Leikkipuistot laitetaan Orivedellä kuntoon yhdessä kuntalaisten kanssa – katso 360-kuvasta, millainen on Kaupinrinteen leikkikenttä tällä hetkellä

Kaupinrinteen leikkikenttä on yksi Oriveden 18 leikkipuistosta. Ne kaikki aiotaan nyt käydä läpi ja mahdollisesti kunnostaa. Lisäksi koulujen ja päiväkotien pihoista löytyy vielä kymmenkunta leikkipaikkaa lisää. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Oriveden leikkipuistot käydään läpi ja tarvittaessa kunnostetaan lähivuosien aikana. Tarkoituksena on, että ensi vuoden huhtikuussa kunnostustyötä ohjaava Leikkipaikkaohjelma vuosille 2023–2030 olisi laadittu.

Leikkipuistojen kehittämisestä jätettiin valtuustoaloite viime vuoden loppupuolella ja sen vuoksi tekninen osasto on nyt valmistellut asiaa. Aloitteen ansiosta Leikkipaikkaohjelman laatiminen aikaistui.

– Tekniikka- ja ympäristöpalvelukeskuksessa on valmisteltu Leikkipaikkaohjelman 2023–2030 laatimista vuoden 2022 aikana. Kaupunginhallituksen toive oli, että laatimisen aikataulua aikaistettaisiin huhtikuulle 2022, tekninen johtaja Antti Jortikka kertoi.

Oriveden kaupunginvaltuusto hyväksyi aikataulun kokouksessaan. Jortikka myös kertoi valtuustolle, että ohjelman laatiminen on jo osittain alkanut.

– Kun tänä kesänä leikkipaikkoja ylläpidetään, niin samalla valmistellaan myös tulevaa ohjelmaa. Kun viherkausi päättyy ja tulee rauhallisempi hetki, niin sitten alkaa varsinaisen ohjelman rungon teko, Jortikka taustoitti.

Orivedellä on runsaasti leikkipaikkoja

Orivedellä leikkipaikkojen määrä asiakaslukuun suhteutettuna on hyvä. Kaupungin puistotoimi ylläpitää 18 leikkipaikkaa, senioripuistoa ja Onninpolun liikuntavälinepuistoa.

Tilapalvelut huolehtii koulujen ja päiväkotien yhteydessä olevista 11 leikkipaikasta ja Orivesi-talo huolehtii Orivarsan päiväkodin tarpeisiin vastaavasta leikkipaikasta.

Edellisen kerran linjauksia leikkipaikoista ja esimerkiksi niiden määrästä on tehty vuonna 2014.

– Silloin pienimpiä, vanhoja ja heikkokuntoisia leikkipaikkoja lakkautettiin, jotta saimme määrärahat riittämään nyt olemassa olevien puistoon hoitoon, Jortikka kertoi.

Asukasluvun lisäksi leikkipaikkaverkoston luonnissa on otettava huomioon muun muassa leikkipaikan etäisyys ja turvallinen saavutettavuus, muiden viheralueiden määrä ja laatu sekä muiden palveluiden, kuten koulujen ja päiväkotien sijoittuminen.

Leikkipaikkoja aiotaan myös uudistaa ja varmistaa, että ne ovat turvallisia käyttäjilleen. Mukaan suunnitteluun ja testaukseen kutsutaan muun muassa kuntalaisia.

– Uusi paikkaohjelma on tarkoitus tehdä osallistamalla sekä kuntalaiset että kaupungin työntekijät varhaiskasvatuksesta, liikuntapuolelta ja myös muualta, missä on sellaista väkeä, joka näiden leikkipuistojen kanssa touhuaa, Jortikka sanoi.

Valtuutetut olivat tyytyväisiä

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jussi Viljanen (kok.) oli tyytyväinen lautakunnan aloitteelle tekemään valmisteluun. Hän piti sitä erittäin tärkeänä, että leikkipaikat ovat laadukkaita ja turvallisia.

– On myös hyvä asia, että leikkipaikkoja suunnitellaan yhdessä käyttäjien kanssa. Erityisesti tämäntyyppisissä asioissa käyttäjäryhmän huomioiminen jo suunnitteluvaiheessa on erittäin oleellista, Viljanen sanoi.

Eliisa Suhonen (sd.) totesi, että turvalliset, laadukkaat leikkipuistot tuovat kunnalla elinvoimaa ja pitovoimaa.

– Se, että niitä suunnitellaan käyttäjien ja kuntalaisten kansaa yhteistyössä, luo osallisuutta tähän kaupunkiin.

Omasta kokemuksestaan hän oli havainnut, että Orivedellä leikkipuistot ovat aika lailla hajallaan. Lisäksi ne on yleensä kohdennettu pienille lapsille.

– Olen iloinen Rovastinkankaan koulun puistosta, jossa on yhdistetty eri-ikäisten ihmisten toimintoja. Se on loistava paikka Oriveden kaupungissa. Toivoisin, että vastaavaa yhdistelyä tehtäisiin jollain tavalla myös muissa puistoissa, jotta aikuisilla olisi myös jumppavälineitä lasten leikkipuistojen läheisyydessä, Suhonen ehdotti.

Suhonen myös kysyi, laittaako kaupunki Säynäniemen leikkipuiston kuntoon vai jääkö se vuokralaisen vastuulle.

–Mielestäni Säynäniemen leikkipuisto on kunnostettu syyskesällä 2019. Leikkivälineet ovat tilapalveluiden vastuulla ja ne olivat aivan loppu ja siksi ne uusittiin. Siellä ei pitäisi olla investointitarpeita, Jortikka vastasi.

Käyttäjilleen sopivia puistoja

Sini Kahilaniemi (kok.) oli yksi aloitteen laatijoista. Hän kertoi, että laatimisvaiheessa sitä pidettiin erittäin tärkeänä, että leikkipuistojen käyttäjät osallistetaan puistojen kehittämiseen eri keinoin.

– Hienoa, että se on nyt huomioitu ja saadaan siten puistoista käyttäjille soveltuvia, hän kiitteli.

– Tärkeää myös olisi, että leikkipaikat profiloituisivat eri tavalla ja paikkojen pinnanmuodot otettaisiin huomioon. Kaikkia ei kannata tehdä samalla kaavalla. Niissä on myös oltava jotain ekstraa tarjolla kotipihoihin verrattuna, hän jatkoi.

Miia Saarinen (vihr.) jatkoi, että suunnitteluun on muistettava ottaa mukaan myös perhepäivähoitajat, jotta leikkipaikat saisivat mahdollisimman paljon kokemusarviointia.

– Tärkeä asia on, että puistot olisivat helposti saavutettavissa ja olisivat jopa isompia kokonaisuuksia.

Irma Koskela (vas.) esitti toiveen, että puistoissa otettaisiin nyt huomioon myös ympäristötaidenäkökulma.

– Tätä voisi miettiä edes joidenkin puistojen kohdalla toteutettavaksi. Orivesi on kuitenkin kulttuurikaupunki.

Ilkka Hjerppe (sd.) muistutti, että leikkipaikkoihin investointi on pieni asia kaupungin taloudessa, mutta merkityksellinen kuntalaisille, kuluttajille sekä niille, joita Orivedelle halutaan muuttavan.

– Meidän pitää luottaa ja uskoa, että tällaisilla teoilla me luomme Orivedestä kuvaa elinvoimaisena, hyvänä ja iloisena kaupunkina, jonne ihmisten kannattaa muuttaa asumaan ja elämään.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?