Eläinoikeuspuolueelle ihminenkin on eläin – puolue sai ensimmäisen ehdokkaansa Orivedelle

Minnamaaria Luoto-Gauffinilla on kotonaan Neulaniemessä luonto lähellä. Kevääseen herännyt pörriäinen ikkunassa toi hänen mieleensä pölyttäjät osana paikallispolitiikkaa, esimerkiksi hyönteisten huomioon ottamisen hakkuiden yhteydessä. Kuva: Anne Kotipuro

Eläinoikeuspuolueen ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa ehdokas Orivedellä on henkilökohtainen avustaja, tanssitaiteilija Minnamaaria Luoto-Gauffin, joka on asunut Orivedellä joulukuusta 2018. Äiti on asunut täällä jo pitempään, ja lapsuuden kotipaikkakunta Kuhmalahti on lähellä. Minnamaaria on Taidepappilasta tunnetun Teemu Luodon tytär, mutta muuttanut äitinsä kanssa Tampereelle jo yläasteikäisenä. Lukion hän kävi Helsingissä, missä olivat myös molemmat mummolat.

Maalla asuminen kuitenkin viehätti, ja koti löytyi Neulaniemestä. Autottomana hän pyöräilee 10 kilometrin matkan keskustaan. Henkilökohtaisena avustajana hän on saanut toivoa kohteensa kohtuullisen pyörämatkan päästä.

– Olen yksityisen hoivayrityksen palveluksessa, ja meitä on useampi alueen tiimissä. Asiakkaiden tarpeet vaihtelevat, samoin avustustunnit. Siinä suhteessa voisin kutsua itseäni freelanceriksi, hän sanoo.

Arvomaailma on määrittänyt valintoja

– Helsingissä asuin toistakymmentä vuotta, ja kun en päässyt yliopistoon, pidin useamman välivuoden matkustellen muun muassa Etelä-Amerikassa ja Afrikassa, nyt 47-vuotias ehdokas kertoo.

Ammatin kohdalla lukee myös tanssitaiteilija, sillä hän opiskeli Helsingissä asuessaan modernia afrikkalaista tanssia. Tässä kohtaa elämää tanssi on passiivitilassa.

Hän on ollut töissä muun muassa luontaistuotekaupassa, oikeastaan ekotavaratalossa. Jo tuolloin tietty arvomaailma määritti hänen valintojaan.

Vähän aikaa hän asui Valtimollakin seurustellessaan luomutilan pojan kanssa, mutta emäntää hänestä ei sitten kuitenkaan tullut, ja nytkin hän elää sinkkuna.

Eläinoikeuspuolue astetta radikaalimpi kuin Vihreät

– Eurovaaleissa 2019 tuli vastaan Eläinoikeuspuolue. Kiinnostuin heti ja äänestinkin heidän ainoaa ehdokastaan Pirkanmaalla. Olin aiemmin kannattanut vihreitä, mutta koin, että EOP on astetta radikaalimpi. Vihreät myötäilevät valtapuolueita, eivätkä enää pysy puhtaasti aatteessaan. Ymmärrän, että he haluavat päästä suuren yleisön suosioon, mutta hintana on se, että pääasia eli ympäristöasioiden ajaminen kärsii.

Vuoden verran hän tutustui Eläinoikeuspuolueeseen etäältä ja lopulta viime vuonna liittyi jäseneksi. Puolueen verkkosivulla käytetään taajaan termiä ”ihminen ja muut eläimet”.

– Keskeinen pointti siinä on, että vallitsevasta ihmiskeskeisestä ajattelusta pyritään kaikki elävät olennot käsittävään ajatteluun. Ei ole enää minä ja eläimet, vaan me ja muut eläimet – ihminen on yksi eläin muiden joukossa. Länsimainen tiede arvostaa kognitiivista ajattelua ja älyä, mutta muilla eläimillä on oma itseisarvonsa, vaikka ne eivät kommunikoi kielellisesti. Puolue toimii siis äänettömien äänitorvena.

Hän lisää, että ihmiskeskeisessä ajattelussa eläin nähdään lähinnä objektina ja hyödyn tuottajana, josta halutaan saada jotakin käyttöön, eikä pidetä tasavertaisena olentona.

Ulkopuolisesta tarkkailijasta vähitellen jäseneksi

Ensimmäinen kontakti kasvotusten puolueaktiiveihin Luoto-Gauffinilla oli viime heinäkuussa puolueen kokouksessa. Ehdokkuuteen hän päätyi isänsä loppuvuodesta vihjattua, onko hän miettinyt politiikkaan astumista. Miksipäs ei – ajatus jäi kytemään ja toteutuu nyt.

Eläinten oikeuksista puhuttaessa monille tulevat mieleen öiset videohyökkäykset navettoihin ja muihin eläintenkasvatustiloihin.

– Suora toiminta ei lähtökohtaisesti kuulu puolueen linjaan. Niitä ei suoranaisesti tuomita, mutta ei sellaiseen kannusteta eikä suoraan hyväksytä. EOP on sillä lailla maltillinen, että pyritään demokraattisella vaikuttamisella tarttumaan näihinkin asioihin, hän selvittää.

Kasvisruokapäiviä vähitellen lisää – kahdesta lähdetään

Kuntavaaleihin puolue on hakenut konkretiaa viidellä eri teemalla alakohtineen. Puolueen agendalla ovat eläinkunnan ruokapolitiikka, kuntien vastuu laadukkaasta eläinsuojelusta, luonnonsuojelu, kaupunkisuunnittelu ja kestävä liikkuminen sekä saavutettavat palvelut.

Näiden alle mahtuvat muun muassa vaatimus ainakin kahdesta kasvisruokapäivästä viikossa kunnan ruokapalveluissa, ruokahävikin saaminen hyötykäyttöön, eläinvaikutusten arviointi päätöksissä, lisäresurssit löytöeläimille ja loukkaantuneille luonnonvaraisille eläimille, pölyttäjien huomioon ottaminen paikallispolitiikassa, valosaasteen vähentäminen sekä sujuva liikkuminen kuntalaisille. Palveluissa EOP tavoittelee tasa-arvoista ja laadukasta koulutusta kaikille ja lisää ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa.

Entä mistä verorahoitus näille palveluille?

– Kestävän kehityksen maa- ja metsätalous on yksi tukijalka, jossa Oriveden kokoisessa kunnassa on resursseja. Myös ekoturismi ja maaseutumatkailu tarjoavat mahdollisuuksia. Palvelualakin luo työpaikkoja, vaikka Oriveden keskustassa onkin enempi yrityksiä lopettanut kuin aloittanut.

Oriveden vahvuuksien, tilan ja väljyyden, luonnonrauhan ja vesistöjen luulisi kiinnostavan.

– Idealistisesti vegaaniruoka olisi päämäärä, mutta mukailtu kasvisruokakin askel oikeaan suuntaan. Se ei sulje pois esimerkiksi maitoa. Toivon ihmisten tiedostavan, kuinka silläkin voi vaikuttaa, mitä lautasella on, sanoo Luoto-Gauffin, itse vegaani.

Ehdokkuus on Minnamaaria Luoto-Gauffinille myös vaikutusmahdollisuus, keino saada ihmisiä ajattelemaan asioita.

Leave a Comment