Sydänliiton Arjen tuki laskeutuu myös Orivedelle – Sydänviikolla puolestaan iloitaan ruoasta, vaikka lounastapahtumaa ei voida järjestää

Mandi Kahilaniemi, Sydänyhdistys, Arjen tukea -hanke
Eskarilainen Mandi Kahilaniemen välipalana on voileipää, hedelmiä ja lasillinen maitoa. Kahilaniemen mielestä leipä maistuu paremmalle, kun se hymyilee. Kuva: Ulla Eronen

Pirkanmaalla panostetaan lapsiperheiden hyvinvointiin.

Pirkanmaa on nimittäin yksi neljästä maakunnasta, jossa moniammatillisessa yhteistyössä kehitetään arjen tukea lapsiperheiden elintapoihin sekä ylipainon ehkäisyyn ja hoitoon. Toimintaa tehdään osana Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe -hankekokonaisuutta, jota on rahoittanut Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus.

Kokonaisuuteen kuuluu myös Arjen tukea -osahanke, jonka tavoitteena on innostaa lapsiperheitä hyviin elintapoihin pieniä matalan kynnyksen vinkkejä tarjoillen.

Tukea on tarjolla myös Orivedellä, sillä paikallisesti Oriveden Seudun Sydänyhdistys on mukana hankkeessa. Vastuuhenkilöinä paikkakunnalla toimivat yhdistyksen puheenjohtaja Ulla Eronen ja terveysvastaava Virpi Viljanen. Apua ja tukea projektiin yhdistys saa Hämeenmaan Sydänpiiriltä.

Pienin askelin kohti lopputulosta

Tukea arkeen annetaan pienin askelin, sillä lapsiperheiden arki on touhukasta eikä suuria muutoksia kannata yrittää tehdä yhdessä hetkessä. Pieniä yhdessä puuhailun hetkiä lisäämällä saadaan usein jo paljon aikaiseksi.

Yhdessä liikkuminen ja esimerkiksi yhteinen ruuanlaittohetki ja ruokailuhetki ovat hyviä tapoja, joissa perheiloa voi vahvistaa. Samalla se lisää koko perheen hyvinvointia ja terveyttä. Retki omaan pihaan, lähimetsään tai puistoon voi olla riittävän kiva vaihtelu arkeen.

Usein lapselle on tärkeintä se, että aikuinen viettää aikaansa lapsen kanssa. Vertaistukea voi löytää esimerkiksi leikkipuistoista ja naapurustosta.

Korona-aikana vertaistuen merkitys on kasvanut. Sosiaalinen media, esimerkiksi erilaiset Facebook-ryhmät saattavat toimia myös hyvin vertaistukena. Facebookissa on yleensä kylän oma sivu, jossa voi kysyä puistoon leikkikaveria tai vaunuttelukaveria vauva-aikaan.

Vertaistuki on toivelistan kärjessä

Arjen tukea -hanke on toteuttanut marraskuussa 2020 yhdessä Taloustutkimuksen kanssa valtakunnallisen perheiden hyvinvointikyselyn. Kyselyllä haluttiin selvittää, miten lapsiperheissä voidaan juuri nyt.

Valtakunnallisten tulosten lisäksi tulokset eriteltiin Pirkanmaalla, Satakunnassa, Pohjois-Pohjanmaalla ja Pohjois-Karjalassa. Kyselyihin vastasi yhteensä 3 863 lapsiperheiden vanhempaa, joista 386 oli Pirkanmaalta.

Valtakunnalliset tulokset paljastivat, että Suomessa lapsiperheissä voidaan keskimääräisesti melko hyvin. Toisaalta vähävoimavaraisilla perheillä arjen hyvinvoinnin ja elintapojen haasteet kasautuvat.

Pirkanmaalla suurimmat erot valtakunnallisiin tuloksiin löytyivät vertaistukeen ja lapsiperheiden painonhallintaan liittyvissä aiheissa. Pirkanmaan vastaajien keskuudessa toivotaan vertaistukea keskimääräistä useammin ystäviltä ja sosiaalisesta verkosta somessa.

Yhdistyksellä on jo perinteet olemassa

Oriveden Seudun Sydänyhdistyksellä on jo perinteet lasten ja perheiden tukemisessa. Yksi esimerkki tästä on vuosittain järjestettävä Eskarista ekalle -tapahtuma, joka toteutetaan yhteistyössä muiden paikallisten yhdistysten kanssa.

Toinen Sydänyhdistyksen lapsiperheille suunnattu tapahtuma on Satumäki-Paltanmäki -tapahtuma. Se on tarkoitus järjestää myös ensi syksynä syyskuun alkuun.

Ensi viikon sunnuntaista lähtien myös Oriveden Seudun Sydänyhdistys viettää valtakunnallista Sydänviikkoa. Sen teemana on tänä vuonna Iloa ruoasta, joka toimii hyvin myös osana Arjen tuki -hanketta.

Sydänyhdistyksen oli tarkoitus järjestää sunnuntaina Sydänviikon alkajaisiksi perheille Sydänlounas yhteistyössä Ravintola Vallesmannin kanssa yhteistyössä. Koronarajoitusten vuoksi lounas joudutaan nyt siirtämään toiseen  ajankohtaan. Myös Sydänmerkki-kauppatapahtuma on peruttu samasta syystä.

Oriveden perusopetuksen ekaluokkalaisille Sydänyhdistys toimittaa kuitenkin Iloa ruoasta –materiaalipaketit. Yhdistys toivoo, että materiaalipakettien myötä jo pienet koululaiset kiinnittäisivät huomiota ruokaan ja ruokailuhetkeen eli siihen mitä he syövät kuin myös ruokailuhetkestä nauttimiseen perheen kanssa.

Tavoitteena myös on, että oppilaat oppisivat tunnistamaan Sydänmerkin ja opettamaan sen merkityksen perheenjäsenilleen. Ruokapakkauksessa merkki takaa sen, että tuotteen sisältämän rasvan, kuitujen ja suolan määrä sekä laatu täyttävät sydänystävällisen tuotteen kriteerit.

Ulla Eronen

Leave a Comment