Laboratoriopalvelut juupajokelaisille

Kunta voi hyvin – mutta voiko kuntalainen?

Fimlab Laboratoriot Oy on hieno yritys, joka toimittaa lääketieteelliset laboratoriopalvelut luotettavasti, tehokkaasti ja taloudellisesti laajalle osaan maatamme. Yrityksen toimintamalliin kuuluu, että näytteitä otetaan missä tahansa sen toimipisteessä ja logistiikka hoitaa ne sekä analyysitulokset nopeasti oikeaan osoitteeseen.

Lääketieteellisen osuuden lisäksi toimintaan kuuluu palveluverkoston ylläpito. Tarkastelen palveluverkostoa nyt juupajokelaisten laboratorion käyttäjien näkökulmasta. Erityisesti kun näyte on otettava loppuviikolla, jotta analyysitulokset saadaan lääkärin käyttäöön seuraavan viikon alkuun.

Kirjoitin äskettäin Fimlabin asiakaspalautteekseni kommentin, että palveluaikoja tulisi Juupajoella olla myös loppuviikolla.

Sain vastauksen, jossa tarkalleen ottaen luki seuraavaa: ”Juupajoen laboratorion ollessa suljettuna, voi asioida missä tahansa muussa Fimlabin toimipisteessä esim. Oriveden ja/tai Mäntän laboratoriossa, jotka ovat avoinna ma-pe ajanvarauksella.”

Juupajoen lähiseudun Fimlab-toimipisteistä lähin on Orivesi. Ajomatka henkilöautolla on 16 kilometriä suuntaansa. Seuraavina ovat Ruovesi ja Mänttä, joihin ajomatka on kaksinkertainen Oriveteen verrattuna.

Juupajoella näytteenottopäivät ovat maanantai ja keskiviikko, kaikilla muilla viikon jokaisena päivänä. Aukioloajat ovat kaikissa laboratorioissa viikoittain hyvin vakiot. Paitsi Juupajoella, jonka viikoittaisista kahden päivän aukioloista toinen päivä oli peruutettu jopa kolmesti viiden viikon ajanjaksolla 19.4. – 21.5.

Kaikkien näiden laboratorioiden yhteenlaskettu aukioloaika on viikossa noin 108 tuntia, joka jakaantuu eri laboratorion kesken seuraavasti: Juupajoki 4 (4 % kaikista), Orivesi 33 (30 %), Ruovesi 36 (33 %) ja Mänttä 36 (33 %).

Vastaavasti kuntien asukaslukujen summa on 25 300. Se jakaantuu näin: Juupajoki 1 900 asukasta (8 % kaikista), Orivesi 9 000 asukasta (38 %), Ruovesi 4 200 asukasta (17 %) ja Mänttä 10 200 asukasta (40 %).

Jos Fimlab-laboratorioiden viikottaiset palveluajat noudattaisivat kuntien asukaslukujen suhdetta, tulisi nykyisen kokonaistarjonnan 108 tuntia jakaantua seuraavasti: Juupajoki 8, Orivesi 38, Ruovesi 18 ja Mänttä 43.

Eli Juupajoen laboratoriopalvelujen tulisi volyymiltaan nykytilanteeseen verrattuna kaksinkertaistua!

Niin tai näin? Kun ollaan tekemisissä kunnan terveydenhuollon palvelujen järjestämisen kanssa, ei juupajokelaisilla liene paljoakaan nokan koputtamista. Täytyy vaan nähdä, että vakavasti sairas ei jätä laboratoriossa käymättä, vaikka joutuisi kulkemaan aina Tampereelle asti.

Jonkinmoinen oikeudenmukaisuus olisi kuitenkin paikallaan siinä, että sairas potilas pääsee hoitojärjestelmän piiriin kohtuullisin ponnisteluin ja järjestelyin riippumatta siitä, saako hän oikealla hetkellä autokyytiä.

Jarmo Salmi

TkT, KTM

kuntavaaliehdokas

Juupajoen Demarit

Leave a Comment