kantaa dynamokaupunki Tampereelta Orivedelle asti.

– Orivedelle on merkinnyt hyvin paljon, että liityimme aikanaan nimenomaan Tampereen kaupunkiseutuun, joka koostuu kahdeksasta kunnasta. Business Tampere tarjoaa parhaillaankin konkreettisia palvelujaan paikkakuntamme yrittäjille, Ellä kiittää.

Ellä kohtaa säännöllisesti selkeitä signaaleja, jotka ovat kaikuja toimitila- ja tonttitiedusteluina Pirkanmaan vetovoimasta.

Ylöjärven Yrityspalvelu Oy:n toimitusjohtaja Timo Isolähteenmäki tietää, miksi kotimaassa kasvu- ja laajentumisnälkäiset yritykset kääntävät katseensa Pirkanmaahan.

– On hyvin looginen steppi hakea uutta jalansijaa, kasvua sekä ponnahduslautaa kotipaikkakunnan vahvistuksiksi investoimalla nimenomaan Pirkanmaalle. Tänne sijoittuville yrityksille avautuu, mahdollistuu Pirkanmaalta käsin kansainvälinen ruutu, kiitos eri verkostojen, Isolähteenmäki tarkentaa.

– Meillä on valtakunnallisesti monta kertaa noteerattu vahva vetovoima. Se vetää niin asukkaita kuin yrityksiä. Tampereen kaupunkiseudun elinkeinoelämä, yritysmaailma tarjoaa kattavat yhteistyö- ja verkostoitumismahdollisuudet. Yliopisto ja muut koulutusasteet takaavat osaavan työvoiman rekrytoimisen. Toimintaympäristö on kannustava ja mahdollistava, Isolähteenmäki listaa.

Business Kangasalan toimitusjohtaja Päivi Kuusivaara muistuttaa, että niin perinteisestä teollisuudestaan kuin modernista yrittäjyydestään tunnettu Tampere on tärkeä ovenavaaja Pirkanmaalle.

– Pirkanmaalaisten on tehtävä lisää työtä, jotta Tampereen ja sitä kautta Pirkanmaan kasvot tulevat nykyistäkin tunnetuimmiksi. Olemme aidosti toinen varteenotettava sijoittumisvaihtoehto pääkaupunkiseudun lisäksi, Kuusivaara herättelee.

Kokemukset keksinnöiksi

Jani Valtajärvi myi tämän vuoden alkupuolella elämäntyönsä, Uudenmaan Imupalvelu Oy:n EcoUp Oy:lle, mutta Valtajärvi jatkaa Imupalvelun toimitusjohtajana. Uudessa roolissaan hän haluaa avata uusia ovia liiketoiminnan laajentamiselle.

– Minusta kasvoi jo nuorukaisena, heti armeijan jälkeen yrittäjä, koska vartuin todellisen työmyyräisäni kannustavassa opissa. Isälläni oli päivätyö, mutta hän rakensi illat ja viikonloput mittatilaustyönä erilaisia loka-autoja. Niiden valmistumista seuratessani keräsin tietotaitoa omaa yrittäjyyttäni varten. Näin, miten erikoisautot mittatilaustyönä syntyivät. Tapasin hyvin paljon yrittäjinä toimineita loka-autoilijoita ja kuulin heidän ajatuksiaan sekä kokemuksiaan. Tästä lapsuuteni ja nuoruuteni maailmasta virisi paloni säiliö- ja imuautoihin, tulevaan elämäntyöhöni, Valtajärvi sanoo.

Valtajärvi onkin ennättänyt yrittäjyytensä aikana rakentaa monta imu- ja säiliöautoa. Hän korostaa arjen tekemisen tuntemisen tärkeyttä tuotekehityksessä. Jokainen uusi auto on ollut monella tavalla entistä parempi, toimivampi ja käytännöllisempi.

– Asioita tehdessään oivaltaa keinoja, miten asioita pystyy tekemään entistä fiksummin. Keksinnöt ovat rahanarvoisia, sillä niiden turvin tekeminen järkiperäistyy, ja aika vapautuu muuhun merkitykselliseen. Tuotekehitys ja keksiminen ovat keskeisiä yritystoiminnan kehitystyökaluja, Valtajärvi korostaa.

Valtajärvellä on toinenkin innovaatio, jonka tuotteistamisesta on syntynyt merkittävä arjen työn edistäjä. Hän on kehittänyt hihnakuljettimet, jotka ovat ahkerassa käytössä kiviaineksenkäsittelyssä.

Valtajärven menestyksekäs liiketoiminta on varttunut suomalaisittain perinteisesti autotallissa. Kasvukiitoinen yritys sai toimitilansa Nurmijärven Ilvesvuoren yritysalueelta.

– Sijainti on kaiken a ja o. Nytkin Uudenmaan toimipaikkamme voi tarvittaessa auttaa Pirkanmaan yksikköämme. Helsinki-Tampere-moottoritie on todellinen valtasuoni, Valtajärvi kiittää.

Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen muistuttaa, että Tampere on asukasmäärältään (241 391) Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki, jonne on hyvät yhteydet. Pirkanmaalaisia on 523 917. Kasvumaakunnassa toimii runsaat 36 000 yritystä (lähde: Pirkanmaan liitto).

MATTI PULKKINEN

Leave a Comment