Aseman päiväkodissa Orivedellä on tapahtunut korona-altistuminen – 37 lasta ja henkilökunnan jäsentä karanteeniin

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja

Oriveden kaupungin valmiusjohtoryhmä muistuttaa, että koronatilanne ei ole vielä ohi ja että kaikkia rajoituksia ja suosituksia on syytä noudattaa huolellisesti. Kuva: Juha Jäntti

Aseman päiväkodissa Orivedellä on tapahtunut korona-altistuminen maanantaina 26. huhtikuuta. Oriveden kaupunki tiedotti asiasta keskiviikkona iltapäivällä.

Kaupungin tiedotteessa kerrotaan, että terveydenhuolto on henkilökohtaisesti yhteydessä kaikkiin karanteeniin määrättyihin henkilöihin ja lasten huoltajiin. Varhaiskasvatuksen johto on tiedottanut asiasta koko päiväkodin väelle.

Terveydenhuollon viranomainen on myös lähettänyt kaikille altistuneille tiedotteen ja karanteeniohjeet.

Karanteeniin on määrätty kaikkiaan 37 lasta ja henkilökunnan jäsentä. Karanteeniaika on 14 vuorokautta eli se kestää 9. toukokuuta saakka.

Terveysviranomainen ei ole määrännyt Aseman päiväkotia suljettavaksi. Tiloissa tehdään tehosiivous ja toiminta voi jatkua normaalisti.

Karanteenilla uudet mahdolliset tartunnat estetään

Kaupungin tiedotteessa myös painotetaan, että altistuminen ei välttämättä tarkoita sitä, että henkilö olisi saanut koronavirustartunnan.

Altistunut määrätään kuitenkin karanteeniin uusien tartuntojen estämiseksi, koska koronaviruksen saanut voi tartuttaa jo ennen kuin oireet alkavat. Karanteeniin määräämisellä pyritään siis estämään epidemian leviämistä.

– Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Kodista ei voi poistua ilman terveysviranomaisen lupaa. Ulkoilu yksin tai samassa asunnossa asuvan kanssa on sallittua, mutta ulkoilun aikana tulee välttää lähikontakteja muiden ihmisten kanssa. Kotiin ei saa tulla vierailijoita karanteenin aikana. Yhteydenotot sukulaisiin, ystäviin, työpaikalle tai kouluun hoidetaan puhelimitse tai esimerkiksi sähköpostin välityksellä, tiedotteessa kerrotaan.

Mikäli karanteeniin määrätty on oireeton, hänen perheenjäsenensä ja lähikontaktinsa saavat liikkua vapaasti, mutta samassa taloudessa asuvien tulee pitää maskia aina liikkuessaan kodin ulkopuolella niin kauan kuin karanteeni jatkuu.

Valmiusryhmä muistuttaa: Koronatilanne ei vielä ole ohi

Pirkanmaan koronatilanne ei ole lähtenyt selvästi paranemaan, vaan ilmaantuvuusluku on edelleen 65 tuntumassa 100 000 asukasta kohden ja testipositiivisuus 2,5 prosenttia, joka on koko maan keskiarvoa (1,8 %) selvästi korkeampi.

Karanteeniin on jouduttu asettamaan viime viikolla suuri määrä pirkanmaalaisia. Yksittäiseen tartuntaan liittyy yleensä kymmenen altistumista tai enemmän.

Oriveden kaupungin valmiusjohtoryhmä muistuttaa, että koronatilanne ei ole vielä ohi ja että kaikkia rajoituksia ja suosituksia on syytä noudattaa huolellisesti. Ylimääräisiä lähikontakteja kannattaa edelleen välttää. Valmiusjohtoryhmä muistuttaa erityisesti turvallisesta vapun viettämisestä.

Orivedellä koronarokotusaikoja voivat varata kaikki riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvat 16–64-vuotiaat. Myös kaikki yli 65-vuotiaat voivat edelleen varata rokotusaikoja.

Alle 12-vuotiaiden ulkoharrastukset vapautetaan, kokoontumisrajoitus nousee kymmeneen henkilöön

Pirkanmaan koronanyrkki teki alueellisiin rajoituksiin pieniä lievennyksiä. Alle 12-vuotiaiden ohjatussa ryhmäliikunnassa ulkona voi harjoittaa lajinomaista harjoittelua ilman turvavälejä ja ryhmäkokoja. Kilpailutoiminta ei ole edelleenkään mahdollista.

Aluehallintovirasto nostaa kokoontumisrajoituksen 1.5. lähtien kymmeneen henkilöön. Koronanyrkki suosittaa, että myös yksityistilaisuuksissa noudatetaan 10 henkilön kokoontumisrajaa 1.−16.5.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?