Savua ilmassa

Ilma on seos, joka koostuu typestä, hapesta, hiilidioksidista ja jalokaasu argonista. Ilman tiheys on 1,29 kg/m3 ja hiilidioksidin 1,98kg/m3.

Tämä osoittaa selvästi sen, että hiilidioksidi ei voi nousta korkealle ilmaan. Ilman tiheys pienenee nopeasti korkeuden kasvaessa. Esimerkiksi liikenteen, lämmityksen ja lämpölaitosten hiilidioksidipäästöt eivät nouse juurikaan 50 metriä ylemmäs.

Liikenne pölyineen aiheuttaa tuhansittain keuhkosairauksia tiheillä taajama-alueilla. Siitä on sille ilmiölle aikoinaan Lontoon savunsumuisessa ilmassa annettu nimi smog.

Toinen smog-ongelma oli Kiinassa vuoden 2008 Pekingin olympialaisia edeltävänä aikana. Pekingin ilma piti puhdistaa. Se tapahtui niin, että rakennettiin kattava metroverkosto ja mopoliikenne muutettiin sähköiseksi.

Siellä käydessäni vuonna 2012 katuilma oli puhdasta ja metrot tupaten täynnä. Yhtenä päivänä näkyi ilmassa savusumua, mutta seuraavana päivänä Tyyneltämereltä Etelä-Kiinaan tullut myrskytuuli siivosi savut pois.

Täällä Suomessa maailman puhtaimmassa ilmassa on kunnianhimoinen tavoite puhdistaa koko maapallon ilmakehä. Olisikohan syytä hieman joustaa noista tavoitteista?

Ilmaston muuttuminen on luonut paineen ja keksijät ovat olleet ratkaisemassa asioita. Toistaiseksi niistä on hyötyä vain paikallisesti. Se tietenkin on hyvä asia, mutta globaaliin tilanteeseen nappikaupasta ei ole apua. Olisi parasta keskittyä fuusiovoiman saantiin.

Sitä odotellessa voisi lähettää presidenttimme Saulin mukana viestin naapurin kollegalle, että panisi vauhtia Rosatomin porukoihin, jotta he saisivat siellä tekeillä olevan laitoksen valmiiksi.

Eelis Pulkkinen

kuntavaaliehdokas, Orivesi

Keskusta (sit.)

Juttua on muokattu 25.4.2021 klo 10.21: Kirjoittajan tietoihin on lisätty, että hän on kuntavaaleissa ehdolla.

Leave a Comment