Längelmäki-seura hankki erän nimikkokahvia – tulot museon varainhankintaan

Yksi pussi itselle, toinen lahjaksi. Längelmäki-kahvi tuli myyntin pääsiäisen alla, ja ensimmäinen erä on tehnyt hyvin kauppansa. Kuva: Anne Kotipuro.

Pääsiäisen alla tuli myyntiin 200 gramman pusseissa myytävä Längelmäki-kahvi. Asialla on Längelmäki-seura, jonka hyväksi menee pari euroa pussilta. Tuotto käytetään Hiukkaalla sijaitsevan kotiseutumuseon hyväksi.

Koska kysymyksessä on erikoiserä, on kahvin hintakin muuta kuin markettien tarjouskahvilla. Sitä kelpaa viedä tuliaisiksi tai lähettää lahjaksi terveisinä Längelmäeltä, sillä kahvipussi mahtuu myös postilaatikosta.

Oman nimikkokahvin teettäminen oli Liisa Naapin idea, hänellä oli kontakteja paahtimoihin. Toimittajaksi valikoitui Tampereen Paahtimo, pieni paahtimo Nokialla. Etiketissä pääasiana on vanhan Längelmäen kunnan vaakuna, johon Längelmäki-seuralla on käyttöoikeus kunnan lakattua olemasta.

Viisi pannullista makutestauksessa

Johtokunta maisteli Maiviassa viidestä pannullisesta sellaista, joka maistuisi mahdollisimman monelle. Valinta osui vaaleapaahtoiseen, koska sitä useimmat käyttävät. Erot olivat puheenjohtaja Tuomo Heinosen mukaan selvästi havaittavia, esimerkiksi hedelmäiseksi mainittu menee syvälle makunystyröihin.

Myynti alkoi Maivian Pidoissa kiirastorstaina, ja ensimmäinen erä on jo lähes mennyt. Uusi tilaus onkin laitettu sisään. Kahvia saadaan myös Länkipohjan Symppikseen viikon–parin päästä ja kesällä Leporantaan.

– Jos olisi kesätori, sielläkin tätä voisi myydä. Jotkut hankkivat useammankin pussillisen muistamisiksi, tietää Heinonen.

Puheenjohtaja siirtyy kahvin kotimaahan

Puheenjohtaja hoitaa lähiajat tehtäväänsä etänä, sillä hän aloittaa pian parivuotisen työpestin kahvin kotimaassa Etiopiassa. Siellä kahvi on iso juttu ja oman seremoniansa aihe. Se paahdetaankin vieraiden edessä, tietää ennenkin Etiopiassa työskennellyt Heinonen.

Uusi nimikkokahvi on kuulemma riittoisaa. Joku annostelua testannut sanoo, että kaksi kolmasosaa normaaliannostuksesta riittää. Etiketissä kerrotaan kahvin olevan perulaisen ja brasilialaisen kahvin sekoitus.

– Kävin pääsiäisen alla itsekin paahtimossa kylässä. Yhden naisen paahtimon yrittäjä Hannamari on myös somepersoona ja Radio Musan juontaja. Radiohaastattelussa puhuimme tietenkin kotiseutuasioista, Heinonen kertoo.

Tuo haastattelu tulee muuten ulos Radio Musassa ja sen nettisivuilla maanantaiaamuna kello 9.04.

Leave a Comment