50 vuotta sitten: Kahdestoista valtakunnallinen matematiikkakilpailu

Vanha vuosikerta, matematiikkakilpailu
Perinteisen matematiikkakilpailun tehtäviä ratkottiin yhteiskoululla. Tämänkertaista kilpailua valvoi lehtori Helmi Lehtosen ohella teinikunnan sihteeri Marja Keränen.

keskikoulun ja peruskoulun viimeisen luokan oppilaille järjestettiin tänä vuonna keskiviikkona 21.4. Järjestelyistä huolehtivat entiseen tapaan Matemaattisten aineiden opettajien liitto, Suomen Teiniliitto ja Suomen Säästöpankkiliitto. Palkinnot kustantaa paikallinen säästöpankki. Paikallisista järjestelyistä vastasivat teinikunnat ja matematiikanopettajat.

Oriveden Yhteiskoulussa osallistui kilpailuun 23 oppilasta. Valvojana ja tehtävien tarkastajana toimi lehtori Kari Hynönen, apunaan teinikunnan sihteeri Marja Keränen. Järjestelyissä avusti lehtori Helmi Lehtonen. Maksimipistemäärä kilpailussa oli tänä vuonna 30 pistettä. Parhaat tulokset Orivedellä:

1) Eila Mäkelä V b 29 pist., 2) Pauli Niittynen V b 25 pist., 3) Aki Keskinen V a 24 pist., 4) Tarmo Peltonen V b 22 pist., 5) Anna-Leena Nurmi V b 20 pist., 6) Aino Niemi V b 19 pist., Eija Lahti V a 19 pist., Pella Lahti-Nuuttila 19 pist., 9) Mikko Rämö V b 17 pist., 10) Minna Karppelin V c 15 pist., 11) Outi Koskela V c 13 pist., Jorma Yrjölä 13 pist., 13) Pekka Saarinen V a 12 pist. Mauri Kärjenniemi V b 12 pist.

Vuosittain on kilpailuun osallistunut lähes 500 koulua ja osanottajia on viiem vuosina ollut lähes 20.000. Matematiikkakilpailujen yhteydessä järjestetään toukokuussa kolmannen kerran valtakunnallinen mestaruuskilpailu, johon kutsutaan parhaat ”teinimatemaatikot”.

Loppukilpailu pidetään Säästöpankkiopistossa Espoon Matinkylässä perjantaina 14.5.1971. Aikaisempien vuosien matematiikkamestarit ovat v. 1969 Erkki Laitinen Porin lyseosta ja v. 1970 Seppo Lahti Mannerheimintien yhteiskoulusta.

vanha vuosikerta, taloustietokilpailu
Kilpailun loppuvaiheita seuraamassa rehtori Arvo Romppainen, ja pankinjohtaja P. J. Mattila.

Ammattikoululaiset kilpailivat alansa taloustiedoissa

Lähes 15.000 maan yleisissä ammattikouluissa opiskelevaa ammattikoululaista osallistui perjantaina 16.4. pidettyyn ammattitalouskilpailuun, joka nyt järjestettiin viidennen kerran. Ammattikouluissa kilpailua kohtaan tunnettua kiinnostusta osoittaa parhaiten se, että kaikki ne koulut, joilla on oikeus siihen osallistua, olivat tälläkin kertaa mukana. Kilpailu järjestetään Ammattikasvatushallituksen luvalla ja valvonnassa.

Kilpailukysymyksiä, joita oli 10, ei ole sidottu mihinkään tiettyyn oppikirjaan eikä opetusmetodiin. Ne käsittelivät ammattitalouden ja yleensä talouselemän keskeisiä kysymyksiä ja niiden käytännöllisiä sovellutuksia. Vastausaikaa oli oppilailla 45 minuuttia ja korkein saavutettavissa oleva pistemäärä on 40.

Vastaukset tarkastetaan ja arvostellaan kouluissa. Ammattitaloustietokilpailutoimikunta, jonka kilpailun järjestäjän, Suomen ammattikoulunopettajien liitto ja Kansallis-Osake-Pankki ovat asettaneet kilpailut hoitamaan, arvostelee parhaiden vastaukset ja asettaa niistä 10 ensimmäistä paremmuusjärjestykseen valtakunnallisessa kilpailussa palkitsemista varten. Koulukohtaisessa kilpailussa palkitaan kolme parasta.

Oriveden seudun ammattikoulussa osallistui kilpailuun 62 oppilasta. Aineen opetuksesta koulussa vastaa insinööri Arvo Suokas.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 29.4.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment