Kauhat painuivat maahan, vuoden kuluttua on neljä taloa ja 1 400 neliötä uusia tiloja valmiina käyttöön

Uudisrakennusten pohjatyöt alkoivat vappuviikolla. Takana näkyvä A-rakennus on yksi ensi vuonna purettavista kohteista. Kuva: Juha Jäntti

Hyytiälän metsäaseman uudisrakennusten perustusten teko alkoi huhtikuun viimeisellä viikolla. Rakentajilla on edessään tiukkatahtinen vuosi, kun 1 400 neliön suuruisten tilojen on määrä valmistua ensi vuoden toukokuun loppuun mennessä.

Rakentaminen lähti liikkeelle entisen jalkapallokentän alueella maansiirtotöillä, jotka liittyvät rakennusten pohjarakenteiden tekoon. Ensi viikolla on luvassa jonkin verran paalutuksia talojen perustusten tueksi.

Hanke koostuu päärakennuksesta ja kolmesta muusta rakennuksesta, joiden rakentaminen etenee rinnakkain. Kokonaisuuden kustannusarvio on kuusi miljoonaa euroa. Tällä rahalla Helsingin yliopiston metsäasema saa uudet ruokalatilat sekä opetus- ja majoitustiloja.

Uuden päärakennuksen erikoisuus on living lab, jonka mittalaitteilla mitataan rakennuksen kestävyyteen ja asumisviihtyvyyteen vaikuttavia asioita talon normaalin käytön aikana. Päärakennukseen tulee tätä jatkuvaa tutkimustoimintaa varten oma huonetila, johon laitteet sijoitetaan. Tutkimukseen on saatu 140 000 euron rahoitus ympäristöministeriön puurakennusohjelmasta.

Vastaava mestari Pekka Vesa ja Hyytiälän metsäaseman johtaja Antti Uotila juttusilla rakennustyömaan kulmalla. Rakentaminen ei häiritse metsäaseman toimintaa. Kuva: Juha Jäntti

– Aikataulu on tiukka, etenkin kun hanke sisältää melkoisen vaativaa rakentamista. Tosin vaativuus näkyy erityisesti suunnitteluvaiheessa. Toteutuksessa tuskin tulee ongelmia, kun hyvät suunnitelmat ovat olemassa, pääurakoitsijana toimivan Siklatilat oy:n vastaava mestari Pekka Vesa arvioi.

Rakentamisen vaativuus tulee suurelta osin siitä, että talot tehdään 150 vuoden käyttöikää tavoitellen.

– Toteutuksen peruskonsepti on kuitenkin periaatteessa yksinkertainen. Teemme runkorakenteet massiivipuisista clt-elementeistä, joiden paksuus on 240 milliä. Pitkä käyttöikä saavutetaan oikeanlaisilla rakenneratkaisuilla, Vesa korostaa.

Esimerkiksi ulkoseinissä clt-levyt eivät tule ulkopintaan, vaan uloimpana on lautavuoraus, joka voidaan tarvittaessa uusia. Tuulettuva tila kantavan rungon ja julkisivun välissä pitää kantavat seinärakenteet kunnossa.

Työmaan vierustalla on joitakin metsäaseman mittalaitteita, joista osa siirretään etäämmäs tulevista uusista rakennuksista. Kuva: Juha Jäntti

Vanhoja tiloja tehokäyttöön

Rakennushankkeen juuret ulottuvat noin kymmenen vuoden takaisiin pohdintoihin metsäaseman rakennusten tulevaisuudesta.

– Yliopiston taholta ehdotettiin nykyisten rakennusten peruskorjausta. Totesin heti alkuun, että sellaisessa ei olisi järkeä. Peruskorjaus maksaisi yhtä paljon kuin uusien tilojen rakentaminen, metsäaseman johtaja Antti Uotila kertaa menneitä keskusteluja.

– Siinä meni jokunen vuosi ennen kuin tämä ajatusmalli hyväksyttiin yliopiston hallinnossa. Sitten alkoi uudisprojektin hahmottelu, ja nyt olemme viimein toteutusvaiheessa.

Rakentaminen sijoittuu kokonaisuudessaan entiselle pallokentälle. Siten työt eivät häiritse metsäaseman toimintaa missään vaiheessa.

Metsäasemalla järjestetään vuosittain kesäaikaan yliopiston metsäopiskelijoiden kenttäkursseja. Tämän vuoden kurssin alku on siirretty koronan vuoksi juhannuksen jälkeiseen aikaan. Tavoite on, että uudet rakennukset ovat käytössä siihen mennessä, kun ensi vuoden kenttäkurssit alkavat.

Nykyinen päärakennus ja kaksi viereistä tiilirakenteista asuinrakennusta eli A-, B- ja C-talot valmistuivat 45 vuotta sitten. Rakennukset tyhjenevät uudishankkeen valmistuttua, ja ne puretaan ensi vuoden syksyyn mennessä.

Metsäasemalla on useita muita rakennuksia, joiden käyttöä osin tehostetaan.

– Instituutti-rakennuksen auditorio ja opetustilat pysyvät edelleen käytössä. Lisäämme vanhojen puurakennusten tilojen käyttöä, koska metsäaseman tilojen kokonaismäärä vähenee uudishankkeen myötä, Uotila toteaa.

Uudisrakennukset tulevat entisen jalkapallokentän alueelle. Punatiiliset rakennukset puretaan ensi vuoden syksyyn mennessä. Muiden rakennusten käyttöä tehostetaan. Kuva: Juha Jäntti

Lue myös:

Hyytiälä saa alueen perinteeseen ja ympäröivään luontoon sopivan uudisrakennusryhmän, joka on kuin pieni kylä

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?